Szolgáltatások

Szolgáltatások

Megbízhatóság. Szakértelem. Tapasztalat.

CIKKEK:

CIKKEK:

MEG TUDOD NEVEZNI A SZAKMÁD LEGKÁRTÉKoNYABB KÁRTEVŐIT?

Meglehetősen hosszú azon kártevők listája, amelyek kárt tehetnek az üzleti vállalkozásodba. Az ártalmas legyektől és a könyörtelen rágcsálóktól kezdve a vért szívó ágyi poloskáig valamint a szapora csótányokig ezek a kártevők ártalmasak és veszélyesek lehetnek nagyon sok cégnél. Noha nincsenek jó kártevők, amikor a vállalkozásodat találják meg, de jó ha tudod, hogy néhányuk veszélyesebb és károsabb, mint mások. Az itt található lista arról szól, hogy a hasonló iparágban dolgozó más cégtulajdonosok mit tartanak legveszélyesebb kártevőnek, és az entomológusunk elmagyarázza hogy igazuk van-e. 

Irodai környezet

Mit gondolnak: A legyek, hangyák és alkalmanként változó egyéb betolakodó rovarok irodai környezetben kellemetlenséget okozhatnak. Általában az irodai helyiségek vonzzák őket az elől hagyott ételmaradékok miatt a konyhában, a pihenő szobákban vagy az íróasztal körül elhullatott ételmorzsák miatt.

Ennél is rosszabb: A rágcsálók képesek különböző betegségek terjesztésére és allergiás reakciók kiváltására, ezért veszélyesebbé teszi őket az irodai környezetben történő felbukkanásuk. A rágcsálók szívesen jelennek meg irodákban, ahol az alkalmazottak élelmet tartanak és hagynak elől az asztalukon, vagy könnyen elérhetők maradnak az üzemi étkezdékben, ebédlőben. Az alkalmazottak nem megfelelő viselkedése azt jelenti, hogy a rágcsálók invázióját nehezebb kezelni. 

Étterem 

Mit gondolnak: A rágcsálók súlyos egészségügyi veszélyt jelentenek, ha megrágják vagy ürülékükkel megfertőzik az élelmiszert, és szennyezik az ételeket és egyéb készleteket. 

Ennél is rosszabb: A csótányok és a legyek képesek átvinni betegségeket az élelmiszerfeldolgozó és előkészítő felületekre. Mindkét kártevő gyors ütemben szaporodik, gyorsabban, mint a rágcsálók, és növelik a negatív online értékelés esélyét. 

Élelmiszerüzlet

Mit gondolnak: A csótányok káros baktériumokat és kórokozókat terjesztenek minden felületen amellyel érintkeznek. Az egészségügyi problémák mellett a csótányok súlyosan károsíthatják az üzletek hírnevét. 

Ennél is rosszabb: A rágcsálók ismét nyertek. Az élelmiszerboltok polcain és raktárakban a csomagolásban lévő terméket a rágcsálók ki tudják rágni, a patkányok és az egerek nagyon kis helyen elférnek és hozzáférnek a termékekhez. A rágcsálók ürüléke továbbra is a legnagyobb probléma, károsítják az élelmiszert, súlyos egészségügyi problémát jelentenek, és nagy mennyiségű terméket szennyeznek be. Ezzel jelentős károkat és profit kiesést okozva.  

Szálláshely 

Mit gondolnak: Noha sokan azt gondolják, hogy az ágyi poloskák a nem megfelelő takarítás miatt vannak jelen, ezeknek a kártevőknek kevés köze van a tisztasághoz. Ugyanakkor az ágyi poloskák jelenléte tönkreteheti a vendégélményt és ronthatja a szálloda hírnevét. 

Ennél is rosszabb: Ebben az esetben az ágyi poloska a szálloda legrosszabb rémálma. Az igazolt ágyi poloska jelenlét negatív online értékelésekhez vezethetnek, amellett, hogy a szobát ki kell venni a forgalomból, ami bevétel csökkenést eredményez. Ehhez hozzájön a fertőzött ágyneműk és bútorok kezelése vagy cseréje is. Ezeket összegezve az ágyi poloskák jelentősen csökkentik a profitot. 

Egészségügy 

Mit gondolnak: A csótányok hordozhatnak és átvihetnek káros baktériumokat egyik helyről a másikra. Ürülékükkel, üres petetokokkal, a levedlett kitinnel és szagukkal súlyosbíthatják az allergiát, és még asztmás rohamokat is okozhatnak, különösen gyermekeknél és érzékeny betegeknél. 

Ennél is rosszabb: A legyek több mint 100 kórokozót hordozhatnak – sokkal több kórokozót, mint a csótány. Ezek a legkeményebb kártevők, ezért őket mindenképpen ki kell zárni az épületből. Gondolj csak arra, hogy minden alkalommal, amikor egy bejövő beteg vagy látogató számára kinyílnak az ajtók, ezeknek a kártevőknek lehetősége van egy rendkívül érzékeny környezetbe behatolnia, közel nulla ellenállással az általuk terjesztett betegségek átvitelére. 

Raktárak

Mit gondolnak: A sérült terméken túl a rágcsáló vizelete és ürülékei veszélyeztethetik a munkavállalók, az ügyfelek és a látogatók egészségét és biztonságát. 

Ennél is rosszabb: A rágcsálók, a legkonokabb kártevők mindig felrágják magukat a lista élére. A huzalok, az infrastruktúra, a felszerelés és a csomagolás rágása révén a rágcsálók szó szerint felzabálják a profitodat. Gyorsan szaporodnak, betegségeket terjesztenek és szennyezik a terméket. És nézzünk szembe a ténnyel – senki sem szereti a patkányokat a munkahelyén.  

Most már tudod, hogy nem feltétlenül azok a kártevők a legrosszabbak, amiktől aggódsz. Feltétlenül beszélj a kártevőirtó szolgáltatóddal az összes egészségügyi kártevőt érintő kérdéssel kapcsolatban, így testreszabott programot tud készíteni, hogy elkerüld az összes kártevők által okozott veszélyeket. Ha van kedved az egészségügyi kártevőkről itt találsz bővebb információt.

CSI A HELYSZÍNELŐK – ÁGYI POLOSKAIRTÁS ELŐTTI FELDERÍTÉS

Ágyi poloska felderítés modern tudomány segítségével

Szálláshelyeken, lakóhelyeken nem mindig egyértelmű, hogy ágyi poloskával állunk szemben. A vendégek és lakók csak valamilyen piros kiütésszerű nyomokat találnak magukon, de rovarral nem találkoztak.

Ezekben az esetekben ágyi poloskairtás előtt, elsőnek megvizsgáljuk a leggyakoribb pontokat, ahol vagy a nyomai vagy maga a tettes fellelhető. Ez az esetek nagy részében meghozza az eredményt, de van, amikor olyan alacsony még a fertőzöttség vagy a szoba kialakítása annyira komplex, hogy nem találjuk meg a nyomát sem.

És itt jön a képbe a modern tudomány. Élérhető el egy új szer, ami kimutatja a vérnyomokat a bútorokon és a huzaton. Teljesen olyan, mint a CSI a helyszínelőkben, már aki nézi a sorozatot.

Ennek használatával gyorsan kiderül, hogy a szobában van-e vagy volt-e a múltban ágyi poloska fertőzöttség. Amennyiben még sose volt ágyi poloska fertőzöttség a szobában és a jelek megvannak, akkor elő a gépekkel és irtás. Ha már régebben volt ágyi poloska fertőzöttség akkor, még további átvizsgálásra van szükség.

BRUTÁLIS MENNYISÉGŰ DARÁSZ – NYÁRON MÁR NEM LEHETETT VOLNA KIULNI A TERASZRA

DARÁZSIRTÁSHOZ HÍVTAK MINKET EGY 8 LAKÁSOS FÖLDSZINTES TÁRSASHÁZHOZ.

Szívesen elvállaltuk, mert szeretjük az ilyen munkákat és értünk is hozzá. Ami fogadott bennünket a padláson a darázsirtás megkezdésekor az nem volt mindennapi. Már a külső szemrevételezésnél is látszott, hogy sok darázs szálldogál a tetőcserepek körül.

URAM ATYÁM!!!

Darázskasok számolását elkezdtem, 1-2-5-10 sok. Nem lehetett megszámolni. Nagyon sok elhagyott régi kas is volt a padláson, de rengeteg új kast találtunk. Becslésem szerint úgy 80-100 kas volt a tetőn, padláson. Ha nem hívtak volna ki minket most tavasszal, pár hónapon belül, akár 1000-2000 darázs is döngicsélt volna a lakók körül minden nap veszélyeztetve az ott lakókat.

IDE MÉG VISSZAJÖVÜNK ŐSSZEL

Mivel ez volt az első irtás ebben a társasházban így a nagy számú darazsak megjelenése annak tudható be, hogy sok nőstény telelt át sikeresen. Ahhoz, hogy ne találkozzunk ezzel a problémával jövő tavasszal, itt kell egy irtás az ősszel is, mielőtt a kasok kiürülnek és a nőstények elvonulnak telelni.

ÁGYI POLOSKÁK

Ha csak egyetlen egy megtermékenyített nőstény ágyi poloska is túléli a kezelést, akkor újra fertőződik a terület és három hónap múlva több mint 300 felnőtt és 1000 új tojás lesz.

ÁGYI POLOSKA KERESÉS ÉS IRTÁS

Az ágyi poloskák a háztartások és szálláshelyek egyik legkellemetlenebb kártevői. Nagyon jól rejtőzködnek, ezért nehéz őket megtalálni és potenciális egészségügyi kockázatot jelentenek a családnak és a vendégeknek. A BugInfo Kft. több éves ágyi poloskairtási tapasztalatával képes felmérni az ágyi poloska problémát és stratégia megoldást kidolgozni a hogyan lehet megszabadulni az ágyi poloskától és csökkenteni a visszafertőződés esélyét.

ELLENŐRZÉS ÉS A FERTŐZÖTT TERÜLETEK KEZELÉSE


Egy gyakorlatlan szemnek nehéz felfedezni az ágyi poloskák jelenlétét és még ha fel is ismerik gyakran a házilagos kezelés eredménytelen. A BugInfo Kft. képzett munkatársai otthonukban vagy a szálláshelyen elvégzik a megfelelő kezelést és ellátják tanácsokkal az érintetteket.

Ágyi poloskák
Ágyi poloskák

FOLYAMATOS ÁGYI POLOSKA MEGFIGYELÉSI SZOLGÁLTATÁS


Az ágyi poloskák gyorsan szaporodnak. Néhány hónap alatt egy pár egyedből akár 13 000 vagy több egyed lehet. A felderítés kritikus az ágyi poloskák életciklusának megtörése érdekében mielőtt a probléma nagyobb lesz. Amennyiben szeretné BugInfo Kft. ágyi poloska megfigyelési szolgáltatását kérni keresse kollégáinkat a pontos ár és szolgáltatási feltételek miatt.

 

1. lépés: Felderítés

Ha talált ágyi poloskára utaló jeleket vagy segítséget szeretne kérni ez ellen a gyorsan szaporodó betolakodó ellen, akkor hívja a BugInfo kft. és munkatársunk kimegy önökhöz és átvizsgálja a területet.

Az ágyi poloska jól rejtőzködik és nehéz megtalálni, de munkatársaink ismerik az árulkodó jeleket. Ha szükséges az egész lakást átvizsgáljuk a hálószobákban az ágyakkal kezdve. Majd a keresés kiterjesztjük a szoba többi részére. Ha kell akkor a nappalit és egyéb helységeket is átvizsgáljuk. Például: szennyes tartó

 

2. lépés: Megvalósítás

Az átvizsgálás és a helyzet felmérése után, szakemberünk elmondja a legjobb megoldást amit alkalmazni lehet az adott helyzetben. Amennyiben a megrendelő elfogadja a felvázolt megoldást, úgy munkatársunk a megbeszéltek szerint végrehajtja a kezelést. Mindig a leghatásosabb megoldásokat és a legkorszerűbb eljárásokat használjuk.

3. lépés: Ellenőrzés

Az ágyi poloskát nehéz irtani. Jelenlegi eljárásokkal minimum 2 kezelést kell végezni. A második kezelést követően van szükség az ellenőrzésre. Fontos, hogy az ágyi poloskák életciklus ne tudjon újre kezdődni, ezért a második irtás utáni 3-4 hét nagyon kritikus. Igény esetén kollégáink kimennek és elvégzik a szükséges ellenőrzést és további intézkedéseket hoznak ha szükségés.

MIT VÁRHAT A BUGINFO KFT ÁGYI POLOSKA IRTÓ SZOLGÁLTATÁSÁTÓL?


Ágyi poloska nagyon gyorsan szaporodik, ezért a korai felismerés kritikus.

A BugInfo kft folyamatosan keresi az új és hatásosabb kezeléseket. Célunk egy olyan kezelés kialakítása, amikor egy kezeléssel maradéktalanul ki lehet írtani a kifejlett példányokat és a

5 OK MIÉRT A NYÁR A KÁRTEVŐK ÉVSZAKA

Amikor tombol a nyár, valószínűleg már te is észrevetted, hogy a kártevők is tombolnak. Miért a nyarat szeretik a legtöbb károkozó? Dr. Ron Harrison az amerikai Orkin cégtől megmutatja a top 5 indokot miért gyarapodnak a kártevők, mint a hangyák, csótányok, szúnyogok és pókok jobban a nyári hónapokban.

1. Hőmérséklet

A magasabb tavaszi és nyári hőmérséklet hatással van a rovarok viselkedésére és fejlődésére. De minden rovarnak meg van a maga korlátja, amikor a hőmérséklet extrém magas. Magyarországon természetes környezetben szerencsére nem megtalálható tűzhangyák például a mélybe ássák magukat vagy más rovarok hűvösebb belső helyeket keresnek a magas hő elkerülése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a hőmérsékletet kedvelő kártevők aktívabbak, addig a pontig, amikor is hajlamosak arra, hogy beköltözzenek a légkondicionált helységbe, ahol mi is lakunk.

2. Nedvesség

Víz a túlélés alapvető eleme, ezért sok kártevő gyarapodik nedves területeken. A levegő páratartalmának szintén van hatása, ezért a nyári esőzések és magas páratartalom kedvező feltételeket teremtenek. Aszályos időben a kártevők elindulnak befelé nedves helyeket keresve menedéknek.

3. Élelmiszerforrás

Ha otthon a hétvégéket fűnyírással töltöd, akkor tisztában vagy vele, hogy nyáron a fű és más növényzet dúsabban nő. Sok állatnak ez olyan, mint egy All-you-can-eat büfé. Ez a rovar populáció megnövekedéséhez vezet addig, amíg az élelmiszerforrások ki nem merülnek és a rovarok elindulnak befelé.

4. Életciklus

Kártevők nagy része hidegvérű, ezért nagyban függnek az időjárástól. Ennek eredményeképpen az életciklusaik bizonyos szakaszaiban fokozottabb aktivitás lép fel, különösen a nyári hónapokban. Például a hangya kolóniák drasztikusan megnövelik egyed számukat, ezzel biztosítva a kolónia túlélését a hűvösebb hónapokra, amikor is visszafogják

5. Napfény

A nyár hosszabb nappalokat és rövidebb éjszakákat jelent, amit nagyon szeretünk. A magasabb napos órák száma azt is jelenti, hogy a kártevőknek több idejük van a táplálkozásra. Ez azt jelenti, hogy a nyári napokon, miközben élvezzük a kinti időjárást, több kártevőt látunk, mint amennyit szeretnénk

Sok nyári kártevő jelenléte nem csak zavaró az emberek számára, de jó néhány fájdalmas harapásokat, szúrásokat okoz és betegséget terjesztenek. Kövesse ezeket a megelőzési tippeket a házban és annak környékén:

 • Ellenőrizze és tisztítsa meg a csatornákból származó törmeléket, mert, nedvesség tartalma miatt ideális tenyésztési területeket alkotnak.
 • Korlátozza a növényzetet és vágja vissza az épületek oldalánál növekvő ágakat. Próbáljon meg legalább 60 cm növényzetmentes területet létrehozni, hogy megakadályozza a búvóhelyek és rejtett belépési pontokat kialakulását.
 • Ellenőrizze körbe az épületet keresse meg a falazaton és a járdán található réseket, repedéseket. Tömje be őket időjárásálló tömítőanyaggal.
 • Szeméttároló edényeknek szorosan záródó fedéllel kell rendelkeznie. A kukákat szükség esetén mossa ki vagy ha elhasználódott cseréltesse ki a szolgáltatóval. Kukák tisztán tartása főleg nyáron fontos, amikor a gyorsabban lebomló hulladék szaga jobban odacsalogatja a kártevőket.

 

Forrás: www.orkin.co

ELINDULT A DARÁZSIRTÁSI IDŐSZAK

A DARÁZSIRTÁST NEM LEHET ELÉG KORÁN KEZDENI

IDEI ELSŐ DARÁZSIRTÁSUNK TAPASZTALATA.


Alig 200 m2 alapterületi családi házhoz hívtak minket darázsirtás miatt, mivel már a tavasz első napjain megjelentek a téli álomból felébredő darazsak.

Kiérkezéskor 10 darab, de még nagyon kicsi kast találtunk.

Ha a tulajdonosok nem lettek volna ilyen óvatosak, akkor ezekből a kasokból a nyár végére már több száz darázs veszélyeztette volna a bent lakók biztonságát.

A képen a háztető cserepei alatt talált tavalyról megmaradt kas látható, melyből több mint 200 darázs kelt ki. 10 ekkora méretű kassal számolva akár 2000 darázzsal is számolhatunk a nyár végére. Ekkora mennyiségben már nagyon kellemetlen a jelenlétük. Minden mozdulatra oda kell figyelni. Mit fogunk meg, hova lépünk, hova ülünk. Érdemes megelőzni a problémát. Darázscsípés akár halált is okozhat.

Darázsirtás közben talált, tavaly ősszel elhagyott darázs kas.
Darázsirtás közben talált, tavaly ősszel elhagyott darázs kas.

Darázsirtás árainkat itt éri:
https://buginfo.hu/arak/#darazsirtas-arak

PERMETEZÉS VAGY HŐKEZELÉSES ÁGYI POLOSKAIRTÁS

Ágyi poloskairtás esetén a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a hagyományos permetezéssel az első kezelést követően még legalább 3-5 hét mire az utolsó példány is elpusztul, miközben folyamatosan csípik az embert.

Jelenleg nincs más olyan alkalmazható módszer a permetezés mellett az ágyi poloskák kiirtására, ami minden körülmény között gazdaságosan alkalmazható. Az egyik alternatív módszer, ami bizonyos esetekben alkalmazható ágyi poloskairtásra a hőkezelés. Hőkezelés történhet gőzzel helyileg vagy a teljes helység felmelegítésével ipari hősugárzók használatával. A gőzzel történő kezelésről talán egy másik blogban írok. Most a teljes helység felmelegítésével történő ágyi poloska-mentesítést járjuk körbe.

Hőkezelésnél kettő alapvető eljárásról tudunk beszélni. Elektromos hősugárzók vagy gázüzemű hőlégbefúvók. Elektromos hősugárzók esetében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs mindenhol 380V. A 220V-os hőlégbefúvók teljesítménye sajnos kicsi. Egy „gyorsan” (gyorsan ebben az esetben úgy 5-8 órát jelent) kivitelezhető kezeléshez egy 25-30m2-es szobához minimum 9KW-os egységre lenne szükség.

A gáz üzemű hőlégbefúvók egy igen jó alternatívát jelentenek. Hirtelen nagy mennyiségű hőt tudnak előállítani. Egy 25-30m2-es szobát 30 percen belül fel tudnak melegíteni és után pár óráig kell tartani a kívánt hőmérsékletet a szobában. Ennek nagy hátránya az égéstermékek jelenléte a szobában és akár a helységen kívül is. Leginkább a CO2 jelenléte okozza a legnagyobb problémát.

A fentieken túl külön odafigyelést igényel a helységek megfelelő előkészítése. Hőkezelésnél nem maradhatnak bent bizonyos tárgyak. Pl: gázzal töltött sprayk, krémek stb. Kezelés előtt meg kell győződni arról, hogy a meleg nem tud kiszökni a helységből. Nyílászárókat, szellőzőket ellenőrizni kell és ha szükséges akkor szigetelni.

A hőkezelés legnagyobb előnye, hogy egy kezelés elegendő a teljes ágyi poloska állomány felszámolásához. Így már a kezelést követő éjszaka nyugodtan lehet aludni és nem kell még heteken át szenvedni. Ezért érdemes megfontolni a hőkezeléssel történő ágyi poloskairtást.

Hogy önnél kivitelezhető-e a hőkezeléses ágyi poloska-mentesítés kérje szakembereink ingyenes konzultációját.

ÁGYI POLOSKA VESZEDELEM

Fogalmazhatunk úgy is, hogy a teremtő kiszúrása az emberiséggel. Míg például a szúnyoglárvával táplálkoznak a halak és télen a szúnyogok elpusztulnak, addig az ágyi poloskák vígan élnek a lakókörnyezetünkbe télen-nyáron. Nincs természetes ellensége, csak az emberek vérét szívja.

HOGYAN KERÜLHETŐ EL AZ ÁGYI POLOSKA BEHURCOLÁSA? – EGY SZÓVAL: SEHOGY.

Ha nagyon, de nagyon alaposak vagyunk és minden nap a lakásba belépve átvizsgáljuk a ruhánkat és mindent, amit beviszünk a lakásba még akkor sem biztos, hogy végül nem kerül be pár példány előbb-utóbb. Mondjuk egy túlfertőzött szomszédtól.

Az ágyi poloska terjedése passzív, azaz leginkább behurcolással terjed. Aktívan csak akkor, ha már nagyon nagy a szaporulat vagy megszűnik a táplálékforrás. Ezért jellemzően a társasház egy-egy lakásban van fertőzöttség, de előfordult már olyan a gyakorlatunkban, hogy a társasház minden lakását kellett kezelni, mert akkorára nőtte ki magát a probléma. Mivel lehet behurcolni az ágyi poloskát: ruha, bútor, használt könyv, emberitest, építési anyag, stb.

Mit tehetnek a lakók és társasházkezelők, hogy ne fertőződjön el a társasház.


Lakók feladatai:
 1. Észlelés esetén azonnal keressenek szakembert. Nem találkoztam még olyannal, aki házilag ki tudta volna irtani az ágyi poloskát.
 2. TILOS kidobni bármilyen fertőzött tárgyat, ruhát megfelelő kezelés nélkül.
 3. Tartsák be a szakember kéréseit, utasításait a kezelés során.
 4. Fokozottan figyelni az újra fertőzés elkerülésére. Ehhez az kell, hogy a szakember segítségével megtalálják a fertőzés forrását. Amit lehetőség szerint szintén kezelni kell.

Társasházkezelők feladatai:
 1. Lakosok tájékoztatása a kialakult helyzetről.
 2. Kidobott bútorok, ruhák egyéb tárgyak ellenőrzése. Fertőzött tárgyak azonnali megsemmisítése vagy elszállíttatása szakképzett céggel.
 3. Vésztartalék létrehozása: Nem minden lakó engedheti meg magának az ágyi poloska irtás költségét. Ilyen esetben jobb, ha a ház fedezi a költségeket mielőtt elszabadul a pokol és több lakás kezelése válik esedékessé.
  Fontos tudni, hogy az ágyi poloska mentesítés időtartama hagyományos módszerekkel 6-8 hét. Kettő permetezéssel végzett kezelést tartalmaz. Az ágyi poloska biológiájából és az alkalmazott módszernek köszönhetően, sajnálatos módon a 6. – 7. hét végéig a lakók tapasztalhatnak csípéseket.

Létezik egy másik eljárás, a hőkezeléses eljárás is. Ez nem alkalmazható minden esetben. Nagy előny, hogy egy kezelés elegendő a teljes ártalom felszámolásához és az este már nyugodtan tölthető az ágyban.

A következő írásban a Permetezés vagy hőkezeléses ágyi poloskairtásról lesz szó.

LAKÁSOKBAN, OTTHONOKBAN CSÓTÁNYIRTÁS GÉLLEL VAGY PERMETEZÉSSEL?

Ez egy fontos kérdés. Szakemberként azt javaslom, amennyiben csak csótány fertőzöttség van az épületben úgy a gél használata a legcélravezetőbb permetezés helyett.

JOGOS A KÉRDÉS MIÉRT IS?

 1. A környezetünket a legkisebb mértékben tudjuk terhelni vegyszerrel. A felhasznált mennyiség pontosan szabályozható.
 2. Célzottan a csótányok által fertőzött terület kezelhető.
 3. Akár egy kezelés elegendő a teljes csótány populáció kiirtására.
 4. Háziállatok egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen tudnak hozzáférni a kihelyezett vegyszerhez – egyébként meg nem is foglalkoznak vele. Kutyát, macskát egyeltalán nem zavarja és bármilyen hüllő környezetében is használható. (Természetesen nem a terráriumba)
 5. Kisgyermekes környezetben is nagyon biztonságosan használható. Olyan helyekre kerül kihelyezésre a gél, ahol a kúszó-mászó babák nem tudják elérni a pöttyöket.
 6. Tiszta munkavégzés, nem kell várni, amíg felszárad.
 7. Hosszabban fejti ki hatását. Akár 2-3 hónapig, vagy amíg el nem fogy.

A fentiek miatt gélezést csak abban az esetben váltjuk ki permetezéssel, ha több egészségügyi kártevő rovarral kell megküzdeni egyszerre vagy széles spektrumú megelőzést kell végrehajtani.

A CSÓTÁNYOK KIIRTHATATLANOK?

Társasházaknál gyakran előfordul a folyamatos küzdelem a csótányokkal, ezért gyakran gondolják hogy a teljes csótány mentesség csak egy elérhetetlen álom a társasházakban.

MI KELL AHHOZ, HOGY A MENTESSÉG ELÉRHETŐ ÉS FENNTARTHATÓ LEGYEN?

MÁR MEGLÉVŐ CSÓTÁNY FERTŐZÖTTSÉG ESETÉN:

 1. Felderíteni milyen csótánnyal állunk szembe és mekkora kiterjedésű a fertőzöttség. Ennek megállapítására csapdákat kell kihelyezni az épület egész területén majd pár nap múlva visszaellenőrizni.
 2. Fertőzöttség ismeretében összeállítható egy irtási terv és ha kell akkor teljes körű kezelést kell végrehajtani, amelynek ki kell terjedni a ház összes lakására, szemétledobóira, minden vizesblokkra. A stangokra és szellőzőkre is nagy figyelmet fordítani a pincétől a padlásig.
 3. Lakók bevonása nélkül nem lehet sikert elérni, így nagy hangsúlyt kell fektetni a bevonásukra és a megfelelő kommunikációra valamint pár “szabály” betartására. Pl: nyugodtan jelezzék a szakembereknek, ha a lakásukban problémát érzékelnek és nem kell szégyellni. A csótányokat bárhova be lehet hurcolni a legártalmatlanabbnak tűnő tárgyal, élelmiszerrel. (Zsugorfóliázott üdítő, tojásos doboz)
 4.  Első kezelés után visszaellenőrzés csapdák alkalmazásával és ahol szükséges célzottan ismételt kezelést kell végrehajtani.


CSÓTÁNY MENTESSÉG FENNTARTÁSA:

 1. Megőrizni a mentességet mindenki számára egyszerűbb feladat és ami a társasháznak fontos, hogy olcsóbb, mint egy nagyfokú fertőzöttséget kezelni. Ezért javasolt az évente kettő alkalommal történő kezelés. Ennek során a csótányok által kedvelt helyek kerülnek kezelésre a szakmai irányelveknek megfelelően.
 2. A lakók megfelelő tájékoztatása itt is fontos, hiszen ők találkoznak a nem kívánatos lakótárssal legelőször és tudniuk kell mi a teendő ilyen esetben.

TÁRSASHÁZKEZELŐKNEK – 1. RÉSZ

Igyekszünk a társasházkezelőknek és a közösképviselőknek az életét megkönnyíteni. Ha szükséges átvesszük a kommunikációt a lakókkal, hiszen sokszor az eredményes irtás a lakókon bukik meg. Ezért az eredményes munkavégzés elengedhetetlen része, hogy minden lakó megértse a problémát és ha lehet akkor a társasház 100%-ban kezelve legyen. Fontos a megelőzés. Egy fertőzött társasház esetén elérni újra a teljes mentességet több energiába kerül, mintha folyamatosan megelőzésre koncentrálnánk.

CSÓTÁNYIRTÁS DISZKRÉTEN, PROFI MÓDSZEREKKEL

A csótány biológiai természeténél fogva akárhol képes megtelepedni, ahol számára élhető feltételeket talál. Sajnos előfordulhat, hogy ezt a kellemes környezetet éppen az Ön otthonában találja meg. Amennyiben így történt, ne keseredjen el, van megoldás!


KÉRDÉSEK TÖMKELEGE…

 1. Hogyan került be a lakásba?
 2. Folyton takarítok, mindig rend van nálam, hogy lehetséges ez?
 3. Veszélyes a csótányirtás?
 4. Végleges ez a megoldás?
 5. Mennyibe fog nekem ez kerülni?
 

Teljesen természetes, hogy ezer és ezer kérdés kavarog a fejében.

Először is szeretnénk leszögezni, hogy amint azt már fentebb is írtuk, a csótány sajnos bárhol képes megtelepedni, ahol optimálisak számára a körülmények. Könnyűszerrel be tudjuk hordani a lakásba, sajnos mostanában akár az utcáról is, nincs tehát egyenes arányosság a rendetlenség és a csótányok megjelenése között.


VEGYÜK SORRA A TOVÁBBI KÉRDÉSEKET IS

A szakszerűen végzett csótányirtás nem veszélyes az egészségre, gyermekek és háziállatok mellett is biztonságosan alkalmazható.

Arra a kérdésre azonban, hogy végleges-e a csótányirtás, nem tudunk konkrét választ adni. Amennyiben valóban csak az utcáról hordtuk be a lakásba, nagy valószínűséggel végleg eltűnnek a nem szívesen látott lakótársak. Ha azonban olyan környéken élünk, ahol a csatornából, szomszédból ismét könnyen bejuthatnak az otthonunkba, sajnálatos módon 3-4 havonta szükséges megismételni a csótányirtás teljes folyamatát.

Az utolsó, ám egyáltalán nem elhanyagolható kérdés az ár. Minden megkeresés során egyedi árat kalkulálunk ügyfeleink részére, tehát abban az esetben amikor úgy dönt, hogy felveszi velünk a kapcsolatot, olyan kérdéseket fogunk feltenni Önnek, mint például:

 1. Megelőzés vagy csótányirtás a cél?
 2. Mekkora területről van szó?
 

A fenti kérdésekre adott válaszok függvényében tudunk konkrét ajánlatot adni.

Amennyiben szükségessé vált otthonában a csótányirtás, keressen minket bizalommal! Mi diszkréten, megfizethető áron segítünk, hogy véget vethessen ennek a nemkívánatos kapcsolatnak.

Csótányok szerencsére nincsenek a lakásában, de ágyi poloskákkal él együtt? Esetleg patkányok szaladgálnak a pincében? Olvassa el további cikkeinket is a témakörben!

5 ELKÉPESZTŐ TÉNY AZ ÁGYI POLOSKÁKRÓL

A LEGÚJABB ÁGYI POLOSKA KUTATÁSOK

Az ágyi poloskák és irtásuk egyre nagyobb gondot okoznak nem csak Magyarországon, de világszerte mindenütt. A héten egy ágyi poloska konferencián a svédországi NATTARO Labs munkatársa Christine Dahlmann-Jacobsen tartott előadását a kutatási eredményeikről és a jelenleg az ágyi poloskairtáshoz használható legújabb “fegyverekről” és a hamarosan bevethető eszközökről.


5 ELKÉPESZTŐ TÉNY AZ ÁGYI POLOSKÁKRÓL

 • Akár 240 napig is elél táplálék nélkül a számra megfelelő környezetben viszont életciklusa a folyamatosan tud táplálkozni mindössze 6 hónap.
 • Naponta 2- 5 petét is képes egy nőstény lerakni
 • 1db megtermékenyített nőstényből 1 év alatt több mint 1000 egyed születik.
 • Nincs szex feromonjuk.
 • Általában 10-15 perc alatt laknak jól miközben akár többször is képesek megszúrni a gazdatestet.

Magyarországon a közönséges ágyi poloska a jellemző, de az Egyesült Államokban 60 év után újra felütötte a fejét a trópusi ágyi poloska.

Trópusi és közönséges ágyi poloska
Trópusi és közönséges ágyi poloska

Az ágyi poloska konferencia után még nagyobb tudással és hatékonysággal tudunk szembenézni ezzel a nem mindennapi, a szakembereket is nagy kihívás elé állító rovarral.

Ha Önnek is ágyi poloska problémája van hívjon miket bizalommal. Árainkat itt tekintheti meg.

Ez úton is köszönöm az információkat az Ekoprevent Kft-nek és a Svéd NATTARO Labs cégnek, akik rendelkezésemre bocsájtották kutatási eredményeiket.

DARÁZS KUTATÁS – LEESETT AZ ÁLLAM!

Az alábbi cikk Elisabeth Tibbetts, a Michigani Egyetem kutató munkájából született. Nagyon érdekes kutatási eredményeket tesz közzé a papír darazsakról. Az egész cikkek közzéteszem módosítás nélkül.


A DARAZSAKNÁL A POFA MINTÁZATA JELZI HÁNY DANOS A MESTER

Bár elsőre egyformának tűnnek, minden darázsnak egyedi a pofamintázata. Ez fontos jelzése az állat harciasságának: minél több fekete mintázat látható rajta, annál agresszívabb, veszedelmesebb ellenfél. A csalást viszont keményen büntetik.

Papírdarazsak különféle pofamintázata. A több fekete folt a nagyobb agresszivitást és harci erőt jelzi. FORRÁS: ELIZABETH TIBBETTS
Papírdarazsak különféle pofamintázata. A több fekete folt a nagyobb agresszivitást és harci erőt jelzi. FORRÁS: ELIZABETH TIBBETTS

A papírdarazsaknak (Polistes sp.) változatos fekete pofamintáik vannak, amelyek jelzik a harci erejüket. Azok a darazsak, amelyeknek minél több szabálytalan fekete folt látható a pofájukon általában több harcot nyernek meg, és a riválisok kerülik is őket, ellentétben azokkal, amelyek pofáján kevesebb fekete folt található.


A CSALÁS VISSZAÜT

Elisabeth Tibbetts, a Michigani Egyetem evolúciós biológusa arra volt kíváncsi, vajon miért nem csalnak egyes egyedek azzal, hogy „több danos mesternek” adják ki magukat, mint amilyenek valójában. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent kísérletekből kiderült, hogy a csalás nem kifizetődő.

Tibbetts és munkatársai a Polistes dominulus papírdarazsak nőstényei között szerveztek párviadalokat. A darazsakat a tavaszi fészekkeresési időszak alatt gyűjtötték be, mert ilyenkor a legnagyobb a versengés a királynők között, hogy melyiküknek sikerül fészket alapítania.


KULCS A JUVENILIS HORMON

Mindegyik nőstény darazsat hasonló méretű riválissal állítottak párba. Kétórás párharcokat vívtak egy plexidobozban, amelyet videóra rögzítettek. A párok egyik tagját nem módosították, de a másik pofamintázatát úgy alakították, mintha az nagyobb harci erőt képviselne. A párharc agressziójának mértéket az összekapaszkodások, harapások és szúrások mennyiségének pontozásával értékelték.

A párbajok után mérték a darazsak juvenilishormon-szintjét. A juvenilis hormon (JH) a gerinctelenekben hasonló szerepet tölt be, mint a hím nemi hormonok (androgének) a gerincesekben.

A PAPÍRDARAZSAKNÁL A MAGAS JH-SZINT A DOMINANCIÁVAL, AZ AGRESSZIÓVAL ÉS A MEGNÖVEKEDETT TERMÉKENYSÉGGEL ÁLL KAPCSOLATBAN.


HOSSZÚ TÁVÚ VESZTESÉG

A kutatók azt tapasztalták, hogy a hamisan magas harci képességeket jelző darazsakat jóval több agresszivitás érte, mint a kontrolldarazsakat, és az az agresszió rögtön a párharc után lecsökkentette a JH-szintjüket. A blöffölő darazsakkal harcoló rovaroknak ezzel szemben megnőtt a JH-szintjük.

„Az egyik érdekes dolog a cikkel kapcsolatban, hogy kimutatja, a csalás befolyásolja a csaló és a csalókkal kölcsönhatásba kerülő egyedek fiziológiáját” – mondta Tibbetts.

Még a hormonszint átmeneti változásai is valószínűleg megváltoztatják az egyed evolúciós fitneszét a hormonnak a felépítésre, az élettanra és a viselkedésre gyakorolt hatásával. Darazsaknál a juvenilis hormon befolyásolja a társadalmi rangot és egész életre szólóan meghatározza a szaporodási lehetőségeket.

Ebből következően a JH csökkenésének a fészekalapítás időszakában valószínűleg hosszú távú ára van”– írják a szerzők. Ezért nem éri meg a csalás, mert nagy árat fizet az egyed, ha rájönnek.


A DÍSZÍTÉSEK OLYANOK, MINT A KARATEÖVSZÍNEK

A darazsak pofamintázata azon biológiai „díszítések” közé tartozik, amely információt közöl a viselője általános kvalitásairól. Így a kifinomult díszeket viselő egyedek nagyobb társadalmi és szexuális fenyegetést jelentenek, mint a kevésbé díszes egyedek. Ilyen díszek például a pávák farktollai vagy a szarvasok agancsai.

„A darazsak díszei nem olyan kifinomultak, mint a páváké” – mondta Tibbetts. „Inkább a házi verebek mellfoltjaihoz vagy a karateövszínekhez hasonló, de a célnak megfelel.”

Eredeti cikk itt olvasható:
http://www.origo.hu/tudomany/20160707-darazsak-pofa-mintazat-harc.html

Ha még nem kért ajánlatot tőlünk akkor ne lépjen még ki.
Adja meg nevét, telefonszámát és visszahívjuk 24 órán belül.

BugInfo által védett terület