Elérhetőek vagyunk, írjon most!

Épület fertőtlenítés

ÉPÜLET FERTŐTLENÍTÉS IRODÁKBAN, MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, TÁRSASHÁZAKBAN, SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN. ÓZON KEZELÉSSEL, HIDEGKÖDKÉPZÉSSEL, PERMETEZÉSSEL. AKÁR MA.

HÍVJON MOST A LEGJOBB ÁRAKÉRT
+36-30-34-23-648

Épületfertőtlenítés

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A KORONAVÍRUSRÓL (COVID-19)

A WHO folyamatosan figyel és reagál erre a járványra. Ez a kérdés és válasz anyag frissül, ahogy minél többet tudunk a COVID-19-ről, annak terjedéséről, és arról, hogy ez hogyan érinti az embereket világszerte. További információért rendszeresen ellenőrizze a WHO koronavírus oldalait: https://www.who.int/…

A koronavírusok egy olyan víruscsalád, amely állatokban vagy emberekben betegségeket okozhat. Számos koronavírusról ismert, hogy emberekben légúti fertőzéseket idéz elő, a megfázástól a súlyosabb betegségekig, mint például a Közel-Kelet légzési szindróma (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS). A legutóbb felfedezett koronavírus
a koronavírus betegséget (COVID-19) okozza.

A COVID-19 a legutóbb felfedezett koronavírus okozta fertőző betegség. Ez az új vírus és betegség ismeretlen volt, mielőtt 2019 decemberében Wuhanban (Kína) járvány tört ki.

A COVID-19 leggyakoribb tünetei a láz, fáradtság, száraz köhögés, valamint az ízérzékelés és a szaglás elvesztése. Néhány betegnél fájdalom és orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés fordulhat elő. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan kezdődnek. Néhány ember megfertőződik, de nem jelentkeznek tünetek, ezért nem érzik magukat rosszul. A legtöbb ember (kb. 80%) anélkül gyógyul meg a betegségből, hogy különleges kezelésre lenne szükség. A COVID-19-et elkapó hat ember közül körülbelül egy súlyos beteg lesz, és légzési nehézségei lesznek. Az idősebb embereknél és azoknál, akik más, alap egészségügyi problémákkal küzdenek, mint például magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség, nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyos betegség. Lázas, köhögő és nehéz légzésű embereknek gyorsan orvoshoz kell fordulniuk!

Az emberek a COVID-19-et másoktól kaphatják el, akiknek ilyen vírusuk van. A betegség emberről emberre terjedhet az orrból vagy a szájból származó kis cseppekkel, amelyek akkor keletkeznek, amikor a COVID-19-es személy köhög, tüsszög vagy kilélegzik. Ezek a cseppek először az ember körüli tárgyakra, felületekre szállnak le. Ezután mások elkapják a COVID-19-et azáltal, hogy megérintik ezeket a tárgyakat vagy felületeket, majd a szemüket, orrukat vagy szájukat. Az emberek akkor is elkaphatják a COVID-19-et, ha ilyen cseppeket lélegeznek be a COVID-19-es személytől, aki köhög, vagy kilélegzi a cseppeket. Ezért fontos, hogy a betegtől legalább másfél méter távolságot tartsunk.A WHO folyamatosan értékeli a COVID-19 elterjedésével kapcsolatos folyamatban lévő kutatásokat, és folytatja a friss eredmények megosztását.

Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy a vírus, amely a COVID-19-et kiváltja, elsősorban a kilélegzett cseppekkel való érintkezéssel terjed, nem pedig a levegő útján. Lásd a „Hogyan terjed a COVID-19?” című korábbi választ.

A betegség terjedésének fő okai a kilélegzett cseppek, amiket valaki más belélegzik. Nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a COVID-19-et elkapta a tünetekkel nem rendelkező ember. A COVID-19-ben szenvedő emberek sokasága azonban csak enyhe tüneteket tapasztal. Ez különösen igaz a betegség korai szakaszában. Ezért el lehet kapni a COVID-19-et olyan személytől, aki például csak enyhén köhög és nem érzi magát rosszul. A WHO folyamatosan értékeli a COVID-19 átviteli módjávaal kapcsolatos folyamatban lévő kutatásokat, és folytatja a friss eredmények megosztását.

Alacsony annak a kockázata, hogy a COVID-19 elkapható a fertőzött személy székletétől. Noha a kezdeti vizsgálatok szerint a vírus bizonyos esetekben előfordulhat a székletben, ezen az úton történő terjedés nem a járvány fő jellemzője. Mivel ez kockázatot jelent, ez egy másik oka a kéz rendszeres megtisztításának a fürdőszoba használata után és étkezések előtt. A WHO folyamatosan értékeli a COVID-19 elterjedésével kapcsolatos folyamatban lévő kutatásokat, és folytatja a friss eredmények megosztását.

Védelmi intézkedések mindenkinek

Legyen tisztában a COVID-19-el kapcsolatos legfrissebb információkkal, amelyek elérhetők a WHO weboldalán, valamint a nemzeti és helyi közegészségügyi hatóságokon keresztül. Világszerte sok országban jegyeztek fel COVID-19 eseteket, és ezekből többen járványok is kitörtek. Kína és más országok hatóságai sikeresen lelassították, vagy megállították a járvány kitörését. A helyzet azonban kiszámíthatatlan, ezért rendszeresen ellenőrizze a legfrissebb híreket!

Néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkentheti a fertőzés terjedésének esélyét:

 • Rendszeresen és alaposan tisztítsa meg a kezét alkohol alapú géllel vagy mossa meg szappannal és vízzel.
  Miért? Szappanos kézmosással, vagy alkoholos tartalmú kézmosó használatával elpusztítja a kezén lévő vírusokat.
 • Tartson legalább másfél méter távolságot maga és mindenki között, aki köhög vagy tüsszent.
  Miért? Amikor valaki köhög vagy tüsszent, az orrából vagy a szájából kis folyadékcseppet permetez, amely vírust tartalmazhat. Ha túl közel van, belélegezheti ezeket a cseppeket, beleértve a COVID-19 vírust is.
 • Kerülje a szem, az orr és a száj érintését.
  Miért? A kezek sok felületet érintenek, és fel tudják venni a vírusokat. A szennyeződést követően a kezek átvihetik a vírust a szemébe, az orrába vagy a szájba. Onnan a vírus bejuthat a szervezetébe, és betegséget okozhat.
 • Ügyeljen arra, hogy Ön és a környező emberek tiszteletben tartsák a helyes légzéshigiéniát. Ez azt jelenti, hogy a szájukat és az orrukat lehajtják a könyökükbe vagy egy zsebkendőbe, amikor köhögnek vagy tüsszentenek. Ezután azonnal távolítsák el az érintett ruhát.
  Miért? A cseppek terjesztik a vírust. A helyes légzés-higiénia betartásával megvédi a környező embereket olyan vírusoktól, mint például a megfázás, az influenza és a COVID-19.
 • Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát! Láz, köhögés és légzési nehézség esetén telefonon forduljon orvoshoz. Kövesse a helyi egészségügyi hatóság útmutatásait.
  Miért? A nemzeti és helyi hatóságok a legfrissebb információkkal rendelkeznek a környéken kialakult helyzetről. Az előzetes telefonálás lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltató számára, hogy gyorsan a megfelelő egészségügyi intézménybe irányítsa. Ez egyúttal megvédi Önt, és segít megelőzni a vírusok és más fertőzések elterjedését.
 • Tartsa magát naprakészen a legújabb COVID-19 gócpontokról (városok vagy olyan területek, ahol a COVID-19 széles körben elterjedt). Ha lehetséges, kerülje az utazást – különösen, ha idősebb , vagy cukorbetegsége, szív- vagy tüdőbetegsége van.
  Miért? Nagyobb esélye van arra, hogy elkapja a COVID-19-et ezen területeken.
Védelmi intézkedések azon személyek számára, akik a COVID-19 terjedésének területein tartózkodnak, vagy nemrégiben jártak ott (az elmúlt 14 napban)
 • Kövesse a fent vázolt útmutatást – Védelmi intézkedések mindenkinek.
 • Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát, még enyhe tünetekkel is, mint például fejfájás, alacsony fokú láz (37,3 ° C vagy ennél magasabb) és enyhe orrfolyás, amíg meggyógyul. Ha elengedhetetlen, hogy valaki hozzon önnek árucikkeket, vagy, hogy kimenjen, pl. ételt vásárolni, akkor viseljen maszkot, hogy elkerülje mások megfertőzését.
  Miért? Ha elkerüljük másokkal való érintkezést és az orvosi intézmények látogatását, ezek a létesítmények hatékonyabban működhetnek, és megvédik Önt és másokat a lehetséges COVID-19 fertőzéstől és más vírusoktól.
 • Ha láz, köhögés és légzési nehézség jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz telefonon, mivel ennek oka lehet légzőszervi fertőzés vagy más súlyos állapot. Telefonáljon előre, és tájékoztassa szolgáltatóját a közelmúltbeli utazásairól vagy az utazókkal való kapcsolattartásról.
  Miért? Az előzetes telefonálás lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltató számára, hogy gyorsan a megfelelő egészségügyi intézménybe irányítsa. Ez gátolja a COVID19 és más vírusok esetleges terjedését is.

Az Ön kockázata attól függ, hogy hol tartózkodik – és pontosabban attól, hogy van-e ott COVID-19 járvány.

A legtöbb helyen a legtöbb embernél a COVID-19 elkapásának kockázata továbbra is alacsony. A világon azonban vannak olyan helyek (városok vagy területek), ahol a betegség rohamosan terjed. Ezeken a területeken élő, vagy ide látogató embereknél a COVID-19 elkapásának kockázata nagyobb. A kormányok és az egészségügyi hatóságok határozott lépéseket tesznek minden alkalommal, amikor a COVID-19 új eseteit azonosítják. Feltétlenül tartsa be az utazásra, a mozgásra, vagy a nagy összejövetelekre vonatkozó helyi korlátozásokat. A betegség elleni küzdelemmel való együttműködés csökkenti a COVID-19 elkapásának és elterjedésének kockázatát.

A COVID-19 járvány kitörései megfékezhetők, és az átvitel megállítható, amint azt Kínában és néhány más országban kimutatták. Sajnos új járványok jelentkezhetnek gyorsan. Fontos, hogy tisztában legyen az ottani helyzettel, ahol tartózkodni szándékozik. A WHO naponta frissíti a COVID-19 helyzetét világszerte.

Ezeket a https://www.who.int/… oldalon találhatja meg.

A COVID -19 fertőzés miatti betegség általában enyhe, különösen gyermekek és fiatal felnőttek esetében. Ennek ellenére súlyos betegséget is okozhat: minden hat beteg közül kb. egynek szüksége van kórházi ápolásra. Ezért teljesen normális, ha az emberek attól tartanak, hogy a COVID-19 járvány kitörése érintheti őket és szeretteiket. Aggályainkat az önmagunk, szeretteink és közösségeink védelmére irányuló cselekvésre tudjuk fordítani. Ezen tevékenységek közül a legfontosabb a rendszeres és alapos kézmosás, valamint a helyes légzési higiénia. Másodszor, tájékozódjon folyamatosan és kövesse a helyi egészségügyi hatóságok tanácsát, ideértve az utazásra, a mozgásra és az összejövetelekre vonatkozó minden korlátozást.

Tudjon meg többet arról, hogyan védheti meg magát: https://www.who.int/…

Miközben még tanulmányozzák, hogy a COVID-19 hogyan befolyásolja az embereket, úgy tűnik, hogy az idős emberek és a korábban fennálló betegségben (például magas vérnyomás, szívbetegség, tüdőbetegség, rák, vagy cukorbetegség) szenvedő személyek veszélyeztetettebbek, mint mások.

Nem. Az antibiotikumok nem hatékonyak a vírusok ellen, csak baktériumfertőzéseknél működnek. A COVID-19-et vírus okozza, tehát az antibiotikumok nem működnek. Az antibiotikumokat nem szabad használni a COVID-19 megelőzésére vagy kezelésére. Kizárólag az orvos utasításai szerint szabad őket felhasználni baktériumfertőzés kezelésére.

Noha néhány nyugati, hagyományos, vagy otthoni gyógymód kényelmet nyújthat és enyhítheti a COVID-19 tüneteit, nincs bizonyíték arra, hogy a jelenlegi orvoslás megakadályozhatja, vagy gyógyíthatja a betegséget. A WHO nem ajánlja az öngyógyítást egyetlen gyógyszerrel sem, beleértve az antibiotikumokat, a COVID-19 megelőzésére vagy gyógyítására. Számos helyen van folyamatban azonban klinikai vizsgálat, amely magába foglalja mind a nyugati, mind a hagyományos gyógyszereket. A WHO továbbra is frissített információkat szolgáltat, amint rendelkezésre állnak a klinikai eredmények.

Még nincs. A COVID-2019 megelőzésére, vagy kezelésére eddig nincs oltás és nincs specifikus antivirális gyógyszer sem. Azonban az érintetteknek gondoskodniuk kell a tünetek enyhítéséről! A súlyos betegségben szenvedő embereket kórházba kell vinni! A legtöbb beteg az ellátásnak köszönhetően meggyógyul. A lehetséges oltásokat és néhány speciális gyógyszeres kezelést jelenleg vizsgálják. Ezeket klinikai vizsgálatok révén tesztelik. A WHO összehangolja a COVID-19 megelőzésére és kezelésére szolgáló oltások és gyógyszerek kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseket. A leghatékonyabb módja, hogy megvédjük magunkat és másokat a COVID-19 ellen, ha gyakran tisztítjuk a kezünket, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe köhögünk, és legalább másfél méteres távolságot tartunk azoktól, akik köhögnek, vagy tüsszögnek. (Lásd az új koronavírus elleni alapvető óvintézkedéseket.)

Nem. A vírus, amely a COVID-19-et kiváltja, és a SARS, amely a súlyos akut légzőszervi szindróma járványokat okozta 2003-ban, genetikailag rokonságban vannak, de az általuk okozott betegségek meglehetősen eltérőek. A SARS halálosabb, de sokkal kevésbé fertőző, mint a COVID-19. 2003 óta a világon nem történt SARS járványkitörés.

Csak akkor viseljen maszkot, ha COVID-19 tünetekkel szenved (főleg köhögés), vagy vigyáz valakire, akinek COVID-19-e lehet. Az eldobható arcmaszk csak egyszer használható fel. Ha nem beteg, vagy vigyáz valakire, aki beteg, maszkot pazarolhat. Világszerte hiánycikk a maszk, ezért a WHO arra biztatja az embereket, hogy okosan használják a maszkokat.

A WHO az orvosi maszkok racionális használatát javasolja az értékes források felesleges pazarlásának, és a maszkok helytelen használatának elkerülése érdekében (lásd: A maszkok használatával kapcsolatos tanácsok). A leghatékonyabb módja, hogy megvédje magát és másokat a COVID-19-től, ha gyakran tisztítja a kezét, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe köhög, és legalább másfél méteres távolságot tart azoktól, akik köhögnek vagy tüsszögnek.

 1. Ne felejtse el, hogy a maszkot csak egészségügyi dolgozók, ápolók és olyan személyek használhatják, akiknek COVID-19-re utaló tüneteik vannak, például láz és köhögés.
 2. Mielőtt megérinti a maszkot, tisztítsa meg a kezét alkoholos alapú kézfertőtlenítővel, vagy szappannal és vízzel.
 3. Vegye elő a maszkot, és ellenőrizze, nincs-e rajta szakadás, vagy lyukak.
 4. Keresse meg, melyik a felső oldala (ahol a fémcsík/szalag van).
 5. Ügyeljen arra, hogy a maszk megfelelő oldala (színes oldal) kifelé nézzen.
 6. Helyezze a maszkot az arcára. Nyomja az orrára a maszk fémcsíkját, vagy merev szélét, hogy az orrának megfelelő formát vegyen fel.
 7. Húzza le a maszk alját, hogy lefedje a száját és az állát.
 8. Használat után vegye le a maszkot, távolítsa el a rugalmas hurkokat a fülek mögül, miközben tartsa el a maszkot az arcától és a ruháitól, elkerülve, hogy megérintse a maszk potenciálisan szennyezett felületeit.
 9. Használat után azonnal dobja el a maszkot egy zárt tartályba.
 10. A maszk megérintése vagy levetése után azonnal használjon alkoholos alapú kézfertőtlenítőt, vagy mosson kezet szappannal és vízzel.

Az „inkubációs periódus” azt az időtartamot jelenti, amely a vírus elkapás és a betegség tüneteinek megjelenése között van. A COVID-19 inkubációs periódusa a legtöbb becslés szerint 1-14 nap, általában öt nap körül. Ezeket a becsléseket frissítjük, amint több adat válik elérhetővé.

A koronavírusok az állatokban gyakori víruscsalád. Időnként az emberek is megfertőződnek ezekkel a vírusokkal, amelyek tovább terjedhetnek más emberekre. Például a SARS- CoV-t macskákkal társították, míg a MERS- CoV-t tevék közvetítik. A COVID-19 lehetséges állati forrásait még nem erősítették meg.

Védje magát, például amikor élő állati piacokat látogat meg, kerülje az állatokkal való közvetlen érintkezést és az állatokkal érintkező felületeket. Mindig gondoskodjon a helyes élelmiszer biztonsági gyakorlatokról. A nyers húst, tejet, vagy állati szerveket körültekintően kezelje, hogy elkerülje az ételek szennyeződését, valamint a nyers, vagy nem kellően átfőtt állati termékek fogyasztását.

Noha Hongkongban egy alkalommal egy kutya megfertőződött, eddig nem volt bizonyíték arra, hogy egy kutya, macska, vagy bármely kedvtelésből tartott állat továbbítaná a COVID-19-et. A COVID-19 elsősorban olyan cseppekkel terjed, amelyek akkor keletkeznek, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, vagy beszél. Saját maga védelme érdekében gyakran és alaposan mosson kezet! A WHO továbbra is figyelemmel kíséri a legújabb kutatásokat ezen és más COVID-19 témákban, és frissíti közléseit, amint új eredmények rendelkezésre állnak.

Nem biztos, hogy mennyi ideig marad fenn a COVID-19-et okozó vírus különféle felületeken, de úgy tűnik, hogy úgy viselkedik, mint más koronavírusok. A tanulmányok arra utalnak, hogy a koronavírusok (ideértve a COVID-19 vírusra vonatkozó előzetes információkat is) néhány órán át, vagy akár több napig is fennmaradhatnak különféle felületeken. Ez eltérő körülmények között változhat (pl. a felület típusa, a hőmérséklet vagy a környezet páratartalma).

Ha úgy gondolja, hogy egy felület fertőzött, tisztítsa meg egyszerű fertőtlenítőszerrel, hogy elpusztítsa a vírust, és megvédje magát és másokat. Tisztítsa meg a kezét alkohol alapú géllel vagy mossa le szappannal és vízzel. Ne érintse meg a szemét, a száját vagy az orrát.

Igen. Alacsony annak a valószínűsége, hogy egy személy kereskedelmi áruktól megfertőződik, és a vírus elkapásának kockázata is alacsony egy olyan csomagtól, amelyet sokat mozgattak, és változó körülményeknek és hőmérsékleteknek volt kitéve.

A következő intézkedések NEM hatékonyak a COVID-2019 ellen, és ártalmasak
lehetnek:

 • Dohányzás
 • Maszk többszöri viselése
 • Antibiotikumok szedése
  (lásd a 10. kérdést: ”Van-e olyan terápiás gyógyszer, amely megelőzi, vagy gyógyítja a COVID-19-et? „)

Minden esetben, ha lázas, köhög, és légzési nehézségei vannak, kérjen
korán telefonon orvosi segítséget, hogy csökkentse a súlyosabb fertőzés
kialakulásának kockázatát, és mindenképpen ossza meg legfrissebb utazási
előzményeit az egészségügyi szolgáltatóval.

Jelenleg a SARS-CoV-2, a COVID-19-et kiváltó koronavírus ( CoV ) forrása ismeretlen. Az összes rendelkezésre álló adat arra utal, hogy a SARS-CoV-2 természetes, állati eredetű, és nem készített vírus. A SARS-CoV-2 vírus valószínűleg a denevérek ökológiai tározójával rendelkezik. A SARS-CoV-2 a genetikailag rokon vírusok csoportjába tartozik, amely magában foglalja a SARS- CoV-t és számos más denevérpopulációból izolált CoV-t is. A MERS- CoV is ebbe a csoportba tartozik, de kevésbé szorosan kapcsolódik ide.

A COVID-19 első emberi eseteit 2019. decemberében fedezték fel Kínában, Wuhan városában. Nem lehet pontosan meghatározni, hogy a kínai emberek kezdetben hogyan fertőződtek meg a SARS-CoV-2-vel.

A SARS- CoV az a vírus, amely 2003-ban a SARS járványt okozta, az állatokról (macskák, tenyésztett vadállatok) az emberekre ugrott, majd az emberek között terjedt. Hasonló módon azt gondolják, hogy a SARS-CoV-2 átugrotta a fajgátat, és megfertőzte az embereket, de valószínűbb, hogy egy közbenső gazdaszervezet révén (ez lehet egy másik állatfaj, amellyel az emberek többet találkoznak – például háziállat, vadállat vagy háziasított vadállat, amelyet eddig nem azonosítottak).

Amíg a vírus forrását nem azonosítják és ellenőrzik, fennáll annak a veszélye, hogy a vírus újból bekerül az emberi populációba, és fennáll az olyan új járványkitörések veszélye, mint amelyeket jelenleg tapasztalunk.

A vírus, amely a COVID-19-et okozza, elsősorban azokban a cseppecskékben terjed, amiket egy fertőzött személy kiköhög, kitüsszent vagy kilélegzik. Ezek a cseppek túl nehezek ahhoz, hogy a levegőben lebegjenek. Gyorsan leszállnak a padlóra, vagy más felületekre.

Megfertőződhet a vírus belégzésével, ha a COVID-19-es személytől másél méteren belül van, vagy egy szennyezett felületet érint meg, majd a kézmosás előtt megérinti a szemét, az orrát vagy a száját.

8 DOLOG, AMI SEGÍTHET MEGVÉDENI A MUNKAHELYÉT A KORONAVÍRUS ELLEN

Az irodáknak, munkahelyeknek saját maguknak kell felkészülni a koronavírus elleni védekezésre.

A COVID-19, azaz a koronavírus elterjedése az irodai munkahelyeket is érinti világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírusok olyan vírusok nagy családja, amelyek betegségeket okoznak, kezdve a megfázástól a súlyosabbakig. A vírus zoonózis, azaz állatokról emberre képes terjedni. A fertőzés elterjedésének megakadályozására szolgáló szokásos ajánlások közé tartozik a rendszeres kézmosás, a száj és az orr lefedése köhögés és tüsszentés esetén, a hús és a tojás alapos főzése, valamint a szoros érintkezés elkerülése bárkivel, aki légúti megbetegedések tüneteit mutatja, mint például köhögés és tüsszentés. Ma a hangsúly a terjedés korlátozásán van. Az egészségügyi tisztviselők szigorú egészségügyi intézkedéseket hoznak a terjedés megakadályozására, amelyet a munkahelyeknek is be kell építeniük a mindennapokba.

Nem kell túl messzire visszamennünk, hogy egy közelmúltbeli példát találjunk az egészségügyi világjárványra, és hogy akkor az irodák mit tettek a terjedés megakadályozása érdekében. A SARS miatt mára sok irodában megtalálhatóak az antibakteriális fertőtlenítők. Nemrég Bill Gates figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus lehet „egyszer egy században előforduló kórokozó, amiért aggódhatunk”. De lehet, hogy nem így van. Egy másik kórokozó is előfordulhat a jövőben. Ezért gondolkodnunk kell arról, hogyan lehetne jobban átalakítani jelenlegi és jövőbeli irodaterületünket, hogy megvédjük az alkalmazottakat a jelenlegi és a jövőbeni kórokozók ellen. Így a következő alkalommal, amikor egy olyan patogén, mint a SARS, vagy a koronavírus elterjed, már jobban fel leszünk készülve.

 • Az ajtóknak nincs szükségük fogantyúkra, és mindkét irányban kinyílhatnak, ha csak a lábukkal vagy a vállukkal nyomják őket.
 • Telepítsen mozgásérzékelő világítást, beleértve a mellékhelységet is! (Ez környezetbarát is).
 • Szereljen fel mozgásérzékelő eszközöket a mellékhelységek összes szolgáltatásához! A kézmosáshoz ne kelljen megérinteni a csapot! A piszoár automatikusan öblítsen!

 • Tervezzen olyan irodahelyiséget, ami biztosítja az újfajta együttműködést támogató technológiát és a távolsági munkavégzést is támogatja. Ha olyan kísérleti programokat hoz létre, amelyek lehetővé teszik az alkalmazottaknak, hogy időről időre hatékonyan dolgozzanak otthonról, akkor jobban fel lesznek készülve arra, hogy otthonukban dolgozzanak, amikor betegnek érzik magukat, vagy félnek, hogy elkapják a kórokozót. A munkahelynek biztosítania kell a videokonferencia lehetőségét is. Ez magába foglalja az irodahelyiség kialakításának újszerű gondolatát, kis konferenciatermek kialakításától az egyszemélyes irodák megvalósításáig, így az emberek jobban tudnak kapcsolódni az otthonról dolgozókhoz. Ha az alkalmazottak gyakrabban dolgoznak otthonról, az irodában akár meg is duplázhatják a megosztott íróasztalok számát azok számára, akik a hét néhány napján otthon dolgoznak, ezért nincs szükségük kijelölt íróasztalra az irodájukban.
 • Fektessen be személyi laptopokba, táblagépekbe és telefonokba alkalmazottainak, így nem osztják meg a billentyűzeteket és számítógépeket. Az alkalmazottak magukkal is vihetik eszközeiket. Ha minden alkalmazott megkapta a saját eszközét, azzal korlátozza a kábelek és az asztalon elhelyezett tárgyak számát, így a takarító személyzet könnyebben tarthatja tisztán és sterilen a munkahelyet.
 • Fektessen be vezeték nélküli technológiákba a konferenciatermekben! Az alkalmazottaknak képesnek kell lenniük arra, hogy mobiltelefonjuk segítségével csatlakozzanak egy konferenciahíváshoz, amely a konferenciateremben zajlik, anélkül, hogy meg kellene érinteniük a hangszórót, vagy a megosztott mikrofont. Ezt már mindannyian csináljuk amikor zenét hallgatunk, meg tudjuk tenni ugyanezt a konferenciahívásokkal is!

Ha kisgyermekes szülő vagy, akkor tudod, hogy csak olyan otthoni bútorokat szabad vásárolni, amelyek könnyen tisztíthatók. Ugyan ez igaz az irodákra is. Sok irodában az irodaház, vagy egy harmadik fél takarító személyzete érkezik a nap végén takarítás céljából. Bármi, ami a munkájuk hatékonyabbá teheti, javítani fogja az irodai alkalmazottak egészségét.

Sok irodában ki akarják hagyni a napi takarítást. Nem kellene! A környezetbarát eljárást használó takarítószemélyzetnek el kell végezni minden olyan felület fertőtlenítését, amely szennyezett lehet. Az irodában egy megbízott személynek meg kell vizsgálnia, hogy milyen termékeket használ a takarítószemélyzet. (Azok ne veszélyeztessék a környezetet vagy az alkalmazottakat, ugyanakkor pusztítson el minden olyan baktériumot és vírust, amely az alkalmazottait megbetegítheti!) Ezen kívül ellenőriznie kell, hogy megfelelően tisztítanak-e olyan berendezéseket, mint például a hűtőszekrény és a fénymásológépek.

A kézfertőtlenítő folyamatosan legyen elérhető minden konferenciateremben, közösségi tereken és a recepción. Még ha senki sem használja, akkor is minden látogató számára sugallja, hogy elvárja: irodája tiszta és egészséges legyen, így az alkalmazottak és a látogatók is nyugodtak lehetnek.

Sok irodában ez már szinte egy emésztőgödör. A hűtőszekrényeknél azonban technológiai fejlődés történt, így ha átalakítja az irodát, most már kialakíthatja a hűtőszekrény fiókokat. Minden osztálynak lehet saját fiókja. Ez azonban nem mindenki számára elérhető. Egy másik lehetőség lehet egynél több hűtőszekrény használata. Az egyik hűtőszekrény az alkalmazottaké, a másik a vendégeké, vagy külön egy, az ingyenes italoknak az alkalmazottak és vendégek számára. A fogantyúkat rendszeresen fertőtleníteni kell! Érdemes továbbá valamilyen kéztisztítót telepíteni a hűtőszekrény ajtaja mellé.

Soha nem lehet elég fertőtlenítő törlőkendő. Ajándékozzon minden alkalmazottjának egy csomaggal, amelyet az asztaluknál tarthatnak. Ha ez túl sok, akkor helyezzen ki néhány csomagot egy közös helyiségben, ahol könnyen hozzáférhetnek.

Tudta, hogy a cink tartalmú szopogató tabletták hatékonyan megakadályozzák a koronavírus (és a legtöbb más vírus) szaporodását a torokban és az orrlyukban? Továbbá a latex kesztyűk és a sebészi maszkok is hasznosak lehetnek, ha az alkalmazottak aggódnak. Töltse fel az elsősegély dobozokat felkészülve minden eshetőségre, így az alkalmazottak úgy érzik, hogy törődnek velük.

MARADJ AKTÍV A COVID-19 JÁRVÁNY IDEJE ALATT IS (WHO AJÁNLÁS)

A fizikai aktivitás magába foglalja az aktív kikapcsolódás, a sportban való részvétel, a kerékpározás és a gyaloglás minden formáját, a munkahelyi tevékenységeket, valamint a ház és a kert körüli tevékenységeket. Nem kell, hogy kimondottan testmozgást vagy sportot végezz – játék, tánc, kertészkedés, sőt a takarítás és a nagybevásárlás is része a fizikai aktivitásnak.

A COVID-19 világjárvány idején, amikor nagyon sokan mozgásunkban rendkívül korlátozottak vagyunk, még fontosabb, hogy minden életkorú és képességű ember maradjon aktív, amennyire csak lehet. Még egy rövid időre történő felállás az ülésből is enyhíti az izomfeszültséget, 3-5 perc fizikai mozgás, séta vagy nyújtózkodás pedig már enyhíti a mentális feszültséget, javítja a vérkeringést és az izmok aktivitását. A rendszeres testmozgás segíthet a napi rutinod kialakításban, és lehetővé teszi a családoddal és a barátaiddal való kapcsolattartást.

A rendszeres testmozgás mind a test, mind az elme számára hasznos. Csökkentheti a magas vérnyomást, kontrollálja a testsúlyt és csökkenti a szívbetegségek, stroke, 2. típusú cukorbetegség és különféle rákos megbetegedések kockázatát. Javítja a csontok és izmok erősségét, növeli az egyensúlyt, a rugalmasságot és a fittséget. Az idősebb emberek számára az egyensúlyt javító tevékenységek megelőzhetik az eséseket és az abból származó sérüléseket. A gyermekek számára a rendszeres testmozgás elősegíti az egészséges növekedést és fejlődést, és csökkenti a betegség kockázatát a későbbi életben. A rendszeres tevékenységek révén a gyermekek alapvető mozgási készségeket tanulnak meg, és társadalmi kapcsolatokat építhetnek ki.

A rendszeres testmozgás javítja a mentális egészséget, csökkentheti a depresszió és a kognitív hanyatlás kockázatát, késleltetheti a demencia kialakulását, és javíthatja az általános közérzetet.

A WHO részletes javaslatot készített a különböző életkorú emberek fizikai aktivitásának mértékére az egészség és a jólét javítása érdekében. (itt érhető el 5 év alatti gyermekek számára, itt pedig fiatalok, felnőttek és idősebbek számára) Itt vannak az ajánlott minimum szintek:

AZ 1 ÉV ALATTIAK ÉS CSECSEMŐKNEK:
 • Naponta többszöri fizikai aktívitás.
5 év alatti gyermekek:
 • Naponta legalább 180 percet kell tölteniük fizikai tevékenységekkel, 3-4 éves korúaknak pedig egy órán át mérsékelten, vagy erőteljesen aktívnak kell lenniük.
5-17 éves gyermekek és serdülők:
 • Minden gyermeknek és serdülőnek hetente legalább háromszor legalább 60 percig kell végeznie közepes, vagy erőteljes testmozgást, ideértve az izmokat és a csontot erősítő tevékenységeket is.
18 év felett
 • Összesen legalább heti 150 perc közepes intenzitású fizikai tevékenységet, vagy legalább 75 percnyi nagy intenzitású fizikai tevékenységet kell végeznie a hét folyamán, ideértve az izmok erősítését hetente legalább kétszer.
 • Az időskorú, korlátozott mozgásképességű felnőtteknek fizikai tevékenységet kell végezniük az egyensúly javítása érdekében. Hetente legalább háromszor, hogy megelőzzék az esésből származó sérüléseket.

Minden fizikai tevékenység jobb, mint a semmi. Kezdjen kevesebb mozgással, és idővel fokozatosan növelje az időtartamot, gyakoriságot és intenzitást!

A COVID-19 világjárvány idején aktívnak lenni mindenkinek kihívást jelent. Mivel a fizikai aktivitás lehetőségei korlátozottabbnak tűnnek, még fontosabb, hogy minden napra megtervezzük a mozgást, és csökkentsük a hosszú ideig tartó ülő tevékenységeket. Egyszerűen fogalmazva: igyekezzünk többet mozogni és kevesebbet ülni.

Ne eddz, ha lázad van, köhögsz és/vagy légzési nehézséged van! Maradj otthon és pihenj, fordulj orvoshoz. Kövesd a helyi egészségügyi hatóság útmutatásait!

 

Ha tudsz sétálni vagy kerékpározni, mindig tarts megfelelő távolságot, és moss kezet szappanos vízzel indulás előtt, amikor odaértél a célodhoz, és amikor hazaérsz. Ha a víz és a szappan nem áll azonnal rendelkezésre, használj alkoholos kézfertőtlenítőt!

Ha parkba, vagy más nyilvános helyre jársz sétálni, futni, vagy egyéb testmozgást végezni, mindig tarts megfelelő távolságot, és moss kezet szappanos vízzel mielőtt elindulsz, amikor odaérsz, és ha hazaértél! Ha a víz és a szappan nem áll azonnal rendelkezésre, használj alkoholos kézfertőtlenítőt! Kövesd a helyi egészségügyi hatóság utasításait a veled tartózkodó személyek számának korlátozására, és/vagy a nyilvános szabadtéri játékok, vagy edző felszerelések használatának korlátozására vonatkozóan!

Ha nem vagy rendszeresen aktív, kezdj lassú és alacsony intenzitású tevékenységekkel, például gyaloglással. Kezdd rövidebb mennyiségekkel, például 5-10 perccel, és fokozatosan építs fel 30 perces, vagy annál is hosszabb idejű testmozgást néhány hét alatt! Jobb és biztonságosabb, ha többször rövidebb ideig vagy aktív, mint egyszer nagyon hosszú ideig, amikor még nem szokott hozzá a tested.

Válaszd ki a megfelelő tevékenységet, hogy csökkentsd a sérülés kockázatát, és élvezd a tevékenységet! Válaszd ki a megfelelő intenzitást az egészségi állapotod és a fittséged szintje szerint! Lélegzetvételednek könnyűnek kell lennie és képesnek kell lenned akár beszélgetésre is, miközben könnyű és közepes intenzitású fizikai tevékenységet folytatsz.

Próbáld meg lecsökkenteni az üléssel töltött hosszú időt munka, tanulás, tévénézés, olvasás, közösségi média használata, vagy videó játék közben. Csökkentsd a hosszú ideig tartó folyamatos ülést, 20 – 30 percenként rövid 3-5 perces szünetekkel törd meg. Egyszerűen állj fel és nyújtózkodj, vagy ami még jobb, sétálj a ház körül, a szobában, fel és le a lépcsőn, vagy a kertben. Csak mozgással és nyújtással javíthatod a közérzetedet és egészségedet. További ötleteket az egészség megőrzéséhez illusztrációkkal itt találsz.

Készíts egy általános napi rutint, hogy minden nap aktív legyél úgy, hogy akár önállóan tervezd meg a testmozgást, vagy csatlakozz egy online csoporthoz, vagy pedig beszélj meg egy időpontot barátaiddal, munkatársaiddal, akikkel együtt akarsz mozogni az online térben. Az előre meghatározott időben történő aktivitás elősegíti a betervezett napi fizikai aktivitás elvégzését. Írd be az időpontot a naptárba, és az emlékeztetni fog téged. Ragaszkodj hozzá, és segíteni fogja a rendszeres rutin kialakítását, valamint segíteni fog a COVID-19 miatt megváltozott új munkarendhez, tanulási és családi élethez való alkalmazkodást.

Legyél aktív családoddal és barátaiddal együtt! A másokkal való kapcsolat segíthet neked és családodnak, hogy az otthonodban, vagy máshol együtt eltöltött időt aktív legyen. A gyermekekkel való aktív időtöltés otthon történhet mozgást igénylő játékokkal, sétával a parkokban vagy kerékpározással, ami az egész család kikapcsolódását szolgálhatja, miközben együtt lehettek, aktívan és egészségesen.

Állíts fel magadnak és családodnak célokat! Válasz ki egy adott tevékenység típust és napszakot, valamint az időtartamot, amikor minden nap elvégezitek az aktivitást. Kérj meg minden családtagot, hogy válasszon saját célt, amely egy kicsit kihívást jelent, de reális a család, vagy a barátok segítségével és motiválásával. Jegyezd fel az előrehaladását egy heti tevékenységi diagramban, és ha úgy gondolod, hogy ez segíthet, jutalmazd meg magad valamivel!

További tevékenység ötletek, melyek segítenek aktívnak maradni:

1 év alatti csecsemők számára:
 • Tölts rendszeresen időt a padlón játszó gyermekkel, fekvő helyzetben és tedd meg ezt többször a nap folyamán, mikor a baba ébren van.
5 év alatti gyermekek számára:
 • Aktív játék otthon és a környéken – fedezd fel azokat a játékokat, amelyek aktívvá teszik és fejleszthetik a dobást, elkapást, rúgást, valamint javítják a testtartást és az egyensúlyt.
 • Olyan játékok, ahol a gyermekek kifulladnak, például futás, ugrálás.
5-17 éves gyermekek és serdülők számára:

 

 • Mozgásos családi játékok, pl: twister.
 • Csatlakozzon mozgásos online játékokhoz vagy ilyen csoportokhoz, keressen online testnevelési órákat, valamint a serdülők számára megfelelő testmozgási programokat.
 • Állíts be a beltéri játszótéri játékokat, például ugrókötél és mini ugráló asztal – csinálj új játékokat és kihívásokat, amelyek aktívvá teszik őket.
 • Tanuljon meg új készségeket – próbáljon meg például megtanulni zsonglőrködni.
 • Ösztönözd az izomerősítő edzések elvégzésére, például a súlyemelésre, esetleg használjon improvizált súlyokat, például vizet, vagy homokot tartalmazó palackokat.

 

Felnőtteknek:
 • Mássz fel a lépcsőn, ahányszor csak tudsz, és gondolj rá úgy, mint egy testmozgási lehetőségére!
 • A házimunka is a fizikai aktivitás növelésének egyik módja lehet.
 • Csatlakozz egy online testmozgás órához, vagy találd ki saját magad, hogyan tudod megmozgatni a fő izomcsoportokat, és megnövelni a pulzus számodat a kedvenc zenédre!
 • Végezz izomerősítő tevékenységeket, például súlyemelést. Készíts súlyt vizesflakonból, vagy egyszerűen csak használd a saját testsúlyodat, és végezz különböző gyakorlatokat.
 • Maradjon időd szórakozásra is! Például táncra vagy zenehallgatásra.

További ötletekhez használd az internetet és nézd meg a közösségi médiák által javasolt ingyenes lehetőségeket, bármilyen életkorú és bármilyen képességű felnőtt számára!

A FERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS KEZELÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÚTMUTATÁSOK A HOSSZÚ TÁVÚ GONDOZÓ LÉTESÍTMÉNYEK SZÁMÁRA A COVID-19 ÖSSZEFÜGGÉSÉBEN

A hosszú távú gondozási intézmények, például ápolási otthonok és rehabilitációs központok, olyan létesítmények, amelyek fizikai, vagy mentális fogyatékkal küzdő emberek gondozására szolgálnak, akik közül néhány még idősebb is. Az intézményben élő emberek kiszolgáltatott csoport, akiknél nagyobb a veszélye a káros következményeknek és a fertőzésnek, mivel mások közvetlen közelében élnek. Ezért ezekben az intézményeknek különleges óvintézkedéseket kell tenniük lakóik, alkalmazottaik és látogatóik védelme érdekében.

COVID FERTŐTLENÍTÉS IRODAHÁZBAN

Irodaházak vírusfertőtlenítése kétféle módszerrel történhet, az egyik a hidegködképzés, a másik az ózon generálás.

Mind a kettő módszernek van előnyei és hátrányai.

Az ózonnal történő kezelés legnagyobb előnye, hogy 100%-ban vegyszermentes viszont az ózon lebomlása után azonnal megszűnik a fertőtlenítő hatás. Hidegködképzés esetén a levegőbe ki porlasztott fertőtlenítőszer rátelepszik a helyiségben található tárgyakra és ott hosszabban tudja kifejteni a hatását.

Ami biztos, hogy mind a két esetben a helyiségben lévő növényeket, állatokat el kell távolítani a kezelés idejére. Mindkét esetben a kezelés befejezése után körülbelül fél órával a helyiségek újra használatba vehetők. Ózon esetén kell egy szellőztetés is vagy hosszabb várakozási idő, amíg az ózon mértéke le nem csökken jobban. Az ózon felezési ideje 30 perc. Cégünk ózonmérővel méri a szükséges koncentrátum meglétét valamint átadás előtt a kezelt területen az ózon koncentrációja nem haladja meg a megengedett mértéket.

A pár tíz négyzetméteres irodától, a több ezer négyzetméteres irodáig tudunk vállalni irodafertőtlenítést rövid határidővel.
További információkért írjon az info@buginfo.hu e-mail címre vagy hívjon most a 06-30-342-3648-as telefonszámon.

IRODAFERTŐTLENÍTÉS HIDEGKÖDDEL

Iroda fertőtlenítése esetén a hidegködképzés egyik alkalmazható eljárás Az eljárás során a fertőtlenítőszert mikron méretük cseppekben juttatjuk ki a levegőbe. A levegőből pár perc elteltével ezek a cseppek a felületekre hullanak. A hidegködképzés során fertőtlenítés a levegőben és a felületeken történik. A cseppek mérete annyira pici, hogy a bekapcsolva hagyott elektronikai eszközökben, például számítógépekben, nem okoznak zárlatot, de a biztonság érdekében kezelés előtt érdemes kikapcsolni az elektronikai berendezéseket. Emellett a növényeket és állatokat is el kell távolítani a kezelendő helyiségekből.

Az épület központi légcserélő berendezését a kezelés idejére le kell állítani.

Amennyiben a hidegködképzéses eljárással szeretné fertőtleníteni az irodájukat vagy nem tudja eldönteni, melyik technológiát válassza, hívjon minket a 06-30-342-3648-as telefonszámon vagy kérjen visszahívást az info@buginfo.hu e-mail címre írva.

MENNYI IDEIG TART EGY FERTŐTLENÍTÉS

Nagyon fontos kérdés, hiszen nem mindegy mikor lehet elvégezni a fertőtlenítést és mikor lehet újra rendeltetésszerűen használni a helyiségeket.

A fertőtlenítés időtartama függ a terület nagyságától, az alkalmazott technológiától és a rendelkezésre álló eszközök mennyiségétől.
Egy 100 négyzetméteres helyiség kezelése, három méteres belmagassággal ,körülbelül 40 percet vesz igénybe.

1000 négyzetméteres iroda kezelése ózonnal, ami több osztott helyiségből áll körülbelül három órát vesz igénybe. Hidegködképzéssel, ugyanennek az irodának a kezelése, körülbelül két óra.
Amennyiben nagyobb területről van szó, vagy a kezelésnek van időkorlátja, mondjuk valamilyen oknál fogva egy órán belül be kell fejezni a fertőtlenítést és vissza kell adni a területet használatra, meg tudjuk ezt is oldani, amennyiben ismerjük az összes feltételt.

Kérdés esetén keressen meg bennünket elérhetőségeinken. E-mailben az info@buginfo.hu címen vagy telefonon hívjon most a 06-30-342-3648-as számon.

ÓZONOS ÉPÜLET FERTŐTLENÍTÉS

Ózonnal különböző rendeltetésű épületeket tudunk fertőtleníteni, lehet irodaház, raktár, üzlet, bármilyen szolgáltató helyiség, fodrászat, szemészet, egészségügyi intézet, szociális intézet (iskola, óvoda, nyugdíjas otthon).

Az ózon egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen vegyszermentes a helyiségben található oxigént alakítja át a készülék ózonná. A fertőtlenítés, akkor történik meg, amikor az O3 molekula szétesik és a szabad oxigén atom próbál kötődni valamihez. Ez egy nagyon erős oxidáló hatás, aminek következtében gombák, baktériumok, és vírusok pár perc elteltével elpusztulnak. Az ózon, ezen tulajdonsága teszi nagyon jó fertőtlenítőszerré.

Ózonkezelés közben fontos a pontos mennyiség előállítása. Amennyiben túl kevés ózont állítunk elő, nem érjük el a kellő fertőtlenítő hatást, ha túl sok az ózon, akkor szélsőséges esetben, akár robbanáshoz is vezethet a folyamat. A robbanás veszélye, minimális de előfordulhat.

Az ózonról sokan azt állítják veszélytelen és milyen könnyű használni. Ezzel az állítással nem értek egyet teljes mértékben. Bizonyos határértékek között a fenti állítás igaz, de egy határérték fölött erőteljesen károsítja az élő szervezeteket. Nem véletlenül kell eltávolítani a kezelendő helyiségekből a növényeket és az állatokat. A helyiségben lévő ózon mennyiség megállapítására mi ózonmérő műszert használunk. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy ne legyen túl sok én ne legyen túl kevés az ózon mennyisége a kezelendő területen.

Matematikai módszerekkel egyszerűen kiszámítható, hogy egy ózongenerátor mennyi idő alatt termel elegendő mennyiségű ózont. DE az előállított mennyiséget befolyásolja az ózongenerátor lapka állapota, a szoba hőmérséklete és páratartalma valamint a helyiségben található oxigén mennyisége. Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy egy nem jól szellőző, elhasznált levegőjű helyiségben kétszer annyi idő kell a megfelelő mennyiségű ózon előállítására, mint egy ugyan akkora méretű, de oxigén „dús” helyiség esetén.

Amennyiben szeretnének ózonos fertőtlenítést végezni, vegyék fel velünk a kapcsolatot emailen az info@buginfo.hu vagy a 06-30-342-3648 as telefonszámon