Elérhetőek vagyunk, írjon most!

Szobák, lakások, házak ágyi poloskairtása

Megbízhatóság. Szakértelem. Tapasztalat.

A koronavírus miatt kialakult helyzetben kollégáink már az ágyi poloskairtás helyszínére érkezéskor felveszik a védőfelszereléseket. Gázálarc, gumikesztyű. Ti nem is tudtok velük fizikai kontaktusba kerülni. Az általuk kilélegzett levegő nem szűrt, de a maszkon keresztül a kiáramlás sebessége alacsony. Munkatáraink munkavégezését a betegség legkisebb jelére azonnal felfüggesztjük. Mi is óvjuk kollégáink és családjaik egészségét, ezért mindent megteszünk, hogy ne legyünk hordozó közege a koronavírusnak.

Az ágyipoloska (helyesen: ágyi poloska) jelenlétére több jel is utal. Csípések a testeden, apró fekete, barna pöttyök az ágykereten, bútorokon, a lepedőn furcsa vérnyomok, mint amikor lecsapsz egy szúnyogot és elkened, levedlett ágyi poloska bőrök. Bármelyiket is látod érdemes elkezdeni kutakodni. Először érdemes a matracot és ágykeretet megvizsgálni. Ha tudod, forgasd fel, és nézd meg alulról is az ágyat. Sokszor a kis huncut ágyi poloskák olyan helyre bújnak, ami felülről vagy oldalról nem látható.

Az ágyi poloska csípésre (helytelenül: ágyipoloska csípése vagy ágyi poloska csipése) minden ember máshogy reagál. Két szélsőséges eset létezik. Egyik, amikor semmi nem jelenik meg a bőrfelületen, a másik, amikor gennyes gyulladások keletkeznek az ágyi poloska csípések helyén. Az ágyi poloska csípése, arról ismerhető fel könnyen, hogy több csípés egy vonalban helyezkedik el. Ez azért van, mert az ágyi poloska vérszívás közben nem mászik fel az emberre. Viszont ha az ember egy picit is megmozdul (lehet, hogy ez csak az alvás közbeni mikro izomrángás), abbahagyja a szívást, majd újra kezdi, amíg nem lakik jól. Emiatt akár 5-10 csípés is keletkezhet egy táplálkozáskor.

Cégünknél, a BugInfo Kft-ben kifejezetten szeretjük használni kiegészítő megoldásként a hőkezelést. Sajnos a hőkezelés nem alkalmazható minden felületen, ezért kollégánk a helyszínen tudja eldönteni, hogy alkalmazható-e az eljárás. A legnagyobb előnye a hőkezelésnek, hogy azokba a résekbe és repedésekbe is eljuttatja a megfelelő mennyiségű hőt, ezáltal elpusztítva az ágyi poloskákat és a tojásokat, ahonnan már a porszívózás sem tudja kiszívni őket. Alkalmazásával radikálisan le tudjuk csökkenteni az elkövetkezendő hetekben kikelő, és a már kikelt egyedek számát, ami ahhoz vezet, hogy a csípések száma sokkal kevesebb lesz a második irtás előtt, mint hőkezelés nélkül.

Otthoni felhasználásra a kereskedelemben már nagyon jó irtószerek kaphatók, például a Bábolna Bio terméke a Protect ágyi poloskairtó, vagy Bio Kill. Ezeknek a vegyszereknek nem a minőségével, hanem a felhasználási módjával van a baj. Nem kezeltek le minden olyan felületet, amit egy professzionális szakember megtesz. Gyakran nem is gondoltok arra, hogy hol tud megbújni az ágyipoloska (helyesen: ágyi poloska). A helyi, nem átfogó kezelésnek köszönhetően az eredeti búvóhelyükről átköltöznek máshova, ami a kihívott szakember dolgát nehezíti meg. Mi egy szoba kezelésekor 2-4 liter vegyszert használunk el. Ez 4-8 flakonnak felel meg, aminek az ára közel megegyezik a szakember munkadíjával. Ha nem akarsz duplán fizetni, érdemes egyből szakemberhez fordulni.
Az általunk használt vegyszerek (permetezés) a kijuttatás módjának, és a vegyszer összetevőinek köszönhetően csak a cél szervezetet károsítják.

Mit jelent ez? Kisgyerekre, háziállatra, cicára, kutyusra, akváruimban lévő halakra, hüllőkre nem hat. A kezelés idejére érdemes az állatokat kizárni, de a vegyszer felszáradása után nyugodtan lehetnek a kezelt helyiségekben. Légtér kezelése esetén az állatokat meghatározott időre ki kell vinni. Ez legalább 2-3 óra.

Az ágyi poloska mérete maximálisan 7-8 mm. Az első stádiumban lévő ágyi poloska szemmel alig észrevehető. Azt javaslom, hogy ha egy kicsit is rossz a szemed, akkor használj szemüveget, nagyítót, amikor az ágyi poloskák után kutatsz.

Az ágyi poloska petékkel szaporodik. Egy megtermékenyített nőstény naponta 2-4 petét képes lerakni. Élete során akár 300-500 petét is lerakhat. A petékből 2-5 hét elteltével kelnek ki az új egyedek. A kikelés időtartama függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól. 13C° alatt és 40C° fölött leáll a fejlődésük.

Az ágyi poloska pete hasonlít egy rizs szemhez, de még annál is kisebb. Körülbelül 3-4 mm hosszú és 1-2 mm széles, színe fényesfehér. Amikor még nem bújt ki az ágyi poloska belőle, az elején található két pötty. Miután az ágyi poloska kibújt, a pöttyök eltűnnek, és a színe matt fehérre változik.

Ágyi poloska (helytelenül: ágyipoloska) petéket háromféleképpen lehet megsemmisíteni. Fizikailag eltávolítani, hővel kezelni, vagy gázosítani. Gázosítás nem megoldható lakókörnyezetben, erről ne is beszéljünk. Különböző ködképző eljárások léteznek, amit tévesen hívtok gyakran gázosításnak, de az nem az, és nem öli meg a petéket. A fizikai eltávolítás néhány esetben szinte lehetetlen, mivel olyan pici résbe, repedésbe teszi be a petéket az ágyi poloska, amit nem tudsz elérni. Hőkezelés alkalmazásánál nagyon kell figyelni a felületre, hogy abban a hő ne okozzon károsodást, vagy tüzet. Valamint figyelni kell a megfelelő ideig tartó hő behatásra is.

Mivel az irtás utáni napokban a felmosás és a takarítás kerülendő, ezért a kezelés előtt érdemes alaposan felmosni, kiporszívózni, rendet tenni. Szekrénybe, vagy bárhova máshova elpakolni használt ruhákat, ágyneműt, és bármi olyan tárgyat, ami ágyi poloskás lehet, TILOS.

Amennyiben vannak olyan tárgyak, amiket becsomagoltok és elvisztek a helyszínről, azokat úgy kell becsomagolni, hogy az ágyi poloska ne tudjon kimászni belőle, és legalább 6 hónapig ne is nyúljatok hozzá. Mivel, ha ágyi poloskás volt, és pár hónap múlva visszakerül a lakásba, akkor a lakás újra fertőzött lesz ágyi poloskával. A bútorok és a teljes szoba nagyon alapos porszívózása segít az irtásban, mivel fizikailag az ágyi poloskák eltávolításra kerülnek. A porzsákra fokozottan kell figyelni. A porszívóból el kell távolítani porszívózás után, és elhelyezni egy nejlonzacskóban úgy, hogy abból az ágyi poloskák ne tudjanak kimászni. A kifejlett példányok eltávolításán túl a porszívózás és bútorok, elsősorban az ágy, kanapé, fotel sarkainak, éleinek az átkefélése segít a peték eltávolításában. A porszívózás és a bútorok kefélése azért jó, mert a két irtás közötti időszakban drasztikusan le fogja csökkenteni a csípések és a kikelő egyedek számát.

Többfajta ágyi poloska csapda létezik, aktív és passzív. Van olyan, ami csak ragasztós, és van olyan, ami feromonokat is tartalmaz. Jelenleg nem tudok olyan csapdát ajánlani jó szívvel, ami megfogja az összes ágyi poloskát. Ezek a csapdák leginkább monitoringozásra, megfigyelésre jók. Ennek ellenére nem mindig tudják megmutatni a valós helyzetet. Mindegyik típusnak van pozitív és negatív oldala. Pl: a feromonos csapdák csak pár hétig működnek, az elektromos csapdában pedig a ragasztó egy idő után elkoszolódik. Egy biztos: szimplán a csapdákkal az ágyi poloskákat nem lehet kiirtani.

A megelőzésnek nagyon fontos szerepe van a kártevőirtásban. Ennek ellenére én az ágyi poloska fertőzés megelőzésére azt szoktam mondani, hogy sokkal több energiát kell belefektetni, és sokkal több kellemetlenséget okoz, mintha 2-3 évente valaki ágyi poloska fertőzött lesz. Nagyon ritkán fordul elő, hogy valakivel megessen az újrafertőződés, de néha megesik. Természetesen, ha valaki olyan helyen dolgozik, ahol nagy a kitettsége az újrafertőződésnek, annak érdemes bevezetni pár új szabályt. A ruházat és a táska átvizsgálása a munkahelyen, vagy a lakásba érkezéskor, utazáskor a szállodába érkezéskor érdemes megvizsgálni a matracot és környezetét, használt, vagy új tárgyak vásárlásakor átvizsgálni azokat (bútor, könyv, szőnyeg, képek, stb).

Ennél fontosabb kideríteni, hogy honnan került be az ágyi poloska a lakásba, és elkerülni, hogy onnan újra és újra behurcolják.

Az ágyi poloskától megszabadulni hosszú folyamat. Átlagosan 4-6 hét, mire sikerül egy helyiséget ágyi poloska mentessé tenni. Megpróbálhatod saját magad kiirtani őket, de az nagyon nehéz. Rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg magadnak, ha egyből szakemberhez fordulsz. Láttam már olyan embert, akinek ez sikerült, de több olyannal találkoztam, akinek nem. Ők nagyon sok pénzt tudtak volna spórolni, és ami fontosabb: hamarabb véget ért volna a szenvedésük, ha egyből szakemberhez fordulnak.

Az ágyi poloska (helytelenül: ágyipoloska) ellen a Domestos nem igazán hatásos. A Domestos akkor érne el eredményt, ha nagyon nagy töménységben, közvetlenül tudna érintkezni az ágyi poloskával. Ez igaz bármelyik más fertőtlenítőszerre, vagy tisztítószerre is. Az ágyi poloska populációban a hypo, a Well Done, a Sanytol és társai csak közvetlenül és nagy mennyiségben okoznának minimális egyedszám csökkenést, de a problémát nem oldanák meg.

Nem mennék bele a házi praktikákba. Ha kísérletező kedvű vagy, kipróbálhatod, hogyan tudsz fokhagymával, hagymával, sütőporral, levendulával, vagy bármilyen más illóolajat tartalmazó növénnyel védekezni az ágyi poloskák ellen. Én nem próbálkoznék ezekkel a módszerekkel, hiszen nincs rá vizsgálat, hogy ezek működnek. Az ágyi poloskák naponta 2-4 petét raknak le, szóval egy hét késlekedés alatt egy nőstény akár 28 petét is lerakhat. És ez csak egyetlen egy nőstény.

Nálunk az ágyi poloskairtás időtartama 1 szoba esetén úgy 25 perc, 3 szobánál úgy 45 perc. Permetezéskor (vegyszeres kezelés) a teljes szoba kezelésre kerül. A teljesség igénye nélkül: az ágyat felforgatjuk, a szekrényeket körbefújjuk, minden ülő alkalmatosságot, ajtó- és ablakkeretet kezelünk stb. Ha lehet, és megrendelitek, akkor a permetezés előtt elvégezzük a hőkezelést. Valamint, ha szükségesnek tartjuk, akkor hidegködképzéssel (köznevén gázosítással, habár semmi köze nincs a gázosításhoz) zárjuk a kezelést.

Ez talán az egyetlen olyan lépése a későbbi lehetséges újrafertőződés megelőzésnek, amit meg kell csinálni. Az ágyi poloska terjedése kétféle lehet: aktív, vagy passzív. Általában a passzív terjedés jellemző, ami azt jelenti, hogy valamivel behurcoltátok az ágyi poloskát a lakásba. Lehet ez a ruházat, vagy tárgyak (bútor, könyv, szőnyeg, képek, stb.). Aktívan csak akkor terjednek, ha túlszaporodnak, és nem jutnak elég táplálékhoz, vagy valamiért megszűnik huzamosabb időre a táplálékforrás, és érzik, hogy a közelben van másik. Lakáson belül tipikus eset, hogy kiköltöztök az egyik szobából a másikba, és pár éjszaka elteltével ott is megkezdődik az esti kaja parti. Fontos kideríteni, hogy honnan kerültek be az ágyi poloskák a lakásba. Ha tudjátok az eredeti forrást (rokon, barát, szomszéd, munkahely, tömegközlekedés, szálloda, stb.), akkor elkerülhetővé válik, hogy onnan újra behurcoljátok az ágyi poloskát. Ilyenkor érdemes értesíteni az ott dolgozókat, lakókat, hogy mit tapasztaltatok, hogy ők is tegyék meg a megfelelő intézkedéseket.

Ne tedd, mivel az ágyi poloskák nem csak a bútorokban és eszközökben bújhatnak el, hanem a szoba többi részén is. Például: falak repedései, villanykapcsolók, dugaljak mögött, ajtókeret, ablakkeret részeiben és egyéb olyan helyeken, ahonnan a kidobás nem fogja eltávolítani az ágyi poloskákat. Amennyiben mégis úgy döntesz, hogy kidobod az eszközöket, akkor azokat úgy kell megtenni, hogy más már ne használhassa. A matracot tönkre kell tenni, össze kell vagdosni, valamint a zacskókra, zsákokra rá kell írni, hogy ágyi poloskával fertőzött. Ha ezt nem teszed meg, akkor bizony másokat fogsz továbbfertőzni.

Az ágyi poloska egy nagyon alattomosan terjedő rovar. A legtöbb esetben, mire észreveszitek, már pár hete, vagy hónapja együtt éltek vele. Ezalatt az idő alatt rengeteg lehetősége van továbbfertőzni más területeket. A te felelősséged ott kezdődik, amikor rájössz, hogy ágyi poloskával fertőzött a lakásod. Ettől a pillanattól nagyon oda kell rá figyelned, hogy mást ne fertőzz meg! Vendégek fogadása nem igazán javasolt, de ha elkerülhetetlen, meg kell tenni az óvintézkedéseket, hogy ne vigyék tovább magukkal. A vendégek távozáskor át kell, hogy vizsgálják ruházatukat, az összes szennyes ruhát pedig egyből mosógépbe kell helyezniük hazaérkezéskor. Alaposan át kell vizsgálniuk táskájukat, bőröndjeiket.

Ez egy teljesen normális jelenség. Sajnos az irtás egy hosszú folyamat, 6-8 hét, mire teljesen a megszűnik a probléma. Azok az ágyi poloskák, amelyeket kezelés közben közvetlenül lefújjunk a vegyszerrel, akár 5-10 percen belül megdögölhetnek, de van úgy, hogy csak napok múlva. Hogy milyen gyorsan döglenek meg az ágyi poloskák, az annak a függvénye, hogy milyen kondícióban vannak. Vagyis mikor táplálkoztak utoljára, mikor váltottak alakot, mennyi petét raktak le, és milyenek a külső környezeti viszonyok. Általánosságban elmondható, hogy a második kezelés után akár fényes nappal előkerülő ágyi poloskák (amelyek már nem túl fürgék, és látszik rajtuk, hogy az elmúlt időszakban nem táplálkoztak) már haldokló stádiumban vannak. Ezek az állatok már nem táplálkoznak és nem is tudnak szaporodni. Szóval, ha ilyennel találkozol, az azt jelenti, hogy működik a vegyszer.

Mindenképpen meg kell várnod, amíg a lakás ágyi poloska mentes lesz. Felesleges addig kifesteni, mivel az ágyi poloska nyomok a friss festésen is megjelenhetnek, amennyiben a szoba még fertőzött.

Ilyen helyzetben azt szoktam javasolni, hogy teszt alanyként feküdj be az ágyba, ahol amúgy is alszol. Lehetőség szerint egy fehér lepedőn, egyéb ágynemű nélkül (paplan, párna). Nyugalmi állapotban feküdj 20-30 percet, maximum 1 órát, az ágyi poloskák meg fognak jelenni a fehér lepedődön. Nem kell vaksötétben ücsörögni az ágyon egy kis éjjeli lámpa, vagy távolról beszűrődő fény nyugodtan lehet a szobában. Ha az első éjszaka nem hoz eredményt, érdemes megismételni a következő 2-3 éjszakán is.

Lakossági ágyi poloskairtás árlista megnyitása