Elérhetőek vagyunk, írjon most!

Raktár, logisztikai központ, gyárak rágcsálóirtása

Megbízhatóság. Szakértelem. Tapasztalat.

Az épületüzemeltetés nem csupán az épületek karbantartását és a lakók kényelmét foglalja magában, hanem az olyan váratlan problémák kezelését is, mint a kártevők megjelenése. Egyik gyakoribb és talán a legrejtettebb probléma, amivel az üzemeltetők szembesülhetnek, a hangyák betelepedése. Bár apró és első ránézésre ártalmatlan lények, a hangyák komoly károkat okoznak az épületek szerkezetében és a környezetükben egyaránt.

Hogyan károsíthatják a hangyák az épületeket?

Elektromos rendszerek károsítása

A hangyák előszeretettel telepednek meg elektromos berendezésekben és vezetékek környezetében. Az utcai díszlámpákban és más elektromos eszközökben összegyűlt hangyák rövidzárlatot okozhatnak, ami komoly anyagi károkkal és biztonsági kockázatokkal jár. A mellékelt fényképen jól látható, hogy az utcai díszlámpába beköltözött egy hangyaraj, ami rövidzárlatot idézett elő, ami a világítás meghibásodásához és az áramkörön lévő elektromos berendezések leállásához vezetett. Példánkban ez egy elektromos roló volt, mely lezárt állapotban maradt.

Hangyairtások
Zárlatot okoz a hangya
Hangyairtás
Hangya elektromos zárlat

Szerkezeti károk

A hangyák egyes fajai, mint például a farontó hangyák, képesek komoly szerkezeti károkat okozni az épület fa elemeiben. A fát üregekkel tarkítva gyengítik annak teherbíró képességét, ami hosszú távon akár az épület összeomlásához is vezethet.

Élelmiszer szennyezés

A hangyák gyakran keresik az élelmiszerek közelségét. Az épületben található konyhák, raktárak és étkezők különösen veszélyeztetettek. Az élelmiszerekbe való behatolásuk vagy a felszínükre jutásuk fertőzést és szennyeződést okozhat, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.

Környezeti károk

A hangyák nemcsak az épületeket, hanem a közvetlen környezetüket is károsíthatják:

Kerti növények pusztítása

A hangyák gyakran támadnak meg kerti növényeket, különösen a levéltetvekkel szimbiózisban élő fajok. A levéltetvekkel való együttélésük során a növények nedvszívása miatt a növények legyengülhetnek, sőt el is pusztulhatnak.

Talaj állapotának megváltoztatása

A hangyák tevékenysége a talaj szerkezetét is befolyásolhatja. A föld alatti járataik miatt a talaj erodálódhat, ami hosszú távon destabilizálhatja az épület alapjait.

Megelőzés és védekezés

Az épületüzemeltetőknek érdemes rendszeresen ellenőrizni az épület és a környezet állapotát, különös tekintettel az elektromos rendszerekre és a fa szerkezetű elemekre. Néhány hasznos tipp a hangyák elleni védekezéshez:

Rendszeres ellenőrzés

Végezzünk rendszeres ellenőrzéseket az épületben és annak környezetében, különösen a kockázatos területeken, mint az elektromos berendezések, fa szerkezetek és élelmiszer tároló helyek.

Szigetelés és tömítés

Minden apró rést és nyílást tömítsünk el az épület falain és alapzatán, hogy megakadályozzuk a hangyák bejutását.

Szakértői segítség

Amennyiben hangyafertőzést észlelünk, érdemes szakértői segítséget kérni a hatékony és tartós megoldás érdekében.

Összefoglalás

A hangyák jelenléte az épületekben és azok környezetében nem csupán kellemetlen, de komoly károkat is okozhat. Az épületüzemeltetők számára elengedhetetlen, hogy időben felismerjék és kezeljék a hangyák által okozott problémákat, ezzel megőrizve az épületek épségét és a lakók biztonságát.

Az elővigyázatosság és a megfelelő megelőző intézkedések alkalmazása segíthet minimalizálni a hangyák okozta károkat, és hosszú távon megőrizni az épületek és azok környezetének épségét.

Útmutató a nem élelemiszeripari ellátási lánc kártevőmentesítéséhez

Tegyük fel, hogy Ön autóalkatrész gyártó. Tisztán és kártevőktől mentesen tartja a létesítményét, az alkalmazottak betartják a higiéniai szabályokat és proaktív módon megelőző kártevő mentesítést végeztet. De egy napon termékeit egy olyan disztribúciós központba szállítják, amely nem tarja szem előtt a kártevőmentesítés fontosságát. Néhány termék dobozát a patkányok tárolás közben megrágtak. Ezt a szállítmányt ezután egy autógyártó létesítménybe szállítják, amely megtagadja az áru átvételét, amikor rágási nyomokat látnak és ürülékeket találnak a dobozokon. A terméket ezután elküldik vissza Önhöz, és el kell fogadnia az összes felmerülő költséget és esetleg a veszteséget is, annak ellenére, hogy semmi köze nem volt a fertőzöttséghez.

Nézze a nagy képet

Könnyen belátható, hogy a nem élelmiszer jellegű szállítmányok esetében is a kártevők problémája az ellátási lánc bármely pontján gyorsan óriási és költséges kérdéssé válhat. Ezért fontolja meg a kártevők elleni védekezést az ellátási lánc teljes egészén, nem csak a saját létesítményében.

Legyen felkészült

Ha a szabadban kirándulsz, túrázol, fontos betartani a néhány jó tanácsot és felkészülni váratlan helyzetekre.

Ugyanez az állandó készültségi állapot nemcsak abban segít, hogy megvédje gyártóüzemet a kártevőktől, hanem a hirtelen felmerülő problémákat is segít megoldani az ellátási lánc minden állomásán. Ha nem akarja a kártevők okozta fertőzés következményeit elviselni, akkor tegyen néhány proaktív lépést, mellyel megakadályozhatja, hogy megtörténjen.

5 gyenge pont az ellátási láncban

A lánc csak olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme, és ez igaz az ellátási láncra is. Csak egy ellenőrizetlen doboz vagy egy rés a falon a belépőkártyájuk a kártevőknek a gyártóüzembe, és minden más létesítménybe, amelyen termékei átmennek, miután kikerültek a gyárkapun.

Melyek az ellátási lánc 5 pontja, amik a legnagyobb problémát jelenthetik?

 1. Beszállító
  A beszállítóitól kapott termékekben lehetnek kártevők, tárolás vagy szállítás közben is megfertőződhetnek. A megrendelőnek meg kell vizsgálni minden, a létesítményükbe kerülő anyagot, és ismerniük kell azoknak a termékeknek a károsítóit
 2. Áruszállítás a gyárból vagy a gyárba
  A teljes ellátási lánc minden épületének tisztasága nem számít, ha a termékeket szállító teherautók kártevőket is szállítanak.
 3. Csomagolás
  Termékcsomagolás is otthont adhat a kártevőknek (Különösen a csótányoknak. Megeszik a kartondobozok ragasztóját is, vagy elrejtőznek bennük). Csomagolás gyakran az első hely, ahol észreveszik a problémát. Még akkor is, ha a létesítmény nem alapanyagokat gyárt, a nem élelmiszeripari termékek is, mint például az irodaszerek szállítása ugyanolyan könnyen képes kártevőket traszportálni két hely között.
 4. Saját gyártelep
  Gyártótelepén minden megtalálható, amire a kártevőnek szüksége lehet: búvóhely, kényelmes környezet (hőmérsékelt, páratartalom) és vízhez való hozzáférés. A legkisebb repedés a falon vagy egy túl sokáig nyitva maradt ajtó, mind csalogatja a kártevőket, hogy új otthonra találjanak.
 5. Nagykereskedők
  Minden gyártó tudja, hogy a gyártelep elhagyása után sem felejtkezhet meg a termékéről. A kereskedők raktárai, logisztikai központok állandó kockázatot jelentenek az áru valamilyen kártevővel történő megfertőzésére.

Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ebben az utolsó szakaszban se történhessen meg, hogy termékei tovább szállításkor ne legyenek szennyezettek. Beszéljen a forgalmazó partnereivel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelnek-e a raktározási, szállítási higiéniai előírásoknak a termékek védelme érdekében.

Ismerje meg a kártevőket

A legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tarthat minden kártevőt örökre távol a létesítményétől. Ezért tudnia kell, hogy milyen kártevőknek van kitéve, és hogyan kell időben észrevenni azok jeleit. Egy kis tudás nagyban hozzájárul a probléma megelőzéséhez.

Például, amikor megpróbálja meghatározni azokat a kártevőket, amelyek leginkább károsíthatják a termékeket, ne feledje, hogy az Ön által tárolt és előállított termékek gyakran meghatározzák, milyen kártevőkről lehet szó, amelyekre számíthat. Azt is meg kell jegyezni, hogy milyen kártevők találhatók az Ön földrajzi területén, és az év mely időszakában a legaktívabbak.

Rágcsálók

Patkány
Nagyon jól úsznak, másznak, ugranak és remekül rejtőzködnek. Többfajta betegséget terjeszthetnek testükön és ürülékükkel. Rágásukkal hatalma károkat tudnak okozni akár a létesítmény infrastruktúrájában is.

Egér
Amilyen pici olyan sok mindent tud tönkretenni rágásával és ürülékével. Valamint nagyon gyorsan szaporodnak.

Rovarok

Csótány
Könnyedén bejutnak szinte bárhová. Nagyon jól másznak és szinte minden résebe, repedésbe elférnek szeretnek a csatornákban és lefolyókban lebzselni. A papír vagy fa dobozokban nagyon jól érzik magukat. Nagyon gyorsan szaporodnak. Több fajtájuk honos hazánkban is ezért fontos a mielőbbi azonosításuk és irtásuk.

Hangya
Nem csak a konyhapulton vagy egy pikinik alatt találkozhatunk velük. Amennyiben a létesítményben található szemét nincs összegyűjtve és megfelelően tárolva, a szeméttárolókat nem ürítik rendszeresen valószínűleg nagy rizikónak teszi ki a létesítményt. Nyári melegebb hónapokban aktívabak. De ne feledje, ha pár hangyát lát, akkor valószínűleg nincsennek mesze a társak sokkal nagyobb mennyiségben.

Légy
Nagyobb az esélye a légy inváziónak, ha a létesítményben magasabb nedvesség tartalmú termékeket állítanak elő vagy tárolnak. A legyek sokat mozognak és szállnak le különböző felületekre, amikor baktériumok ezreit továbbítják. Tavasztól őszig igen aktívak ezért ebben az időszakban még jobban oda kell figyelni rájuk.

Pók
Szerencsére Magyarországon nincs halált okozó pók faj viszont van pár aminek csípés, harapása kellemetlen. Ami még ennél is fontosabb, hogy a tojászsákjaikkal és pókhálójukkal ne szennyezzék be a tárolt termékeket. A pókok ellen folyamatos kezelés kell, itt még nagyobb hangsúlyt kap a proaktív kezelés.

Alkalmi betolakodók

A vadálatok inkább az épületeken kívül érzik magukat jól, de néha nem várt időjárási körülmények miatt beköltözhetnek a létesítményekbe. Néha csak véletlenül kerülnek be az épületbe, mint a madarak, akik berepülnek és nem tudnak kirepülni. Ürülékükkel és elhullajtott tollaikkal súlyosan tudják szennyezni a termékeket vagy kisebb nagyobb károkat tudnak okozni az épületben.

Ellenőrizze le, hogy az ellátási lánc minden résztvevője partner a kártevőirtásában?

Beszállítói partner
 1. Győződjön meg arról, hogy a beszállítóinak a kártevőirtó protokollja legalább annyira jó vagy jobb mint az öné.
 2. Kérje el és nézze meg a beszállítója kártevőirtás auditálásának eredményét vagy a kártevőirtásról szóló igazolásokat.
Fuvarozók
 1. Ellenőrizzen minden szállítójárművet. Ezzel biztosíthatja, hogy a kimenő és bejövő áruk ne fertőződhessenek meg szállítás közben.
 2. Minden szállítmányt ellenőrizzen és keresse az árulkodó nyomokat.
  1. Rágásnyomok.
  2. Ürülék.
  3. Sérült vagy szivárgó tartályok, edények.
  4. Pókháló, egyéb rovar fonál.
  5. Élő vagy döglött kártevők.
 3. Ellenőrizze a nehezen látható nyomokat is pl. UV lámpa segíthet a rágcsálók vizeletének nyomait megtalálni.
 4. Vizsgáljon meg mindent. Meg kell vizsgálni minden szállítmányt a nyomtatóba vásárolt papírtól az étel automata feltöltéséhez használt ételekig.
 5. Ha kártevőt találtak a fertőzött szállítmányt azonnal el kell különíteni. Értesítenie kell beszállítóját és a kártevőirtójának készen kell állnia, hogy akár egy napon belül elhárítsa a problémát. A cselekvési terv szerint meg kell tenni az óvintézkedéseket, hogy a további károkozást megakadályozzák.
 6. Távolítsa el a beérkezett árut az eredeti csomagolásukból és ne közvetlenül a padlón tárolja. Ez biztonságosabb tárolási mód és egy ellenőrzési pont, ahol tudhatja, hogy a termék kártevőmentes volt.
Saját létesítménye:
 1. Képezze alkalmazottait. Ha megtanítja a beosztottaknak, mit kell figyelniük és kinek kell szólni probléma esetén, tudni fogja, hogy a létesítmény minden dolgozó szeme a kártevőkön van.
 2. Emelje ki mindig a megfelelő takarítás fontosságát. A tisztántartott létesítmény erősíti a kártevők elleni védekezést.
 3. Létesítmények kívül is fontos az ellenőrzés. A legtöbb létesítményen belüli probléma az épületen kívül kezdődik. A létesítmény körül meg kell szüntetni a kártevők élőhelyeit, hogy ne vonzza oda a kártevőket. Ez magában foglalja a tereprendezést, karbantartást, rendszeres takarítást, szemétszállítást, valamint a szeméttárolók és állóvizek tisztítását.
 4. Zárjon le minden nyílást, ahol a kártevők bejöhetnek (repedések, rések, fal áttörések, stb.) A kirekesztésre tett erőfeszítések meghálálják magukat.
 5. First In First Out: Mindig legrégebbi terméket kell kiszállítani először. Ez a folyamatos árumozgás segít megakadályozni, hogy a régóta tárolt termékekben otthon érezzék magukat.
 6. Izolálja el a problémát. Ha valahol kártevőt találnak különítsék el azokat a termékeket vagy zárják le azt a területet a lehető leggyorsabban, hogy megakadályozzák a kártevők szétszóródását.
 7. Több gyárlétesítmény kezelése esetén, rendelkezni kell IPM (Integrated Pest Management) tervvel minden telepre külön-külön. Minden létesítmény egyedi kártevő kitettséggel és igényekkel A kártevőirtó szolgáltatóval így létrehozott és folyamatosan frissített terv sikeresebbé teszi a kártevők elleni védekezést.

Sok vállalkozás alkalmazkodott a szokatlan körülményekhez a COVID-19 járvány idején, ideértve a megváltozott üzemidőt, a kiszámíthatatlan ügyfélforgalmat és az általános bizonytalanságot a jövővel kapcsolatban. Még akkor is, ha a dolgok változnak körülöttünk, a kártevők okozta kockázatok állandók maradnak, ami azt jelenti, hogy az Ön vállalkozása továbbra is veszélyben van. A zűrzavar közepette a kártevőirtás érthető módon még nehezen kivitelezhető.

A kártevők leginkább opportunista fajtái a rágcsálók. A testüknél lényegesen kisebb lyukakon át képesek bejutni a patkányok és az egerek, akik mindig táplálékot, vizet és menedéket kínáló épületek potenciális belépési pontjait keresik. Amikor a rágcsálók táplálékforrásai csökkennek az olyan körülmények miatt, mint a COVID-19 miatti bezárások és egyéb változások, akkor egyre inkább új lehetőségeket keresnek – ami rossz híreket jelenthet a létesítmény üzemeltetői számára.

 

Miért veszélyesek a rágcsálók

A rágcsálók képesek komolyan veszélyeztetni a normál körülmények között zajló folyamatok tisztaságát és biztonságát. Amellett, hogy az alkalmazottaknak és az ügyfeleknek is kényelmetlenséget okoznak, nem is beszélve az általuk okozott vagyoni károkról, a rágcsálókról tudjuk, hogy vizeletükkel és ürülékükkel számos betegséget közvetítenek az emberre. Amellett, hogy a rágcsálók fizikai kárt okoznak, egyéb tevékenységükkel megzavarhatják a normál üzletvitelt azáltal, hogy helyreállítást és fertőtlenítést igényel az érintett területek, ez időbe és pénzbe kerül, amelyet más üzleti tevékenységekre fordíthatna. A proaktív integrált kártevőirtási terv (IPM) bevezetése és fenntartása a kártevőirtó szolgáltatóval segíthet megelőzni a kártevők okozta problémákat, így Ön továbbra is az ügyfelek kiszolgálására összpontosíthat.

Mit kell keresni

Döntő fontosságú, hogy legyen felkészülve bármilyen rágcsáló megjelenésére az épületében. Jelenlétükre több nyilvánvaló jel mutathat, például a legszembetűnőbb, ha egy patkány vagy egér szalad át át előttünk. De vannak ettől kevésbé egyértelmű jelek is, amelyek felfedhetik a rágcsálók bejutását a területre. Ezek a következők lehetnek:

 

 • Ürülék: Csokireszelék és gyógyszerkapszula alakú ürülékek egyértelmű nyomai a jelenlétüknek.
 • Fészek: A rágcsálók összehordanak fészeknek különböző puha anyagokat. Papír, faforgács, szövetek, szigetelőanyagok. Ezek eldugottabb, sötét helyeken találhatók meg.
 • Lyukak: Képesek szinte mindenen átrágni magukat. Kisebb, nagyobb lyukak vagy feltúrások is mutatják aktivitásukat.
 • Kosz csíkok: Az állatok teste a tiszta felületen nyomot hagy, mivel ha lehet szeretnek egy oldalon valamihez hozzáérni. Minél sötétebb a csík annál nagyobb az aktivitásuk.
 • Rágás nyomok: Mivel a rágcsálók foga folyamatosan nő, így folyamatosan rágniuk kell. Keressen rágás nyomokat a bútorokon, raktározott termékeken, raklapokon, szigeteléseken. Valamint figyeljen oda a rágás zajára.
 • Szag: A rágcsálóknak jellegzetes szaguk van. Elsősorban az ürüléküknek. Aki már egyszer érzett ilyet az felismeri. Valamint esetenként az elhullott állatnak is erős szaga lehet.

A higiénia kulcsfontosságú

A higiénia és a fertőtlenítés együtt jár a kártevők elleni védekezéssel, hogy olyan környezetet teremtsen, ahol biztonságban fogják érezni magukat az alkalmazottak és az ügyfelek. A rágcsálókat a rendetlen, piszkos helyek vonzzák elsősorban, főleg ott, ahol élelmiszer hulladék keletkezik, így a rendszeres tisztítás csökkenteni a rágcsálók odacsalogatását. A takarítás folyamatos, rendszeres fenntartása segíthet megelőzni a rágcsálók betelepedését és elszaporodásukat, valamint felismerni a jelenlétüket elég korán a beavatkozáshoz.

Íme néhány ötlet a hatékony takarítási rutin megvalósításához:

 • Törölje le a berendezésekről és a gépről a felhalmozódott folyadékokat és ételmaradékokat.
 • Tartsa be a termékre vonatkozó tárolási előírásokat (nem a földön, nyitott hátú polcokon, FIFO protokoll, stb.). Ez kiemelten fontos az élelmiszereknél.
 • Olyan terméket alkalmazzon, takarítás, fertőtlenítés során, amely megöli a baktériumok és vírusok 100% -át kemény, nem porózus felületeken, és a puha, porózus felületeket is fertőtleníti.
 • Gondoskodjon arról, hogy az alkalmazottak kezet mossanak, és hogy a helyiségekben ne legyen rendetlenség.
 • Az esetleges kifröccsenéseket és kifolyásokat azonnal törölje le.
 • Gyakran tisztítsa meg a szennyvízcsatornákat az épületben és környékén, hogy megelőzze az ételmaradékok és más szennyezőanyagok felhalmozódását.

Végezetül

Senki sem szereti a rágcsálókat, ez különösen igaz azokra, akiknek az üzletét érinti. Ezek a tanácsok segítenek abban, hogy a létesítmény, üzem, raktár, iroda rágcsálóktól mentes maradjon, és az ügyfelek, munkatársak elégedettek legyenek

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szól, amely meghatározza, milyen helyeken és milyen gyakorisággal kell rovarírtást (helyesen: rovarirtás) végezni. Ebben a rendeletben nem a raktárak, logisztikai központok, gyárak szerepelnek szó szerint, hanem lakott területen az épület tulajdonosának, bérlőjének kell gondoskodni a rágcsálók betelepedésének megakadályozásáról.

Ezért kell a rágcsálóirtási és rovarirtási feladatokat elvégezni.

Erre két indokot is tudok mondani. Ez első, hogy egy 18/1998 (VI. 3.) NM rendelet előírja, de ami ennél fontosabb, hogy a rágcsálók óriási károkat tudnak okozni akár egyetlen harapással. Igen kellemetlen, ha elrágnak egy vezetéket, és leáll az internet, vagy az áram ellátás. Vagy a raktározott tárgyakban, eszközökben, vagy magában az épületben tesznek kárt. Jobb megelőzni, mint hagyni, hogy betelepüljenek és elszaporodjanak. Sokkal nehezebb már akkor kiirtani őket, mint megakadályozni, hogy betelepüljenek.

Legtöbbször rágcsálók (egér, patkány) ellen kell védekezni, de a telephelyen végzett feladattól függően szóba jöhet bármelyik másik egészségügyi kártevő (csótány, bolha, galamb riasztás, darázs, stb) is.

A kár mértéke akár több millió forint is lehet, de a pár százezer forintot gyakran eléri károkozásuk azokon a helyeken, ahol nem végeztetnek rendszeresen rágcsálóirtást. Azt nem állítom, hogy rendszeres megelőzőirtás ellenére nem fordulhat elő jelentősebb kár, hiszen emlősökről beszélünk. Ezért kell a rágcsálóirtási feladatot elvégezni.

Rágcsálóirtás esetén a megelőzés nem olyan, mint egy biztosítás. Egy biztosításról tudod, ha nem történt semmi, akkor az kidobott pénz volt. A rágcsálóirtásnál sokszor előfordul, hogy nem is találkoztok a rágcsálóval, de ellenőrzés során meg tudjuk mondani, hogy a telephely melyik pontján történt mozgás, hol próbáltak meg behatolni a rágcsálók. Egy patkány pártól egy év alatt akár 300-400 utód is születhet. Ekkora mennyiséget már elég nehéz és időigényes kiirtani egy épület komplexumból. Ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Telephelyek (raktárak, logisztikai központok, gyárak) rovarirtása akár

10 Ft + Áfa/m2

Telephelyek (raktárak, logisztikai központok, gyárak) rágcsálóirtása akár

2 Ft + Áfa/m2

Az általatok üzemeltetett telephely(ek)et nem lehet tipizálni, ezért mindenkinek egyedi árat adunk. Ezért első lépésben egy helyszíni felmérésre van szükség. Keress bennünket az alábbi elérhetőségeken időpontegyeztetés miatt:

Írásos árajánlatot csakis előzetes felmérés után tudunk adni.
Árajánlat kérésével hívjon minket most a +36 30 342 3648 telefonszámon, vagy írjon az info@buginfo.hu e-mail címre!