Elérhetőek vagyunk, írjon most!

Csótány kisokos

Útmutató a világ legellenállóbb kártevőjéhez

400 millió évvel ezelőtt a csótányok megjelentek az életünkbe, és azóta is idegesítenek minket… Az ókori Egyiptomban átkokat szórtak rájuk, hogy megszabaduljanak tőlük, a római természettudós, idősebb Plinius undorítónak bélyegezte őket, Arisztotelész pedig egyenesen azt mondta, hogy nincs lelkük. Napjainkban becslések szerint a lakosság 11%-a szenved blattofóbiában, ami a csótányoktól való félelem.

Ennek jó oka van. Ezek a kártevők ugyanis képesek egy hétig fej nélkül élni, túlélni egy hónapig élelem nélkül, és mozgolódnak olyan sugárzási szinten is, ami az embereket alig 10 perc alatt megölné. Úgy tűnik, ezek az ijesztő csúszómászók mindent képesek túlélni, de ez csak addig van így, míg meg nem érkezik a BugInfo.

A Csótány kisokosból megtanulhatod, mik a jellemző tulajdonságaik, hol találod meg őket, és hogyan akadályozhatod meg, hogy bemocskolják a hírnevedet. Tekintsd ezt egy útmutatónak, hogy megküzdhess azzal, amit a Világ Legellenállóbb Kártevőjének neveztünk ki.

Képes, vagy nem képes rá a csótány?

Mind hallottuk már ezeket korábban: a csótányok sosem halnak meg, a csótányok túlélik az atomtámadást, a csótányok jet packet viselnek. Nos, az utolsó tulajdonképpen igaz is… Tényleg született ilyen tanulmány 2009-ben.

A csótány sebességénél is gyorsabban terjednek a pletykák ezekről a kártevőkről – ami, ha a testhossz alapján számítjuk, négyszerese a gepárd sebességének. Hogy igazán megérthessük ezeket a félelmetes ellenfeleket, ideje felkapcsolni a lámpát, és nézni, ahogy szertefoszlanak a csótány mítoszok.

Képesek a csótányok…

Túlélni egy atomrobbanást? —– NEM

Testük egyedi kialakításának és lassú sejtciklusuknak köszönhetően igaz, hogy ellen tudnak állni extrém sugárzásnak. Igazából 100,000 radonnyi sugárzást is képesek túlélni, míg egy atombomba csupán 10,000 radont bocsát ki.

DE még ha túl is élnék a sugárzást, a robbanás epicentrumában a hőmérséklet elérheti akár a 27 millió Celsius fokot is. Az már nem kibírható még egy csótánynak sem.

Fej nélkül élni? —– FOGJUK RÁ

A nyílt keringési rendszerük miatt a csótányok nincsenek rászorulva arra, hogy a szájukon át vegyenek levegőt. Ehelyett a bőrükben lévő kis lyukakon keresztül lélegeznek. Szóval, még ha fejvesztettek is, tovább lélegeznek, míg végül bele nem halnak a kiszáradásba.

Túlélni élelem nélkül? —– NEM

Hozzánk hasonlóan a csótányok is megéheznek, de napi három fogás helyett beérik havi egyel.

Lepetézni, amikor rájuk lépnek? —– NEM

Néhány faj a hátán hordja a petéit, ezért, ha összetapossuk őket, azzal a petéknek is annyi. Hogy mi a rossz hír? Más fajok inkább elrejtik a petéket valahol az épületben. Ez azt jelenti, hogy az anyától talán megszabadultunk, de az ivadékaitól nem.

Túlélni a vízben? —– IGEN

Talán azt gondolod, hogy a WC egy hatásos csótányölő, de ezek a kártevők valószínűleg
meg fogják élni a következő napokat. Bár nekik is szükségük van oxigénre, képesek
akár 40 percig is „visszatartani a lélegzetüket”. Ez az idő pont elég arra, hogy
megtalálják a kiutat a szennyvízcsatorna rendszeren keresztül.

Ismerd az ellenségedet!

Nem mehetsz csatába az ellenséged ismerete nélkül. Meg hát a legtöbb ellenfélnek nincs hat lába, négy szárnya és 4.000 fajtából álló hadserege. Ha még mindig jó érzéseid vannak a csótányok elleni harcod esélyeit nézve… Nos, ne olvass tovább!

A csótányok potrohnyúlványtól torig úgy vannak felépítve, hogy gyorsan mozogjanak, hatékonyan tudjanak meglapulni, és túléljék a túlélhetetlent. Rovartani csodák…
És félelmetes ellenfelek.

Csápok: egy pár jól fejlett csáp jelenti a csótány irányítóközpontját. Ezek segítik az állatot a szagok észlelésében, a levegő rezgéseinek felfogásában, sőt, még a páratartalom megmérésében is.

Előtor: közvetlenül a fej mögött helyezkedik el. Nagy, lemez szerű szerv, amin jellegzetes minták vannak, ezért ez alapján meg lehet különböztetni a csótányfajokat.

Tor: sok csótányfajnak két pár szárnya van, bár a legtöbben nem repülnek jól. De ne bízzuk el magunkat, beszéljünk a gyorsaságukról és mozgékonyságukról is! Három pár, apró karmokban végződő ízelt láb teszi lehetővé, hogy akár 3 mérföld per órával rohanjanak… A plafonon. Pókember, add át a helyed!

Potroh: itt található a szaporodórendszer, ahol a nőstények egyszerre 40 petét is képesek tárolni. Ne várjunk azonban túl sok anyai gondoskodást tőlük, ugyanis ha elég éhesek, simán elfogyasztják utódaikat.

Potrohnyúlványok: a csápokhoz hasonlóan ezek is érzékszervek. Beépített riasztóként működnek, amik tudatják a csótánnyal, ha veszély közeleg, és aktiválják a lábait, így még azelőtt futni kezd, hogy az agyát elérnék a jelzések.

Csótány körforgás

Bár megjelenésükben, viselkedésükben és szokásaikban eltérnek a különböző csótányfajok, a fejlődési szakaszaik megegyeznek: pete, lárva, kifejlett egyed. Végső soron a csótányok sem ússzák meg a kínos tinédzser kort.

Pete: a nőstények által termelt petéket a rugalmas petetok veszi körül. Fajtól függően ezeket a petetokokat a nőstény hordozza, vagy egy repedésben tárolja a plafonon, vagy egy szekrény mögött.

Lárva: a más néven fiatal csótányként is ismert lárvák hasonlóak a felnőtt rokonaikhoz, de bizonyos testi jellemzőik még nincsenek kifejlődve, például a szárnyaik.

Vedlés: ahogy növekednek, a lárvák levetik külső kitinpáncéljukat. Ennek a „vedlési” folyamatnak a hossza fajonként változik. Van, amelyik egyed 13 vedlésen megy
keresztül 18 hónap alatt.

Kifejlett példány: a végső vedlés után megjelenik az ivarérett, felnőtt csótány. Az élethosszuk átlagosan hat hónap és egy év között mozog.

Egy érdekesség: a kaliforniai Berkeley egyetem kutatóit a csótányok inspirálták egy sor robotbogár megalkotásakor, amit találóan „robo csótánynak” neveztek el. Azt remélik, hogy ezek a strapabíró robotok használhatóak lesznek arra, hogy kereső- és mentőakciókat vezessenek katasztrófa sújtotta övezetekben.

Az utálatos hármas

Több, mint 4.000 fajta van a világon, bár csak 0.5% lép kapcsolatba az emberrel.
Ebből három faj él, szaporodik, és sajnos igen, fertőz is Magyarországon. Ismerd meg az utálatos hármast: a konyhai, a német és az amerikai csótányt.

Amerikai csótány (periplaneta americana)

Névrokonaikhoz hűen az amerikai csótányok különösen kedvelik a kovászos ételeket és italokat, beleértve a sört is. Egészségükre!

Megjelenés: az akár 7.5 cm-es hosszúságot is elérő testükkel ők a legnagyobbak a hétköznapi kártevő rovarok között.

Életciklus: petetokjaikban 14-16 pete van, a kikelő lárvák pedig 13 vedlés után válnak ivaréretté.

Viselkedés: ők a csótányok közti introvertáltak, legtöbbször magányosan élnek. Ennek ellenére nem tudnak ellenállni egy jó lakásavató bulinak, egyszer több, mint 5.000 példányt találtak egy szennyvíz aknában.

Élőhely: a csövektől kezdve az ételfeldolgozó üzemekig gyakorlatilag bármit az otthonukká tudnak nyilvánítani, de legjobban a szobahőmérsékletet kedvelik. (Ahogy mi is, nem?)

Német csótány (blatella germanica)

A legszélesebb körben elterjedt fajtáért egyik ország sem akar felelősséget vállalni. Németországban orosz csótányként ismerik, Oroszországban pedig lengyel csótányként hivatkoznak rá.

Elméletileg lehetséges, hogy egy nőstény német csótány mindössze egy év alatt 300.000-nél is több petét rakjon le. Na az ő családi összejöveteleik milyenek lehetnek…

Megjelenés: világosbarna színűek, két fekete csíkkal az előtorukon. Hosszuk körülbelül 14 mm, így a kisebb fajták közé tartoznak.

Életciklus: a félelmetes tenyésztő nőstény egyedek akár 40 petét is tartalmazó petetokokat hoznak létre, amit addig hordoznak, míg ki nem kelnek az utódok.

Viselkedés: feromonokkal jelölik a biztonságos gyülekezőhelyeket, ezzel jelezve a többi csótánynak, hogy a terület lakható. Ezek a feromonok éppenséggel pont az állat székletében találhatóak, hiszen egy használt WC-nél semmi sem kiáltja ékesebben, hogy „otthon, édes otthon”.

Élőhely: mivel vonzzák őket a meleg és nyirkos helyek, ezért a könnyen elérhető vízforrásokat és a hozzáférhető búvóhelyeket keresik.

Konyhai csótány (blatta orientalis)

Magyarországon szintén sok helyen megtalálható és nem csak a konyhába. Ezért a fajért sem kapkodnak az országok, hogy náluk volt őshonos.

Párosodásuk irigylésre méltó…40 percig tart.

Megjelenés: vörösesbarna-fekete színűek, a hímek karcsúbbak a nőstények testesebbek. Hosszuk 20-24 mm, így a kisebb fajták közé tartoznak.

Életciklus: a petetokban egyszerre maximim 18 pete fejlődik. 12 napos korában hozza létre a nőstény az első petetokot, majd 10 napos gyakorisággal hoz létre újat. A petetokot csak 1-2 napig hordja. A lárvák 44 nap múlva kelnek ki és 5-10 hónap
múlva lesznek ivarérettek.

Viselkedés: sötétben, éjszaka keres táplálékot bármilyen növényi vagy állati eredetű táplálékot megeszik.

Élőhely: optimális hőmérséklet számára 20-29 °C, de ha van folyamatos vízellátás akkor magasabb hőmérsékletet is elvisel. Szeret a csatornahálózatban bujkálni.

A csótányok veszélyei

A szúnyogok a világ leghalálosabb kártevői, a legtöbb gazdasági kárt pedig a rágcsálók okozzák. A csótányok azonban megmérgezhetik az ételedet, kiválthatják az allergiádat, vagy tönkre tehetik a hírnevedet. Itt látható, hogyan:

Egészségügyi veszélyek

Ételmérgezés: a csótányokat szoktuk úgynevezett „opportunista dögevőknek” hívni, ami a „megesznek bármit, bárhol” tudományos megfelelője. Így, hogy a világ az ő svédasztaluk, mindenbe belefalnak a kidobott ételtől a macska ürülékig. Az étkezés után veszélyes baktériumok maradhatnak a szervezetükben akár egy hónapig is. Utána ezeket a kórokozókat átvihetik az emberek ételeire és tárgyaik felületére, ezzel terjesztve baktériumok egész sokaságát, többek között szalmonellát, staphylococcust és streptococcust. Valójában beszámolók alapján legalább 33 féle baktériumot, 6 féle élősködő férget és 7 féle kórokozót terjesztenek.

Asztma: állj meg és érezd a… csótány szagot. Az összenyomott csótányok darabjaiban és ürülékében lévő proteinek a háztartásokban és kereskedelmi létesítményekben keringő por alkotóivá válnak. Miután belélegzik ezeket a részecskéket, az érzékeny gyerekek és felnőttek különféle allergiás reakciókat mutathatnak, amik közül néhány akár asztmává is súlyosodhat.

Hírnév rombolók

Azt gondolod, egy néhány centis bogár nem lehet nagy hatással a vállalkozásodra? Hírmorzsa: az internet tele van csótányos szalagcímekkel.

Lehetetlen küldetés: a csótányok leleplezése

Ezek a rovarok idejük 75%-át bujkálással töltik, és gyakran csak a sötétség leple alatt bukkannak fel. De van egy jó hírem: a BugInfo egy nagy zseblámpával érkezik.

Csótány dilemma

Hogy jutottak be ide a csótányok?” – ez az egyik leggyakoribb nekünk feltett kérdés.

Nagy valószínűséggel már az épületben születtek, de ha kíváncsi vagy, az ük-ük-ük nagyanyjuk hogyan érkezett, valószínűleg az alábbi módok egyikén csempészte be magát:

Csomagok: bár az ételszállítmányok mindig vonzóak, a csótányok – akárcsak a csecsemők – inkább maradnak a jó öreg kartondoboznál. Figyelembe véve hány szállítmányt fogad a céged, nem nehéz elképzelni, hogy néhányban nemkívánatos stopposok is utaztak.

Személyek: sokan járkálnak az épületben? Elég, hogy csupán egyetlen nőstény lárva felpattanjon induláskor, egy az épületbe látogató aktatáskájára – utána pedig hosszútávra letelepedjen az egész családjával. Ami még rosszabb: nem fizetnek lakbért senkinek.

Vízvezeték szerelés: a szennyvízcsatornák örök kedvencei ezeknek a kártevőknek. Amikor a csöveket javítják, a megzavart csótányok szétmászhantak az egész épületbe.

5 forintos méretű repedések: egyes csótányok képesek két összeillesztett pénzérme vastagságára összepréselni magukat. Így minden, legalább ekkora, külső nyílás (például ablakkeret mellett, bejáratiajtó alatt, ) játszik.

Közelség: néha van, hogy mindent jól csinálsz, mégis egyszerűen balszerencsés vagy. Ha van a közelben egy fertőzött otthon, raktár, egyéb épület, akkor könnyen nem várt látogatók érkezhetnek hozzád.

A fertőzöttség négy jele

Ha már bejutott, egyetlen nőstény német csótány akár 300.000 petét is lerakhat – egy év alatt. Ideje ellenőrizni!

Ürülék darabkák: a padlód nincs rejtélyesen beborítva fekete borssal. A kisebb csótányok ürüléke méretre és kinézetre is az őrölt kávéra hasonlít, míg a nagyobb fajtáké a rágcsálókéhoz.

Petetokok: amikor a lárvák kikelnek, a petetokot hátrahagyják. Barna, hosszúkás burkokra kell figyelni a bútorok mögött, repedésekben a falon és egyéb keskeny, jól védett helyeken.

Avas szag: Eau de Roach – a világ legócsároltabb parfümje. Bizonyos csótány fajok avas olajhoz hasonló csípős szagot állítanak elő. A halott egyedekből is áradhat rothadt szag, ahogy olajsav termelődik a bomlásukkor.

Csótányok: ez talán kissé agyatlannak tűnhet, de nappal nehéz kiszúrni a csótányokat. Ennek két oka is van:

  1. hajlamosak éjjeli lények lenni és a napnyugta utáni rohangálást előnyben részesíteni,
  2. életük 75%-át bujkálva töltik.

Napvilágnál észrevenni egy csótányt, akár a jelentősmértékű fertőzés jele is lehet.

Ellenőrzőlista

Bár a csótányok gyakorlatilag bármilyen zugba és résbe be tudják préselni magukat, van néhány kedvenc helyük, ahova szeretnek beköltözni.

A pincétől a konyhaszekrény tetejéig íme 10 hely, ahol érdemes keresni őket:

Karton- és papírhalmok: mi az, ami fekete-fehér, és az egészet olvassuk? Újság, amibe csótányok költöznek. Hívhatjuk őket hírfüggőknek, de ezek a kártevők szeretik a papírt, ragasztót, borítékokat és a kartont is.

Konyha: a csótányok hozzáértő dögevők, akik készséggel elfogyasztanak bármilyen szerves táplálékot, akár az iroda étkezőjében, akár egy ételfeldolgozó üzemben.

Gépek, berendezések: az irodai és az ipari hűtők közelében is szeretnek letelepedni a csótányok, és miért ne tennék? A motor meleg menedéket biztosít, és elejtett morzsák is akadnak a közelben.

Raktárhelyiségek: ezek a területek általában sötétek, zsúfoltak és nyirkosak, így biztosítva álomotthont a csótányoknak.

Illemhelyiség: persze, van vizük, de mi a helyzet az étellel? Akár hiszed, akár nem, a csótányok szeretik a szépségápolási termékeket, az eldobott papírzsebkendőket, sőt, a lehámlott bőrdarabokat és a hajat is.

Bútorok: a kórházi fiókoktól kezdve az igazgatók íróasztaláig a csótányok közismerten élvezik a kopott bútorok magányát és melegségét. Nézd meg a zsanérok mögött is!

Mennyezet: azt hiszed elkerültél egy csótány fertőzést? Nézz fel! A mennyezet egy örök kedvenc kikapcsolódási hely a csótányok számára.

Fali dekorációk: lehet, hogy a festmények és keretezett képek jó hangulatot adnak egy orvosi rendelő várójának, de tökéletes búvóhelyet is biztosítanak a csótányoknak.

Csövek: a csövek között rejzőzni tökéletes de a szenyvízcső az igazi leányálom a csótányoknak. Ezek a rovrok szeretik a párát és a meleget amit a csupasz csövek biztosítanak a mosdó alatt, a pincében vagy a raktárak mennyezetén.

Irányítani az irányíthatatlant

A csótányok háromszoros fenyegetést jelentenek: gyorsan szaporodnak, gyakorlatilag lehetetlen megtalálni, és nehéz megölni őket. Ez azt jelenti, hogy egyetlen rohangáló egyed is utalhat sokkal nagyobb fertőzöttségre, ami már profi kártevőirtót igényel.

Öt kritikus lépése van a csótányok ellen vívott háborúnak:
  1. Megelőzés
    Az otthonod/vállalkozásod három dolgot is biztosít a kártevőknek: vizet, ételt és menedéket. Hogy megakadályozd a beköltözésüket:
    1. Ellenőrizd, hogy az épület jó állapotban van-e! A repedések és hasadékok azt üzenik a csótányoknak, hogy be kell lakják a helyeket.
    2. Vedd fontolóra ajtó tömítés és extra szigetelés használatát, hogy ezzel segítsd a bejáratok védelmét.
    3. Szüntesd meg vagy fedd be a használaton kívüli lefolyókat, hogy a csótányok ne tudjanak felmászni!
    4. Ellenőrizz minden beérkező tárgyat, hogy van-e rajtuk kifejlett rovar vagy pete!
  2. Higiénia
    A csótányok nem válogatnak a lerobbant motelek és az 5 csillagos szállodák között. Mégis, a rendetlenség, ételtörmelék és szemét jelenléte megnövelheti a fertőzés valószínűségét.
    1. Folyamatosan takarítsd fel az ételdarabkákat és morzsákat, amik mind csemegék a csótányoknak!
    2. Gyakran ürítsd a szemeteseket, és tisztítsd a környezetüket!
    3. Rendszeresen seperj és moss fel, különös figyelmet fordítva a gépek alatti, és berendezések, bútorok melletti területekre!
    4. Bónusz: az alapos takarítás az allergiát kiváltó csótány darabkákat és ürüléket is eltünteti.
  3. Felderítés
    A csótányok sikeres kontrollálásának kulcsa a felderítés. Kiűző hatású szerekkel (amiket arra használnak – ahogy a neve is sugallja –, hogy kiűzzék a kártevőket a rejtekhelyükről) és zseblámpával egy profi rovarirtó képes lesz megállapítani a következőket:
    1. Hol sebezhető a létesítmény – vagy hol fordul elő máris fertőzés. A forrás ismerete hatásosabb irtáshoz fog vezetni.
    2. Melyik csótányfaj költözött az épületbe. A különböző fajok különböző megoldásokat igényelnek, szóval nem mindegy, hogy amerikai, vagy német csótányok pecsételtették le az útlevelüket az épület határán.
    3. Melyik irtási módszer lesz a leghatékonyabb. A megoldás egyedi lesz, akárcsak a létesítmény, nincs „egy méret mindenkire jó” típusú megoldás, amikor csótányokról van szó.
  4. Irtás
    A csótányok képesek túlélni az atomsugárzást – talán azt hiszed, egy kis Raid elég lesz ellenük? Sok szabadon beszerezhető csótányirtó termék nem hatásos, ezért használatuk még nagyobb fertőzöttséghez vezethet. Egy kártevőirtó cég különböző megoldások közül fog választani, például:
    1. Gél: a repedésekbe/hasadékokba, ahol lakhatnak.
    2. Ragasztós csapda: a helyekre, ahol járkálhatnak.
    3. Rovar növekedést gátló szerek: a szaporodásuk gátlására.
    4. ULV permet: beteríteni az egész létesítményt. Csak tapasztalt szakemberek által bevethető.
  5. Hosszútávú megoldás
    A csótányoknak 400 millió évnyi túlélési taktikai tapasztalatuk van, ezért lehet egyes egyedek megélnek még egy napot az épületben. A nagyméretű csótány fertőzés újjáéledésének megelőzése érdekében egy kártevőirtó cégnek folytatnia kell a létesítmény ellenőrzését, bejutási pontokat és új kártevő aktivitást keresve.

Túlélték a dinoszauruszokat, lefutják a gepárdokat és többen vannak, mint az emberek. De nem okosabbak a BugInfo munkatársainál! A csótány kisokosban a Világ Legellenállóbb Kártevője végre ellenfelére akadt.

Megtanultuk, hogy ezek az ijesztő teremtmények hogyan másznak be az épületekbe, hogy roncsolják az egészséget, és hogy darálják be cége jó hírét. De nincs értelme álmatlanul forgolódni miattuk – még ha keresztülvágtáznak is a plafonodon.

Az ételfeldolgozó üzemektől az egészségügyi létesítményekig a Csótány kisokos megválaszolja a legnyomasztóbb csótányos kérdéseidet.

Árlista: https://buginfo.hu/arak/#csotanyirtas-arak