Elérhetőek vagyunk, írjon most!

TARTSUK TÁVOL A KÁRTEVŐKET AZ ELLÁTÁSI LÁNC MINDEN ELEMÉTŐL

Útmutató a nem élelemiszeripari ellátási lánc kártevőmentesítéséhez

Tegyük fel, hogy Ön autóalkatrész gyártó. Tisztán és kártevőktől mentesen tartja a létesítményét, az alkalmazottak betartják a higiéniai szabályokat és proaktív módon megelőző kártevő mentesítést végeztet. De egy napon termékeit egy olyan disztribúciós központba szállítják, amely nem tarja szem előtt a kártevőmentesítés fontosságát. Néhány termék dobozát a patkányok tárolás közben megrágtak. Ezt a szállítmányt ezután egy autógyártó létesítménybe szállítják, amely megtagadja az áru átvételét, amikor rágási nyomokat látnak és ürülékeket találnak a dobozokon. A terméket ezután elküldik vissza Önhöz, és el kell fogadnia az összes felmerülő költséget és esetleg a veszteséget is, annak ellenére, hogy semmi köze nem volt a fertőzöttséghez.

Nézze a nagy képet

Könnyen belátható, hogy a nem élelmiszer jellegű szállítmányok esetében is a kártevők problémája az ellátási lánc bármely pontján gyorsan óriási és költséges kérdéssé válhat. Ezért fontolja meg a kártevők elleni védekezést az ellátási lánc teljes egészén, nem csak a saját létesítményében.

Legyen felkészült

Ha a szabadban kirándulsz, túrázol, fontos betartani a néhány jó tanácsot és felkészülni váratlan helyzetekre.

Ugyanez az állandó készültségi állapot nemcsak abban segít, hogy megvédje gyártóüzemet a kártevőktől, hanem a hirtelen felmerülő problémákat is segít megoldani az ellátási lánc minden állomásán. Ha nem akarja a kártevők okozta fertőzés következményeit elviselni, akkor tegyen néhány proaktív lépést, mellyel megakadályozhatja, hogy megtörténjen.

5 gyenge pont az ellátási láncban

A lánc csak olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme, és ez igaz az ellátási láncra is. Csak egy ellenőrizetlen doboz vagy egy rés a falon a belépőkártyájuk a kártevőknek a gyártóüzembe, és minden más létesítménybe, amelyen termékei átmennek, miután kikerültek a gyárkapun.

Melyek az ellátási lánc 5 pontja, amik a legnagyobb problémát jelenthetik?

  1. Beszállító
    A beszállítóitól kapott termékekben lehetnek kártevők, tárolás vagy szállítás közben is megfertőződhetnek. A megrendelőnek meg kell vizsgálni minden, a létesítményükbe kerülő anyagot, és ismerniük kell azoknak a termékeknek a károsítóit
  2. Áruszállítás a gyárból vagy a gyárba
    A teljes ellátási lánc minden épületének tisztasága nem számít, ha a termékeket szállító teherautók kártevőket is szállítanak.
  3. Csomagolás
    Termékcsomagolás is otthont adhat a kártevőknek (Különösen a csótányoknak. Megeszik a kartondobozok ragasztóját is, vagy elrejtőznek bennük). Csomagolás gyakran az első hely, ahol észreveszik a problémát. Még akkor is, ha a létesítmény nem alapanyagokat gyárt, a nem élelmiszeripari termékek is, mint például az irodaszerek szállítása ugyanolyan könnyen képes kártevőket traszportálni két hely között.
  4. Saját gyártelep
    Gyártótelepén minden megtalálható, amire a kártevőnek szüksége lehet: búvóhely, kényelmes környezet (hőmérsékelt, páratartalom) és vízhez való hozzáférés. A legkisebb repedés a falon vagy egy túl sokáig nyitva maradt ajtó, mind csalogatja a kártevőket, hogy új otthonra találjanak.
  5. Nagykereskedők
    Minden gyártó tudja, hogy a gyártelep elhagyása után sem felejtkezhet meg a termékéről. A kereskedők raktárai, logisztikai központok állandó kockázatot jelentenek az áru valamilyen kártevővel történő megfertőzésére.

Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ebben az utolsó szakaszban se történhessen meg, hogy termékei tovább szállításkor ne legyenek szennyezettek. Beszéljen a forgalmazó partnereivel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelnek-e a raktározási, szállítási higiéniai előírásoknak a termékek védelme érdekében.

Ismerje meg a kártevőket

A legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tarthat minden kártevőt örökre távol a létesítményétől. Ezért tudnia kell, hogy milyen kártevőknek van kitéve, és hogyan kell időben észrevenni azok jeleit. Egy kis tudás nagyban hozzájárul a probléma megelőzéséhez.

Például, amikor megpróbálja meghatározni azokat a kártevőket, amelyek leginkább károsíthatják a termékeket, ne feledje, hogy az Ön által tárolt és előállított termékek gyakran meghatározzák, milyen kártevőkről lehet szó, amelyekre számíthat. Azt is meg kell jegyezni, hogy milyen kártevők találhatók az Ön földrajzi területén, és az év mely időszakában a legaktívabbak.

Rágcsálók

Patkány
Nagyon jól úsznak, másznak, ugranak és remekül rejtőzködnek. Többfajta betegséget terjeszthetnek testükön és ürülékükkel. Rágásukkal hatalma károkat tudnak okozni akár a létesítmény infrastruktúrájában is.

Egér
Amilyen pici olyan sok mindent tud tönkretenni rágásával és ürülékével. Valamint nagyon gyorsan szaporodnak.

Rovarok

Csótány
Könnyedén bejutnak szinte bárhová. Nagyon jól másznak és szinte minden résebe, repedésbe elférnek szeretnek a csatornákban és lefolyókban lebzselni. A papír vagy fa dobozokban nagyon jól érzik magukat. Nagyon gyorsan szaporodnak. Több fajtájuk honos hazánkban is ezért fontos a mielőbbi azonosításuk és irtásuk.

Hangya
Nem csak a konyhapulton vagy egy pikinik alatt találkozhatunk velük. Amennyiben a létesítményben található szemét nincs összegyűjtve és megfelelően tárolva, a szeméttárolókat nem ürítik rendszeresen valószínűleg nagy rizikónak teszi ki a létesítményt. Nyári melegebb hónapokban aktívabak. De ne feledje, ha pár hangyát lát, akkor valószínűleg nincsennek mesze a társak sokkal nagyobb mennyiségben.

Légy
Nagyobb az esélye a légy inváziónak, ha a létesítményben magasabb nedvesség tartalmú termékeket állítanak elő vagy tárolnak. A legyek sokat mozognak és szállnak le különböző felületekre, amikor baktériumok ezreit továbbítják. Tavasztól őszig igen aktívak ezért ebben az időszakban még jobban oda kell figyelni rájuk.

Pók
Szerencsére Magyarországon nincs halált okozó pók faj viszont van pár aminek csípés, harapása kellemetlen. Ami még ennél is fontosabb, hogy a tojászsákjaikkal és pókhálójukkal ne szennyezzék be a tárolt termékeket. A pókok ellen folyamatos kezelés kell, itt még nagyobb hangsúlyt kap a proaktív kezelés.

Alkalmi betolakodók

A vadálatok inkább az épületeken kívül érzik magukat jól, de néha nem várt időjárási körülmények miatt beköltözhetnek a létesítményekbe. Néha csak véletlenül kerülnek be az épületbe, mint a madarak, akik berepülnek és nem tudnak kirepülni. Ürülékükkel és elhullajtott tollaikkal súlyosan tudják szennyezni a termékeket vagy kisebb nagyobb károkat tudnak okozni az épületben.

Ellenőrizze le, hogy az ellátási lánc minden résztvevője partner a kártevőirtásában?

Beszállítói partner
  1. Győződjön meg arról, hogy a beszállítóinak a kártevőirtó protokollja legalább annyira jó vagy jobb mint az öné.
  2. Kérje el és nézze meg a beszállítója kártevőirtás auditálásának eredményét vagy a kártevőirtásról szóló igazolásokat.
Fuvarozók
  1. Ellenőrizzen minden szállítójárművet. Ezzel biztosíthatja, hogy a kimenő és bejövő áruk ne fertőződhessenek meg szállítás közben.
  2. Minden szállítmányt ellenőrizzen és keresse az árulkodó nyomokat.
    1. Rágásnyomok.
    2. Ürülék.
    3. Sérült vagy szivárgó tartályok, edények.
    4. Pókháló, egyéb rovar fonál.
    5. Élő vagy döglött kártevők.
  3. Ellenőrizze a nehezen látható nyomokat is pl. UV lámpa segíthet a rágcsálók vizeletének nyomait megtalálni.
  4. Vizsgáljon meg mindent. Meg kell vizsgálni minden szállítmányt a nyomtatóba vásárolt papírtól az étel automata feltöltéséhez használt ételekig.
  5. Ha kártevőt találtak a fertőzött szállítmányt azonnal el kell különíteni. Értesítenie kell beszállítóját és a kártevőirtójának készen kell állnia, hogy akár egy napon belül elhárítsa a problémát. A cselekvési terv szerint meg kell tenni az óvintézkedéseket, hogy a további károkozást megakadályozzák.
  6. Távolítsa el a beérkezett árut az eredeti csomagolásukból és ne közvetlenül a padlón tárolja. Ez biztonságosabb tárolási mód és egy ellenőrzési pont, ahol tudhatja, hogy a termék kártevőmentes volt.
Saját létesítménye
  1. Képezze alkalmazottait. Ha megtanítja a beosztottaknak, mit kell figyelniük és kinek kell szólni probléma esetén, tudni fogja, hogy a létesítmény minden dolgozó szeme a kártevőkön van.
  2. Emelje ki mindig a megfelelő takarítás fontosságát. A tisztántartott létesítmény erősíti a kártevők elleni védekezést.
  3. Létesítmények kívül is fontos az ellenőrzés. A legtöbb létesítményen belüli probléma az épületen kívül kezdődik. A létesítmény körül meg kell szüntetni a kártevők élőhelyeit, hogy ne vonzza oda a kártevőket. Ez magában foglalja a tereprendezést, karbantartást, rendszeres takarítást, szemétszállítást, valamint a szeméttárolók és állóvizek tisztítását.
  4. Zárjon le minden nyílást, ahol a kártevők bejöhetnek (repedések, rések, fal áttörések, stb.) A kirekesztésre tett erőfeszítések meghálálják magukat.
  5. First In First Out: Mindig legrégebbi terméket kell kiszállítani először. Ez a folyamatos árumozgás segít megakadályozni, hogy a régóta tárolt termékekben otthon érezzék magukat.
  6. Izolálja el a problémát. Ha valahol kártevőt találnak különítsék el azokat a termékeket vagy zárják le azt a területet a lehető leggyorsabban, hogy megakadályozzák a kártevők szétszóródását.
  7. Több gyárlétesítmény kezelése esetén, rendelkezni kell IPM (Integrated Pest Management) tervvel minden telepre külön-külön. Minden létesítmény egyedi kártevő kitettséggel és igényekkel A kártevőirtó szolgáltatóval így létrehozott és folyamatosan frissített terv sikeresebbé teszi a kártevők elleni védekezést.