Elérhetőek vagyunk, írjon most!

A csótányok kiirthatatlanok?

Társasházaknál sokszor előfordul a folyamatos küzdelem a csótányokkal, ezért gyakran gondolják hogy a teljes csótány mentesség csak egy elérhetetlen álom ezeken a helyeken.

MI KELL AHHOZ, HOGY A MENTESSÉG ELÉRHETŐ ÉS FENNTARTHATÓ LEGYEN?

MÁR MEGLÉVŐ CSÓTÁNY FERTŐZÖTTSÉG ESETÉN:

  1. Felderíteni, milyen csótánnyal állunk szemben, és mekkora kiterjedésű a fertőzöttség. Ennek megállapítására csapdákat kell kihelyezni az épület egész területén, majd pár nap múlva visszaellenőrizni.
  2. A fertőzöttség ismeretében összeállítható egy irtási terv, és ha szükséges, akkor teljes körű kezelést kell végrehajtani, amelynek ki kell terjednie a ház összes lakására, szemétledobójára, vizesblokkjára. A stangokra és szellőzőkre is nagy figyelmet fordítani a pincétől a padlásig.
  3. A lakók bevonása nélkül nem lehet sikert elérni, így nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő kommunikációra, valamint pár “szabály” betartására. Pl.: nyugodtan jelezzék a szakembereknek, ha a lakásukban problémát észlelnek, nem kell szégyellni! A csótányokat bárhova be lehet hurcolni a legártalmatlanabbnak tűnő tárggyal, élelmiszerrel. (Pl.: zsugorfóliázott üdítő, tojásos doboz.)
  4. Az első kezelés után visszaellenőrzés csapdák alkalmazásával, és ahol szükséges, célzottan ismételt kezelést kell végrehajtani.

CSÓTÁNY MENTESSÉG FENNTARTÁSA:

  1. Megőrizni a mentességet mindenki számára egyszerűbb feladat, és ami a társasháznak fontos, hogy olcsóbb, mint egy nagyfokú fertőzöttséget kezelni. Ezért javasolt az évente két alkalommal történő kezelés. Ezek során a csótányok által kedvelt helyek kerülnek kezelésre a szakmai irányelveknek megfelelően.
  2. A lakók megfelelő tájékoztatása itt is fontos, hiszen ők találkoznak a nem kívánatos lakótárssal legelőször, ezért tudniuk kell, mi a teendő ilyen esetben.