Darázsirtás

Darázsirtás

A DARÁZS AZ EGYIK LEGVESZÉLYESEBB EGÉSZSÉGÜGYI KÁRTEVŐ, AMIT IRTUNK.
 CSÍPÉSE AKÁR HALÁLOS IS LEHET.
BÍZZA RÁNK A DARÁZSIRTÁST, ÉS NE KOCKÁZTASSON FELESLEGESEN!

INGYENES TANÁCSADÁSÉRT HÍVJON MINKET MOST A
+36 30 342 36 48
TELEFONSZÁMON!

darázsirtás

MIÉRT VELÜNK VÉGEZTESSE EL A DARÁZSIRTÁST:

INGYENES KISZÁLLÁS BUDAPESTEN

Mennyibe kerül nálunk a darázsirtás?
Lakossági darázsirtás árlista itt.

Érdekes lehet, cikkek a témában:

Lecsapott darázs fullánkja

EGY LECSAPOTT DARÁZS FOLYAMATOSAN DUGDOSSA KIFELÉ A FULLÁNKJÁT:

BRUTÁLIS MENNYISÉGŰ DARÁZS – NYÁRON MÁR NEM LEHETETT VOLNA KIÜLNI A TERASZRA

DARÁZSIRTÁSHOZ HÍVTAK MINKET EGY 8 LAKÁSOS, FÖLDSZINTI TÁRSASHÁZHOZ.

Szívesen elvállaltuk, mert szeretjük az ilyen munkákat, és értünk is hozzá. Ami fogadott bennünket a padláson a darázsirtás megkezdésekor, az nem volt mindennapi. Már a külső szemrevételezésnél is látszott, hogy sok darázs szálldogál a tetőcserepek körül.

URAM ATYÁM!!!

Elkezdtem a darázskasok számolását: 1-2-5-10 sok. Nem lehetett megszámolni. Nagyon sok elhagyott, régi kas is volt a padláson, de rengeteg új kast találtunk. Becslésem szerint úgy 80-100 kas volt a tetőn, padláson. Ha nem hívtak volna ki minket most tavasszal, pár hónapon belül akár 1000-2000 darázs is döngicsélt volna minden nap, veszélyeztetve az ott lakókat.

IDE MÉG VISSZAJÖVÜNK ŐSSZEL!

Mivel ez volt az első irtás ebben a társasházban, így a darazsak nagy számú megjelenése annak tudható be, hogy sok nőstény telelt át sikeresen. Ahhoz, hogy ne találkozzunk ezzel a problémával jövő tavasszal, szükség van egy irtásra ősszel is, mielőtt a kasok kiürülnek, és a nőstények elvonulnak telelni.

ELINDULT A DARÁZSIRTÁSI IDŐSZAK

A DARÁZSIRTÁST NEM LEHET ELÉG KORÁN KEZDENI!

 

IDEI ELSŐ DARÁZSIRTÁSUNK TAPASZTALATA:

Alig 200 m2-es alapterületű családi házhoz hívtak minket darázsirtás miatt, mivel már a tavasz első napjain megjelentek a téli álomból felébredő darazsak.

Kiérkezéskor 10 darab, de még nagyon kicsi kast találtunk.

Ha a tulajdonosok nem lettek volna ilyen óvatosak, akkor ezekből a kasokból a nyár végére már több száz darázs veszélyeztette volna a bent lakók biztonságát.

A képen a háztető cserepei alatt talált, tavalyról megmaradt kas látható, melyből több mint 200 darázs kelt ki. 10 ekkora méretű kas esetén akár 2000 darázzsal is számolhatunk a nyár végére. Ekkora mennyiségben már nagyon kellemetlen a jelenlétük. Minden mozdulatra oda kell figyelni! Mit fogunk meg, hova lépünk, hova ülünk. Érdemes megelőzni a problémát! A darázscsípés akár halált is okozhat.

Darázsirtás közben talált, tavaly ősszel elhagyott darázs kas.
Darázsirtás közben talált, tavaly ősszel elhagyott darázs kas.

Darázsirtás árainkat itt találja:
https://buginfo.hu/arak/#darazsirtas-arak

DARÁZS KUTATÁS – LEESETT AZ ÁLLAM!

Az alábbi cikk Elisabeth Tibbetts, a Michigani Egyetem kutató munkájából született. Nagyon érdekes kutatási eredményeket tesz közzé a papír darazsakról. Az egész cikket közzéteszem, módosítás nélkül.

A DARAZSAKNÁL A POFA MINTÁZATA JELZI HÁNY DANOS A MESTER

Bár elsőre egyformának tűnnek, minden darázsnak egyedi a pofamintázata. Ez fontos jelzése az állat harciasságának: minél több fekete mintázat látható rajta, annál agresszívabb, veszedelmesebb ellenfél. A csalást viszont keményen büntetik.

Papírdarazsak különféle pofamintázata. A több fekete folt a nagyobb agresszivitást és harci erőt jelzi. FORRÁS: ELIZABETH TIBBETTS
Papírdarazsak különféle pofamintázata. A több fekete folt a nagyobb agresszivitást és harci erőt jelzi. FORRÁS: ELIZABETH TIBBETTS

A papírdarazsaknak (Polistes sp.) változatos fekete pofamintáik vannak, amelyek jelzik a harci erejüket. Azok a darazsak, amelyeknek minél több szabálytalan fekete folt látható a pofájukon általában több harcot nyernek meg, és a riválisok kerülik is őket, ellentétben azokkal, amelyek pofáján kevesebb fekete folt található.


A CSALÁS VISSZAÜT

Elisabeth Tibbetts, a Michigani Egyetem evolúciós biológusa arra volt kíváncsi, vajon miért nem csalnak egyes egyedek azzal, hogy „több danos mesternek” adják ki magukat, mint amilyenek valójában. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent kísérletekből kiderült, hogy a csalás nem kifizetődő.

Tibbetts és munkatársai a Polistes dominulus papírdarazsak nőstényei között szerveztek párviadalokat. A darazsakat a tavaszi fészekkeresési időszak alatt gyűjtötték be, mert ilyenkor a legnagyobb a versengés a királynők között, hogy melyiküknek sikerül fészket alapítania.


KULCS A JUVENILIS HORMON

Mindegyik nőstény darazsat hasonló méretű riválissal állítottak párba. Kétórás párharcokat vívtak egy plexidobozban, amelyet videóra rögzítettek. A párok egyik tagját nem módosították, de a másik pofamintázatát úgy alakították, mintha az nagyobb harci erőt képviselne. A párharc agressziójának mértéket az összekapaszkodások, harapások és szúrások mennyiségének pontozásával értékelték.

A párbajok után mérték a darazsak juvenilishormon-szintjét. A juvenilis hormon (JH) a gerinctelenekben hasonló szerepet tölt be, mint a hím nemi hormonok (androgének) a gerincesekben.

A PAPÍRDARAZSAKNÁL A MAGAS JH-SZINT A DOMINANCIÁVAL, AZ AGRESSZIÓVAL ÉS A MEGNÖVEKEDETT TERMÉKENYSÉGGEL ÁLL KAPCSOLATBAN.


HOSSZÚ TÁVÚ VESZTESÉG

A kutatók azt tapasztalták, hogy a hamisan magas harci képességeket jelző darazsakat jóval több agresszivitás érte, mint a kontrolldarazsakat, és az az agresszió rögtön a párharc után lecsökkentette a JH-szintjüket. A blöffölő darazsakkal harcoló rovaroknak ezzel szemben megnőtt a JH-szintjük.

„Az egyik érdekes dolog a cikkel kapcsolatban, hogy kimutatja, a csalás befolyásolja a csaló és a csalókkal kölcsönhatásba kerülő egyedek fiziológiáját” – mondta Tibbetts.

Még a hormonszint átmeneti változásai is valószínűleg megváltoztatják az egyed evolúciós fitneszét a hormonnak a felépítésre, az élettanra és a viselkedésre gyakorolt hatásával. Darazsaknál a juvenilis hormon befolyásolja a társadalmi rangot és egész életre szólóan meghatározza a szaporodási lehetőségeket.

Ebből következően a JH csökkenésének a fészekalapítás időszakában valószínűleg hosszú távú ára van”– írják a szerzők. Ezért nem éri meg a csalás, mert nagy árat fizet az egyed, ha rájönnek.


A DÍSZÍTÉSEK OLYANOK, MINT A KARATEÖVSZÍNEK

A darazsak pofamintázata azon biológiai „díszítések” közé tartozik, amely információt közöl a viselője általános kvalitásairól. Így a kifinomult díszeket viselő egyedek nagyobb társadalmi és szexuális fenyegetést jelentenek, mint a kevésbé díszes egyedek. Ilyen díszek például a pávák farktollai vagy a szarvasok agancsai.

„A darazsak díszei nem olyan kifinomultak, mint a páváké” – mondta Tibbetts. „Inkább a házi verebek mellfoltjaihoz vagy a karateövszínekhez hasonló, de a célnak megfelel.”

Eredeti cikk itt olvasható:
http://www.origo.hu/tudomany/20160707-darazsak-pofa-mintazat-harc.html

Ha még nem kért ajánlatot tőlünk akkor ne lépjen még ki.
Adja meg nevét, telefonszámát és visszahívjuk 24 órán belül.

BugInfo által védett terület