Elérhetőek vagyunk, írjon most!

HOGYAN KEZELJÜK A RÁGCSÁLÓK OKOZTA KOCKÁZATOKAT COVID-19 ESETÉN

Sok vállalkozás alkalmazkodott a szokatlan körülményekhez a COVID-19 járvány idején, ideértve a megváltozott üzemidőt, a kiszámíthatatlan ügyfélforgalmat és az általános bizonytalanságot a jövővel kapcsolatban. Még akkor is, ha a dolgok változnak körülöttünk, a kártevők okozta kockázatok állandók maradnak, ami azt jelenti, hogy az Ön vállalkozása továbbra is veszélyben van. A zűrzavar közepette a kártevőirtás érthető módon még nehezen kivitelezhető.

A kártevők leginkább opportunista fajtái a rágcsálók. A testüknél lényegesen kisebb lyukakon át képesek bejutni a patkányok és az egerek, akik mindig táplálékot, vizet és menedéket kínáló épületek potenciális belépési pontjait keresik. Amikor a rágcsálók táplálékforrásai csökkennek az olyan körülmények miatt, mint a COVID-19 miatti bezárások és egyéb változások, akkor egyre inkább új lehetőségeket keresnek – ami rossz híreket jelenthet a létesítmény üzemeltetői számára.

Miért veszélyesek a rágcsálók

A rágcsálók képesek komolyan veszélyeztetni a normál körülmények között zajló folyamatok tisztaságát és biztonságát. Amellett, hogy az alkalmazottaknak és az ügyfeleknek is kényelmetlenséget okoznak, nem is beszélve az általuk okozott vagyoni károkról, a rágcsálókról tudjuk, hogy vizeletükkel és ürülékükkel számos betegséget közvetítenek az emberre. Amellett, hogy a rágcsálók fizikai kárt okoznak, egyéb tevékenységükkel megzavarhatják a normál üzletvitelt azáltal, hogy helyreállítást és fertőtlenítést igényel az érintett területek, ez időbe és pénzbe kerül, amelyet más üzleti tevékenységekre fordíthatna. A proaktív integrált kártevőirtási terv (IPM) bevezetése és fenntartása a kártevőirtó szolgáltatóval segíthet megelőzni a kártevők okozta problémákat, így Ön továbbra is az ügyfelek kiszolgálására összpontosíthat.

Mit kell keresni

Döntő fontosságú, hogy legyen felkészülve bármilyen rágcsáló megjelenésére az épületében. Jelenlétükre több nyilvánvaló jel mutathat, például a legszembetűnőbb, ha egy patkány vagy egér szalad át át előttünk. De vannak ettől kevésbé egyértelmű jelek is, amelyek felfedhetik a rágcsálók bejutását a területre. Ezek a következők lehetnek:

  • Ürülék: Csokireszelék és gyógyszerkapszula alakú ürülékek egyértelmű nyomai a jelenlétüknek.
  • Fészek: A rágcsálók összehordanak fészeknek különböző puha anyagokat. Papír, faforgács, szövetek, szigetelőanyagok. Ezek eldugottabb, sötét helyeken találhatók meg.
  • Lyukak: Képesek szinte mindenen átrágni magukat. Kisebb, nagyobb lyukak vagy feltúrások is mutatják aktivitásukat.
  • Kosz csíkok: Az állatok teste a tiszta felületen nyomot hagy, mivel ha lehet szeretnek egy oldalon valamihez hozzáérni. Minél sötétebb a csík annál nagyobb az aktivitásuk.
  • Rágás nyomok: Mivel a rágcsálók foga folyamatosan nő, így folyamatosan rágniuk kell. Keressen rágás nyomokat a bútorokon, raktározott termékeken, raklapokon, szigeteléseken. Valamint figyeljen oda a rágás zajára.
  • Szag: A rágcsálóknak jellegzetes szaguk van. Elsősorban az ürüléküknek. Aki már egyszer érzett ilyet az felismeri. Valamint esetenként az elhullott állatnak is erős szaga lehet.

A higiénia kulcsfontosságú

A higiénia és a fertőtlenítés együtt jár a kártevők elleni védekezéssel, hogy olyan környezetet teremtsen, ahol biztonságban fogják érezni magukat az alkalmazottak és az ügyfelek. A rágcsálókat a rendetlen, piszkos helyek vonzzák elsősorban, főleg ott, ahol élelmiszer hulladék keletkezik, így a rendszeres tisztítás csökkenteni a rágcsálók odacsalogatását. A takarítás folyamatos, rendszeres fenntartása segíthet megelőzni a rágcsálók betelepedését és elszaporodásukat, valamint felismerni a jelenlétüket elég korán a beavatkozáshoz.

Íme néhány ötlet a hatékony takarítási rutin megvalósításához:

  • Törölje le a berendezésekről és a gépről a felhalmozódott folyadékokat és ételmaradékokat.
  • Tartsa be a termékre vonatkozó tárolási előírásokat (nem a földön, nyitott hátú polcokon, FIFO protokoll, stb.). Ez kiemelten fontos az élelmiszereknél.
  • Olyan terméket alkalmazzon, takarítás, fertőtlenítés során, amely megöli a baktériumok és vírusok 100% -át kemény, nem porózus felületeken, és a puha, porózus felületeket is fertőtleníti.
  • Gondoskodjon arról, hogy az alkalmazottak kezet mossanak, és hogy a helyiségekben ne legyen rendetlenség.
  • Az esetleges kifröccsenéseket és kifolyásokat azonnal törölje le.
  • Gyakran tisztítsa meg a szennyvízcsatornákat az épületben és környékén, hogy megelőzze az ételmaradékok és más szennyezőanyagok felhalmozódását.

Végezetül

Senki sem szereti a rágcsálókat, ez különösen igaz azokra, akiknek az üzletét érinti. Ezek a tanácsok segítenek abban, hogy a létesítmény, üzem, raktár, iroda rágcsálóktól mentes maradjon, és az ügyfelek, munkatársak elégedettek legyenek