Elérhetőek vagyunk, írjon most!

5 ok, amiért a nyár a kártevők évszaka

Amikor tombol a nyár, valószínűleg már te is észrevetted, hogy a kártevők is tombolnak. Miért a nyarat szeretik a legjobban? Dr. Ron Harrison az amerikai Orkin cégtől ismerteti a top 5 indokot, ami miatt a nyári hónapokban jobban hemzsegnek az olyan kártevők, mint a hangyák, csótányok, szúnyogok és pókok.

1. Hőmérséklet

A magasabb tavaszi és nyári hőmérséklet hatással van a rovarok viselkedésére és fejlődésére. De minden rovarnak megvan a maga korlátja, amikor a hőmérséklet már extrém magas számára. A Magyarországon természetes környezetben szerencsére nem megtalálható tűzhangyák például a mélybe ássák magukat, míg más rovarok hűvösebb belső helyeket keresnek a magas hő elkerülése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a magas hőmérsékletet kedvelő kártevők aktívabbak addig a pontig, amíg a hőmérséklet nem extrém magas, utána viszont hajlamosak arra, hogy beköltözzenek a légkondicionált helységbe, ahol mi is lakunk.

2. Nedvesség

A víz a túlélés alapvető eleme, ezért sok kártevő szaporodik nedves területeken. A levegő páratartalmának szintén van hatása, ezért a nyári esőzések és magas páratartalom kedvező feltételeket teremtenek. Aszályos időben a kártevők elindulnak befelé, nedves helyeket keresve menedéknek.

3. Élelmiszerforrás

Ha otthon a hétvégéket fűnyírással töltöd, akkor tisztában vagy vele, hogy nyáron a fű és más növényzet dúsabban nő. Sok állatnak ez olyan, mint egy All-you-can-eat büfé. Ez a rovar populáció megnövekedéséhez vezet addig, amíg az élelmiszerforrások ki nem merülnek, azután a rovarok elindulnak befelé.

4. Életciklus

A kártevők nagy része hidegvérű, ezért nagyban függnek az időjárástól. Ennek eredménye képpen az életciklusuk bizonyos szakaszaiban fokozott aktivitás lép fel, különösen a nyári hónapokban. Például a hangya kolóniák drasztikusan megnövelik egyedszámukat, ezzel biztosítva a kolónia túlélését a hűvösebb hónapokra, amikor visszafogják a szaporodást.

5. Napfény

A nyár hosszabb nappalokat és rövidebb éjszakákat jelent, amit nagyon szeretünk. A magasabb napos óraszám azt is jelenti, hogy a kártevőknek több idejük van táplálkozásra. Ez azt jelenti, hogy a nyári napokon, miközben élvezzük a kinti időjárást, több kártevőt látunk, mint amennyit szeretnénk.

Sok nyári kártevő jelenléte nem csak zavaró az emberek számára, de jó néhányan fájdalmas harapásokat, szúrásokat okoznak és betegséget terjesztenek. Kövesse ezeket a megelőzési tippeket házában és annak környékén:

Ellenőrizze, és tisztítsa meg a csatornákból származó törmeléket, mert nedvességtartalma miatt ideális szaporodási területeket alkotnak.
Korlátozza a növényzetet, és vágja vissza az épületek oldalánál növekvő ágakat! Próbáljon meg legalább 60 cm növényzetmentes területet létrehozni, hogy megakadályozza a búvóhelyek és rejtett belépési pontokat kialakulását.
Ellenőrizze körben az épületet, keresse meg a falazaton és a járdán található réseket, repedéseket. Tömje be őket időjárásálló tömítőanyaggal!

A szeméttároló edényeknek szorosan záródó fedéllel kell rendelkeznie. A kukákat szükség esetén mossa ki, vagy ha elhasználódott, cseréltesse ki a szolgáltatóval. A kukák tisztán tartása főleg nyáron fontos, amikor a gyorsabban lebomló hulladék szaga jobban odacsalogatja a kártevőket.

Forrás: www.orkin.com