Épület fertőtlenítés

Épület fertőtlenítés

Épületek fertőtlenítését vállaljuk!

Ha kérdése, kérése van, kérem keressen a lenti telefonszámon:

+36-30-34-23-648

Épület fertőtlenítés

8 dolog ami segíthet megvédeni a munkahelyét a koronavírus ellen

Az irodáknak, munkahelyeknek saját maguknak kell felkészülni a koronavírus ellene védekezésre.

A COVID-19, azaz a koronavírus elterjedése az irodai munkahelyeket is érinti világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírusok olyan vírusok nagy családja, amelyek betegségeket okoznak, kezdve a megfázástól a súlyosabb betegségekig. A vírus zoonózis, azaz állatokról emberre képes terjedni. A fertőzés elterjedésének megakadályozására szolgáló szokásos ajánlások közé tartozik a rendszeres kézmosás, a száj és az orr lefedése köhögés és tüsszentés esetén, a hús és a tojás alapos főzése, valamint a szoros érintkezés elkerülése bárkivel, aki légúti megbetegedések tüneteit mutatja, mint például köhögés és tüsszentés. Ma a hangsúly a terjedés korlátozására összpontosít. Az egészségügyi tisztviselők szigorú egészségügyi intézkedéseket hoznak a terjedés megakadályozására, amelyet a munkahelyeknek be kell építeniük a mindennapokba.

Nem kell túl messzire visszanéznünk, hogy egy közelmúltbeli példát találjunk az egészségügyi világjárványról, és hogy az irodák mit tettek a terjedés megakadályozása érdekében. A SARS miatt mára sok irodában megtalálhatóak az antibakteriális fertőtlenítők. A nemrég Bill Gates figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus lehet “egyszer egy században előforduló kórokozó, amiért aggódhatunk”. De lehet, hogy nem is. Egy másik kórokozó is előfordulhat a jövőben. Ezért gondolkodnunk kell arról, hogyan lehetne jobban átalakítani jelenlegi és jövőbeli irodaterületünket, hogy megvédjük az alkalmazottakat a jelenlegi és a jövőbeni kórokozók ellen. Így a következő alkalommal, amikor egy olyan patogén, mint a SARS vagy a koronavírus elterjed, már jobban fel leszünk készülve:

 • Az ajtóknak nincs szükségük fogantyúkra, és mindkét irányban kinyílhatnak, ha csak a lábukkal vagy a vállukkal nyomják őket.
 • Telepítsen mozgásérzékelő világítást, beleértve a mellékhelységet is. (Ez környezetbarát is).
 • Szereljen fel mozgásérzékelő eszközöket a mellékhelységek összes szolgáltatásához. A kézmosáshoz nem szabad megérinteni a csapot. A piszoár automatán öblíti le magát.
 • Tervezze meg az irodahelyiséget, amely magában foglalja a újfajta együttműködést támogató technológiát és a távoli munkát támogatja. Ha olyan kísérleti programokat hoz létre, amelyek elősegítik az alkalmazottak, hogy időről időre hatékonyan dolgozzanak otthonról, akkor jobban fel lesznek készülve arra, hogy otthonukban dolgozzanak, amikor betegnek érzik magukat. Vagy ha félnek, hogy elkapják a kórokozót. A munkahelynek támogatnia kell a videokonferencia lehetőségét. Ez magában foglalja az irodahelyiség kialakításának újszerű gondolatát, kis konferenciaterem kialakításától az egyszemélyes irodák megvalósításáig, így az emberek jobban tudnak kapcsolódni az otthonról dolgozókhoz. Ha az alkalmazottak gyakrabban dolgoznak otthonról, az irodában akár meg is duplázhatják a megosztott íróasztalok számát azok számára, akik a hét néhány napján otthon dolgoznak, ezért nincs szükségük kijelölt íróasztalra az irodájukban.
 • Fektessen be személyi laptopokba, táblagépekbe és telefonokba alkalmazottainak, így nem osztják meg a billentyűzeteket és a számítógépeket. Az alkalmazottak magukkal vihetik eszközeiket. Ha minden alkalmazottnak megkapta a saját eszközét, akkor korlátozza a kábelek és az asztalon elhelyezett tárgyak számát, így a takarító személyzet könnyebben tarthatja tisztán és egészségesen a munkahelyet.
 • Fektessen be vezeték nélküli technológiákba konferenciatermekben. Az alkalmazottaknak képesnek kell lenniük arra, hogy mobiltelefonjuk segítségével csatlakozzanak egy konferenciahíváshoz, amely a konferenciatermében zajlik, anélkül, hogy meg kellene érintenie a hangszórót vagy a megosztott mikrofont. Ezt már mindannyian csináljuk amikor zenét hallgatunk, meg tudjuk tenni ugyanezt a konferenciahívásokkal is!

Ha egy új gyermek szüleje vagy akkor tudod, hogy csak olyan otthoni bútorokat szabad vásárolni, amelyek könnyen tisztíthatók. Ugyan ez igaz az irodákra is. Sok irodában az irodaház vagy egy harmadik fél takarító személyzete érkezik a nap végén takarítás céljából. Ezért bármi, ami a munkájuk hatékonyabbá teheti, javítani fogja az irodai alkalmazottak egészségét.

Sok irodában ki akarják hagyni a napi takarítást. Nem kellene. A környezetbarát eljárást használó takarítószemélyzetnek el kell végezni minden olyan felület fertőtlenítését, amely szennyezett lehet. Az irodában egy megbízott személynek meg kell vizsgálnia, hogy milyen termékeket használ a takarítószemélyzet (azok ne veszélyeztessék a környezetet vagy az alkalmazottakat, ugyanakkor megöljen minden olyan baktériumot és vírust is, amely az alkalmazottait megbetegedheti). Ezenkívül ellenőriznie kell, hogy megfelelően tisztítanak-e olyan dolgokat, mint a hűtőszekrény és a másológépek.

5. A kézfertőtlenítő legyen üzemkész folyamatosan minden konferencia teremben, közösségi tereken és recepción. Még ha senki sem használja, akkor is minden látogató számára elmondja, hogy elvárja, hogy irodája tiszta és egészséges legyen, így az alkalmazottak és a látogatók is nyugodtak lehetnek.

Sok irodában ez már egy emésztőgödör. A hűtőszekrényeknél azonban technológiai fejlődés történt. Például, ha átalakítja az irodát, most már kialakíthatja a hűtőszekrény fiókokat. Minden osztálynak lehet saját fiókja. Ez azonban nem mindenki számára elérhető. Egy másik lehetőség lehet egynél több hűtőszekrény használata. Az egyik hűtőszekrény az alkalmazottaké, a másik a vendégek számára, vagy ingyenes italoknak az alkalmazottak és vendégek számára. A fogantyúkat rendszeresen fertőtleníteni kell. Telepíthet valamilyen kéztisztítót a hűtőszekrény ajtaja mellé.

Soha nem lehet elég fertőtlenítő törlőkendő. Ajándékozzon minden alkalmazottjának egy csomaggal, amelyet az asztaluknál tarthat. Ha ez túl sok, akkor tartson egy csomót egy olyan közös helyiségben, amelyhez könnyen hozzáférhetnek.

Tudta, hogy a cink tartalmú szopogató tabletták hatékonyan megakadályozzák a koronavírus (és a legtöbb más vírus) szaporodását a torokban és az orrlyukban? Ezenkívül a latex kesztyűk és a sebészeti maszkok is hasznosak lehetnek, ha az alkalmazottak aggódnak. Töltse fel az elsősegély dobozokat, így az alkalmazottak úgy érzik, hogy a törődnek velük.

Kérdések és válaszok a koronavírusról (COVID-19)

A WHO folyamatosan figyel és reagál erre a járványra. Ez a kérdés és válasz anyag
frissül, ahogy minél többet tudunk a COVID-19-ről, annak terjedéséről és arról, hogy
ez hogyan érinti az embereket világszerte. További információért rendszeresen
ellenőrizze a WHO koronavírus oldalait:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

A koronavírusok egy olyan víruscsalád, amely állatokban vagy emberekben betegségeket
okozhat. Számos koronavírusról ismert, hogy emberekben légúti fertőzéseket idéz elő, a
megfázástól a súlyosabb betegségekig, mint például a Közel-Kelet légzési szindróma
(MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS). A legutóbb felfedezett koronavírus
a koronavírus betegséget (COVID-19) okozza

A COVID-19 a legutóbb felfedezett koronavírus okozta fertőző betegség. Ez az új vírus és
betegség ismeretlen volt, mielőtt 2019 decemberében Wuhanban (Kína) járvány tört ki.

A COVID-19 leggyakoribb tünetei a láz, fáradtság és száraz köhögés. Néhány betegnél
fájdalom és orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés fordulhat elő. Ezek a tünetek
általában enyhék és fokozatosan kezdődnek. Néhány ember megfertőződik, de nem
jelentkeznek tünetek, és nem érzik magukat rosszul. A legtöbb ember (kb. 80%) anélkül
gyógyul a betegségből, hogy különleges kezelésre lenne szükség. A COVID-19-et kapó hat
ember közül körülbelül egy súlyos beteg lesz, és légzési nehézségei lesznek. Az idősebb
embereknél és azoknál, akik más, alap egészségügyi problémákkal küzdenek, mint például
magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség, nagyobb valószínűséggel alakul ki
súlyos betegség. Lázas, köhögő és nehéz légzésű embereknek gyorsan orvoshoz kell
fordulniuk.

Az emberek a COVID-19-et másoktól kaphatják el, akiknek ilyen vírusuk van. A
betegség emberről emberre terjedhet az orrból vagy a szájból származó kis
cseppekkel, amelyek akkor keletkeznek, amikor a COVID-19-es személy köhög,
tüsszög vagy kilélegzik. Ezek a cseppek az ember körüli tárgyakra és felületekre tárgyakat vagy felületeket, majd a szemüket, orrukat vagy szájukat. Az emberek
akkor is elkaphatják a COVID-19-et, ha ilyen cseppeket lélegeznek be a COVID-19-
es személytől, aki köhög, vagy kilélegzi a cseppeket. Ezért fontos, hogy a betegtől
legalább egy méter távolságot tartsunk.
A WHO értékeli a COVID-19 elterjedésével kapcsolatos folyamatban lévő
kutatásokat, és folytatja a friss eredmények megosztását. 
szállnak le. Ezután mások elkapják a COVID-19-et azáltal, hogy megérintik ezeket a

Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy a vírus, amely a COVID-19-et kiváltja,
elsősorban a kilélegzett cseppekkel való érintkezéssel terjed, nem pedig a levegő
útján. Lásd a „Hogyan terjed a COVID-19?” című korábbi választ.

A betegség terjedésének fő módja a kilélegzett cseppek, amit valaki
kilélegzik. Nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a COVID-19-et elkapja a
tünetekkel nem rendelkező ember. A COVID-19-ben szenvedő emberek sokasága
azonban csak enyhe tüneteket tapasztal. Ez különösen igaz a betegség korai
szakaszában. Ezért el lehet kapni a COVID-19-et olyan személytől, aki például
enyhén köhög és nem érzi magát rosszul. A WHO folyamatosan értékeli a COVID19 átviteli idejével kapcsolatos folyamatban lévő kutatásokat, és folytatja a friss
eredmények megosztását.

Alacsony annak a kockázata, hogy a COVID-19 elkapható a fertőzött
személy székletétől. Noha a kezdeti vizsgálatok szerint a vírus bizonyos
esetekben előfordulhat a székletben, ezen az úton történő terjedés nem a járvány fő
jellemzője. Mivel ez kockázatot jelent, ez egy másik oka a kéz rendszeres
megtisztításának a fürdőszoba használata után és étkezések előtt. A WHO
folyamatosan értékeli a COVID-19 elterjedésével kapcsolatos folyamatban lévő
kutatásokat, és folytatja a friss eredmények megosztását.

Védelmi intézkedések mindenkinek

Legyen tisztában a COVID-19-el kapcsolatos legfrissebb információkkal, amelyek
elérhetők a WHO weboldalán, valamint a nemzeti és helyi közegészségügyi
hatóságokon keresztül. Világszerte sok országban jegyeztek fel COVID-19 eseteket,
és ezekből többen járványok is kitörtek. Kína és más országok hatóságai sikeresen
lelassították vagy megállították a járvány kitörését. A helyzet azonban
kiszámíthatatlan, ezért rendszeresen ellenőrizze a legfrissebb híreket.
Néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkentheti a fertőzés vagy a COVID-19
terjedésének esélyét:

 • Rendszeresen és alaposan tisztítsa meg a kezét alkohol alapú géllel vagy mossa
  meg szappannal és vízzel.
  Miért? Szappanos kézmosással vagy alkoholos tartalmú kézmosó használatával
  elpusztítja a kezén lévő vírusokat.
 • Tartson legalább egy méter távolságot maga és mindenki között, aki köhög vagy
  tüsszent.
  Miért? Amikor valaki köhög vagy tüsszent, az orrából vagy a szájából kis
  folyadékcseppet permetez, amely vírust tartalmazhat. Ha túl közel van, belélegezheti
  ezeket a cseppeket, beleértve a COVID-19 vírust is.
 • Kerülje a szem, az orr és a száj érintését.
  Miért? A kezek sok felületet érintenek, és fel tudják venni a vírusokat. A szennyeződést
  követően a kezek átvihetik a vírust a szemébe, az orrába vagy a szájba. Onnan a vírus
  bejuthat a testbe, és betegséget okozhat.
 • Ügyeljen arra, hogy Ön és a környező emberek tiszteletben tartsák a helyes légzéshigiéniát. Ez azt jelenti, hogy a szájukat és az orrukat lehajtják a könyökükbe vagy egy
  zsebkendőbe, ha köhögnek vagy tüsszentenek. Ezután azonnal távolítsák el az érintett
  ruhát.
  Miért? A cseppek terjesztik a vírust. A helyes légzés-higiénia betartásával megvédi a
  környező embereket olyan vírusoktól, mint például a megfázás, az influenza és a
  COVID-19.
 • Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát. Láz, köhögés és légzési nehézség esetén
  telefonon forduljon orvoshoz. Kövesse a helyi egészségügyi hatóság útmutatásait.
  Miért? A nemzeti és helyi hatóságok a legfrissebb információkkal rendelkeznek a
  környéken kialakult helyzetről. Az előzetes telefonálás lehetővé teszi az egészségügyi
  szolgáltató számára, hogy gyorsan a megfelelő egészségügyi intézménybe
  irányítsa. Ez egyúttal megvédi Önt, és segít megelőzni a vírusok és más fertőzések
  elterjedését.
 • Tartsa magát naprakészen a legújabb COVID-19 gócpontokról (városok vagy olyan
  területek, ahol a COVID-19 széles körben elterjedt). Ha lehetséges, kerülje az utazást –
  különösen, ha idősebb ember vagy, vagy cukorbetegsége, szív- vagy tüdőbetegsége
  van. Miért? Nagyobb esélye van arra, hogy elkapja a COVID-19-et ezen területeken.
Védelmi intézkedések azon személyek számára, akik a COVID-19
terjedésének olyan területein tartózkodnak vagy nemrégiben jártak (az elmúlt 14 napban)
 • Kövesse a fent vázolt útmutatást – Védelmi intézkedések mindenkinek.
 • Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát, még enyhe tünetekkel is, mint például
  fejfájás, alacsony fokú láz (37,3 ° C vagy ennél magasabb) és enyhe orrfolyás, amíg
  meggyógyul. Ha elengedhetetlen, hogy valaki hozzon önnek árucikkeket, vagy, hogy
  kimenjen, pl. ételt vásárolni, akkor viseljen maszkot, hogy elkerülje mások
  megfertőzését.
  Miért? Ha elkerüljük másokkal való érintkezést és az orvosi létesítmények látogatását,
  ezek a létesítmények hatékonyabban működhetnek, és megvédik Önt és másoknak a
  lehetséges COVID-19 és más vírusoktól.
 • Ha láz, köhögés és légzési nehézség jelentkezik, azonnal telefonon forduljon
  orvoshoz, mivel ennek oka lehet légzőszervi fertőzés vagy más súlyos
  állapot. Telefonáljon előre, és tájékoztassa szolgáltatóját a közelmúltbeli utazásairól
  vagy az utazókkal való kapcsolattartásról.
  Miért? Az előzetes telefonálás lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltató számára,
  hogy gyorsan a megfelelő egészségügyi intézménybe irányítsa. Ez gátolja a COVID19 és más vírusok esetleges terjedését is.

Az Ön kockázata attól függ, hogy hol tartózkodik – és pontosabban attól, hogy van-e
ott COVID-19 járvány.
A legtöbb helyen a legtöbb embernél a COVID-19 elkapásának kockázata továbbra
is alacsony. A világon azonban vannak olyan helyek (városok vagy területek), ahol a
betegség terjed. Ezeken a területeken élő vagy látogató embereknél a COVID-19
elkapásának kockázata nagyobb. A kormányok és az egészségügyi hatóságok
határozott lépéseket tesznek minden alkalommal, amikor a COVID-19 új eseteit
azonosítják. Feltétlenül tartsa be az utazásra, a mozgásra vagy a nagy
összejövetelekre vonatkozó helyi korlátozásokat. A betegség elleni küzdelemmel
való együttműködés csökkenti a COVID-19 elkapásának vagy elterjedésének
kockázatát.
A COVID-19 járvány kitörései megfékezhetők és az átvitel megállítható, amint azt
Kínában és néhány más országban kimutatták. Sajnos új járványok jelentkezhetnek
gyorsan. Fontos, hogy tisztában legyen azzal a helyzettel, ahová tartózkodni vagy
menni szándékozik. A WHO naponta frissíti a COVID-19 helyzetét világszerte.
Ezeket a https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus2019/situation-reports/ oldalon találhatja meg.

A COVID -19 fertőzés miatti betegség általában enyhe, különösen gyermekek és
fiatal felnőttek esetében. Ennek ellenére súlyos betegséget is okozhat: minden öt
ember közül kb. egynek szüksége van kórházi ápolásra. Ezért teljesen normális, ha
az emberek attól tartanak, hogy a COVID-19 járvány kitörése érintheti őket és
szeretteiket.
Aggályainkat az önmagunk, szeretteink és közösségeink védelmére irányuló
cselekvésbe tudjuk fordítani. Ezen tevékenységek közül mindenekelőtti a rendszeres
és alapos kézmosás, valamint a helyes légzési higiénia. Másodszor, tájékozódjon
folyamatosan és kövesse a helyi egészségügyi hatóságok tanácsát, ideértve az
utazásra, a mozgásra és az összejövetelekre vonatkozó minden korlátozást.
Tudjon meg többet arról hogyan védheti meg magát:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Miközben még tanulmányozzuk, hogy a COVID-2019 hogyan befolyásolja az embereket,
úgy tűnik, hogy az idős emberek és a korábban fennálló betegségben (például magas
vérnyomás, szívbetegség, tüdőbetegség, rák vagy cukorbetegség) szenvedő személyek
veszélyeztetebbek, mint mások.

Nem. Az antibiotikumok nem működnek a vírusok ellen, csak baktériumfertőzéseknél
működnek. A COVID-19-et vírus okozza, tehát az antibiotikumok nem működnek. Az
antibiotikumokat nem szabad használni a COVID-19 megelőzésére vagy
kezelésére. Kizárólag az orvos utasításai szerint szabad őket felhasználni baktériumfertőzés
kezelésére.

Noha néhány nyugati, hagyományos vagy otthoni gyógymód kényelmet nyújthat és
enyhítheti a COVID-19 tüneteit, nincs bizonyíték arra, hogy a jelenlegi orvoslás
megakadályozhatja vagy gyógyíthatja a betegséget. A WHO nem ajánlja az öngyógyítást
egyetlen gyógyszerrel sem, beleértve az antibiotikumokat, a COVID-19 megelőzésére vagy
gyógyítására. Számos helyen van folyamatban azonban klinikai vizsgálat, amely magában
foglalja mind a nyugati, mind a hagyományos gyógyszereket. A WHO továbbra is frissített
információkat szolgáltat, amint rendelkezésre állnak a klinikai eredmények.

Még nincs. A COVID-2019 megelőzésére vagy kezelésére eddig nincs oltás és nincs
specifikus antivirális gyógyszer sem. Azonban az érintetteknek gondoskodniuk kell a
tünetek enyhítéséről. A súlyos betegségben szenvedő embereket kórházba kell
vinni. A legtöbb beteg az ellátásnak köszönhetően meggyógyul.  A lehetséges oltásokat és néhány speciális gyógyszeres kezelést jelenleg
vizsgálják. Ezeket klinikai vizsgálatok révén tesztelik. A WHO összehangolja a
COVID-19 megelőzésére és kezelésére szolgáló oltások és gyógyszerek
kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseket.
A leghatékonyabb módja, hogy megvédjük magunkat és másokat a COVID-19 ellen,
ha gyakran tisztítjuk a kezünket, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe köhögünk, és
legalább egy méter távolságunk tartunk fenn azoktól, akik köhögnek vagy
tüsszögnek. (Lásd az új koronavírus elleni alapvető óvintézkedéseket )

Nem. A vírus, amely a COVID-19-et kiváltja, és a SARS, amely a súlyos akut
légzőszervi szindróma járványokat okozta 2003-ban, genetikailag rokonságban
vannak, de az általuk okozott betegségek meglehetősen eltérőek.
A SARS halálosabb, de sokkal kevésbé fertőző, mint a COVID-19. 2003 óta a
világon nem történt SARS járványkitörés.

Csak akkor viseljen maszkot, ha COVID-19 tünetekkel szenved (főleg köhögés),
vagy vigyáz valakire, akinek COVID-19-e lehet. Az eldobható arcmaszk csak
egyszer használható fel. Ha nem beteg vagy vigyáz valakire, aki beteg, maszkot
pazarolhat. Világszerte hiánycikk a maszk, ezért a WHO arra biztatja az embereket,
hogy okosan használják a maszkokat.
A WHO az orvosi maszkok racionális használatát javasolja az értékes források
felesleges pazarlásának és a maszkok helytelen használatának elkerülése
érdekében ( lásd: A maszkok használatával kapcsolatos tanácsok ).
A leghatékonyabb módja, hogy megvédje magát és másokat a COVID-19 ellen,
ha gyakran tisztítja a kezét, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe köhög, és legalább
egy méter távolságunk tart fenn azoktól, akik köhögnek vagy tüsszögnek.

 1. Ne felejtse el, hogy a maszkot csak egészségügyi dolgozók, ápolók és olyan
  személyek használhatják, akiknek légzési tüneteik vannak, például láz és köhögés.
 2. Mielőtt megérinti a maszkot, tisztítsa meg a kezét alkoholos alapú kézmosással
  vagy szappannal és vízzel.
 3. Vegye elő a maszkot, és ellenőrizze, nincs-e rajta szakadás vagy lyukak.
 4. Keresse meg, melyik a felső oldalát (ahol a fémcsík/szalag van).
 5. Ügyeljen arra, hogy a maszk megfelelő oldala (színes oldal) kifelé nézzen.
 6. Helyezze a maszkot az arcára. Nyomja az orrára a maszk fémcsíkját vagy merev
  szélét, hogy az orrának megfelelő formát vegyen fel.
 7. Húzza le a maszk alját, hogy lefedje a száját és az állát.
 8. Használat után vegye le a maszkot; távolítsa el a rugalmas hurkokat a fülek mögül,
  miközben tartsa el a maszkot az arcától és a ruháitól, elkerülve, hogy megérintse a
  maszk potenciálisan szennyezett felületeit.
 9. Használat után azonnal dobja el a maszkot egy zárt tartályba.
 10. A maszk megérintése vagy levetése után azonnal használjon alkoholos
  alapú kézi fertőtlenítést vagy mosson kezet szappannal és vízzel.

Az „inkubációs periódus” azt az időtartamot jelenti, amely a vírus elkapás és a betegség
tüneteinek megjelenése között van. A COVID-19 inkubációs periódusa legtöbb becslés
szerint 1-14 nap, általában öt nap körül. Ezeket a becsléseket frissítjük, amint több adat válik
elérhetővé.

A koronavírusok az állatokban gyakori víruscsalád. Időnként az emberek is
megfertőződnek ezekkel a vírusokkal, amelyek tovább terjedhetnek más
emberekre. Például a SARS- CoV-t macskákkal társították, míg a MERS- CoV-t
tevék közvetítik. A COVID-19 lehetséges állati forrásait még nem erősítették meg.
Védje magát, például amikor élő állati piacokat látogat meg, kerülje az állatokkal való
közvetlen érintkezést és az állatokkal érintkező felületeket. Mindig gondoskodjon a
helyes élelmiszer-biztonsági gyakorlatokról. A nyers húst, tejet vagy állati szerveket
körültekintően kezelje, hogy elkerülje az ételek szennyeződését, valamint a nyers
vagy nem főtt állati termékek fogyasztását.

Noha Hongkongban egy alkalommal egy kutya megfertőződött, eddig nem volt
bizonyíték arra, hogy egy kutya, macska vagy bármely kedvtelésből tartott állat
továbbítaná a COVID-19-et. A COVID-19 elsősorban olyan cseppekkel terjed,
amelyek akkor keletkeznek, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, vagy
beszél. Saját maga védelme érdekében gyakran és alaposan mosson kezet. A WHO továbbra is figyelemmel kíséri a legújabb kutatásokat ezen és más COVID19 témákban, és frissíti, amint új eredmények rendelkezésre állnak.

Nem biztos, hogy mennyi ideig marad fenn a COVID-19-et okozó vírus különféle
felületeken, de úgy tűnik, hogy úgy viselkedik, mint más koronavírusok. A
tanulmányok arra utalnak, hogy a koronavírusok (ideértve a COVID-19 vírusra
vonatkozó előzetes információkat is) néhány órán át vagy akár több napig is
fennmaradhatnak különféle felületeken. Ez eltérő körülmények között változhat (pl. a
felület típusa, a hőmérséklet vagy a környezet páratartalma).
Ha úgy gondolja, hogy egy felület fertőzött, tisztítsa meg egyszerű fertőtlenítőszerrel,
hogy elpusztítsa a vírust, és megvédje magát és másokat. Tisztítsa meg a kezét
alkohol alapú géllel vagy mossa le szappannal és vízzel. Ne érintse meg a szemét, a
száját vagy az orrát.

Igen. Alacsony annak a valószínűsége, hogy egy személy kereskedelmi áruktól
megfertőződik, és a vírus elkapásának kockázata is alacsony egy olyan csomagtól, amelyet
sokat mozgattak, és változó körülményeknek és hőmérsékleteknek volt kitéve.

A következő intézkedések NEM hatékonyak a COVID-2019 ellen, és ártalmasak
lehetnek:

 • Dohányzás
 • Maszk többszöri viselése
 • Antibiotikumok szedése (lásd a 10. kérdést: ” Van-e olyan terápiás gyógyszer,
  amely megelőzi vagy gyógyítja a COVID-19-et? “)

Minden esetben, ha lázas, köhögési és légzési nehézségei vannak, keressen
korán telefonon orvosi segítséget, hogy csökkentse a súlyosabb fertőzés
kialakulásának kockázatát, és mindenképpen ossza meg legfrissebb utazási
előzményeit az egészségügyi szolgáltatóval.

Jelenleg a SARS-CoV-2, a COVID-19-et kiváltó koronavírus ( CoV ) forrása ismeretlen. Az összes rendelkezésre álló adat arra utal, hogy a SARS-CoV-2 természetes állati eredetű, és nem készített vírus. A SARS-CoV-2 vírus valószínűleg a denevérek ökológiai tározójával rendelkezik. A SARS-CoV-2 a genetikailag rokon vírusok csoportjába tartozik, amely magában foglalja a SARS- CoV-t és számos más denevérpopulációból izolált CoV-t is. A MERS- CoV is ebbe a csoportba tartozik, de kevésbé szorosan kapcsolódik ide.

A COVID-19 első emberi eseteit 2019. decemberében fedezték fel Kínában, Wuhan
városában. Nem lehet pontosan meghatározni, hogy a kínai emberek kezdetben
hogyan fertőződtek meg a SARS-CoV-2-vel.
A SARS- CoV az a vírus, amely 2003-ban a SARS járványt okozta, az állatokról
(macskák, tenyésztett vadállatok) az emberekre ugrott, majd az emberek között
terjedt. Hasonló módon azt gondolják, hogy a SARS-CoV-2 átugrotta a fajgátat, és
megfertőzte az embereket, de valószínűbb, hogy egy közbenső gazdaszervezet
révén (ez lehet egy másik állatfaj, amellyel az emberek többet találkoznak – például
háziállat, vadállat vagy háziasított vadállat, amelyet eddig nem azonosítottak).
Amíg a vírus forrását nem azonosítják és ellenőrzik, fennáll annak a veszélye, hogy
a vírus újból bekerül az emberi populációba, és fennáll az olyan új járványkitörések
veszélye, mint amelyeket jelenleg tapasztalunk.

A vírus, amely a COVID-19-et okozza, elsősorban azokban a cseppecskéken terjed,
amit egy fertőzött személy kiköhög, kitüsszent vagy kilélegzik. Ezek a cseppek túl
nehezek ahhoz, hogy a levegőben lebegjenek. Gyorsan leszállnak a padlóra
vagy felületekre.
Megfertőződhet a vírus belégzésével, ha a COVID-19-es személytől egy méteren
belül van, vagy egy szennyezett felületet érint meg, majd a kézmosás előtt megérinti
a szemét, az orrát vagy a száját.

 • Kövesse a fent vázolt útmutatást – Védelmi intézkedések mindenkinek.
 • Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát, még enyhe tünetekkel is, mint például fejfájás, alacsony fokú láz (37,3 ° C vagy ennél magasabb) és enyhe orrfolyás, amíg meggyógyul. Ha elengedhetetlen, hogy valaki hozzon önnek árucikkeket, vagy, hogy kimenjen, pl. ételt vásárolni, akkor viseljen maszkot, hogy elkerülje mások megfertőzését.
  Miért? Ha elkerüljük másokkal való érintkezést és az orvosi létesítmények látogatását, ezek a létesítmények hatékonyabban működhetnek, és megvédik Önt és másoknak a lehetséges COVID-19 és más vírusoktól.
 • Ha láz, köhögés és légzési nehézség jelentkezik, azonnal telefonon forduljon orvoshoz, mivel ennek oka lehet légzőszervi fertőzés vagy más súlyos állapot. Telefonáljon előre, és tájékoztassa szolgáltatóját a közelmúltbeli utazásairól vagy az utazókkal való kapcsolattartásról.
  Miért? Az előzetes telefonálás lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltató számára, hogy gyorsan a megfelelő egészségügyi intézménybe irányítsa. Ez gátolja a COVID-19 és más vírusok esetleges terjedését is.

MARADJ AKTÍV A COVID-19 JÁRVÁNY IDEJE ALATT IS (who AJÁNÁS)

 1. Mi a fizikai tevékenység?
 2. Miért van rá szükséged?
 3.  Mennyi fizikai tevékenység ajánlott?
 4. Hogyan maradok biztonságban miközben mozgok?
 5. Hogyan maradjak aktív a házban és körülötte?

 

 1.      Mi a fizikai tevékenység?

A fizikai aktivitás magában foglalja az aktív kikapcsolódás, a sportban való részvétel, a kerékpározás és a gyaloglás minden formáját, a munkahelyi tevékenységeket, valamint a ház és a kert körül tevékenységeket. Nem kell, hogy kimondottan testmozgást vagy sportot végezz – játék, tánc, kertészkedés, sőt a takarítás és a nagy bevásárlás is része a fizikai aktivitásnak.

A COVID-19 világjárvány idején, amikor nagyon sokan mozgásunkban rendkívül korlátozottak vagyunk, még fontosabb, hogy minden életkorú és képességű ember maradjon aktív, annyira amennyire csak lehet. Még egy rövid időre történő felállás az ülésből is enyhíti az izomfeszültsége, pl. 3-5 perc fizikai mozgás, séta vagy nyújtózkodás már enyhíti a mentális feszültséget, javítja a vérkeringést és az izmok aktivitását. A rendszeres testmozgás segíthet a napi rutinod kialakításban, és lehetővé teszi a családoddal és a barátaiddal való kapcsolattartást.

2.      Miért van rá szükséged?

A rendszeres testmozgás mind a test, mind az elme számára hasznos. Csökkentheti a magas vérnyomást, kontrollálja a testsúlyt és csökkenti a szívbetegségek, stroke, 2. típusú cukorbetegség és különféle rákok kockázatát. Javítja a csontok és izmok erősségét, növeli az egyensúlyt, a rugalmasságot és a fitneszt. Az idősebb emberek számára az egyensúlyt javító tevékenységek javítják az egyensúlyérzéket és megelőzik az eséseket és az abból származó sérüléseket. A gyermekek számára a rendszeres testmozgás elősegíti az egészséges növekedést és fejlődést, és csökkenti a betegség kockázatát a későbbi életben, és a rendszeres tevékenységek révén a gyermekek alapvető mozgási készségeket tanulnak meg és társadalmi kapcsolatokat építhetnek ki.

A rendszeres testmozgás javítja a mentális egészséget, csökkentheti a depresszió, a kognitív hanyatlás kockázatát, késleltetheti a demencia kialakulását – és javíthatja az általános közérzetet.

3.      Mennyi fizikai tevékenység ajánlott?

A WHO részletes javaslatot készített a különböző életkorú emberek fizikai aktivitásának mértékére az egészség és a jólét javítása érdekében. (itt érhető el 5 év alatti gyermekek számára, itt pedig fiatalok, felnőttek és idősebbek számára) Itt vannak az ajánlott minimum szintek:

Az 1 év alattiak és csecsemőknek:

– Naponta többszöri fizikai aktívitás.

5 év alatti gyermekek

- Naponta legalább 180 percet kell töltenie fizikai tevékenységekkel, 3-4 éves korúaknak pedig egy órán át mérsékelten vagy erőteljesen aktívnak kell lenniük.

5-17 éves gyermekek és serdülők

– Minden gyermeknek és serdülőnek hetente legalább háromszor legalább 60 percig kell végeznie közepes vagy erőteljes testmozgást, ideértve az izmokat és a csontot erősítő tevékenységeket is.

18 év felett

- Összesen legalább heti 150 perc közepes intenzitású fizikai tevékenységet, vagy legalább 75 percnyi nagy intenzitású fizikai tevékenységet kell végeznie a hét folyamán, ideértve az izmok erősítését a hetente legalább kétszer.
- Az időskorú, korlátozott mozgásképességű felnőtteknek fizikai tevékenységet kell végezniük az egyensúly javítása érdekében. Hetente legalább háromszor, hogy megelőzzék az esésből származó sérüléseket.

De minden fizikai tevékenység jobb, mint semmi. Kezdjen kevesebb mozgással, és idővel fokozatosan növelje az időtartamot, gyakoriságot és intenzitást.

 A COVID-19 világjárvány idején aktívnak lenni mindenkinek kihívást jelent. Mivel a fizikailag aktívitás lehetőségei korlátozottabbnak tűnnek, még fontosabb, hogy minden napra megtervezzük az aktív életmódot, és csökkentsük a hosszú ideig tartó ülő tevékenységeket. Egyszerűen fogalmazva: igyekezzünk többet mozogni és kevesebbet ülni.

 4.      Hogyan maradok biztonságban miközben mozgok?

 

Ne edz, ha lázad van, köhögsz és/vagy légzési nehézséged van. Maradjon otthon és pihenjen, forduljon orvoshoz. Kövesd a helyi egészségügyi hatóság útmutatásait.

 

Ha tudsz sétálni vagy kerékpározni, mindig tarts fizikai távolságot, és moss kezet vízzel és szappannal indulása előtt, amikor odaértél a célodhoz, és amikor hazaért. Ha a víz és a szappan nem áll azonnal rendelkezésre, használj alkoholos kézfertőtlenítőt.

Ha parkban vagy nyilvános helyre jársz sétálni, futni vagy testmozgást végezni, mindig tarts fizikai távolságot, és moss kezet vízzel és szappannal, mielőtt elindulsz, amikor odaérsz, és hazaértél. Ha a víz és a szappan nem áll azonnal rendelkezésre, használj alkoholos kézfertőtlenítőt. Kövesd a helyi egészségügyi hatóság utasításait a veled tartózkodó személyek számának korlátozására és/vagy a nyilvános szabadtéri játékok vagy edző felszerelések használatának korlátozására vonatkozóan.
Ha nem vagy rendszeresen aktív, kezdj lassú és alacsony intenzitású tevékenységekkel, például gyaloglás. Kezd rövidebb mennyiségekkel, például 5-10 perccel, és fokozatosan építs fel 30 vagy ennél is hosszabb idejű testmozgást néhány hét alatt. Jobb és biztonságosabb, ha többször rövidebb ideig vagy aktív, mint egyszer nagyon hosszú ideig mozogni, amikor még nem szokott hozzá a tested.
Válaszd ki a megfelelő tevékenységet, hogy csökkentsd a sérülés kockázatát, és élvezd a tevékenységet. Válaszd ki a megfelelő intenzitást az egészségi állapotodnak és a fittséged szintje szerint. Lélegzetvételednek könnyűnek kell lennie és képesnek kell lenned akár beszélgetésre is, miközben könnyű és közepes intenzitású fizikai tevékenységet folytatsz.
 5.      Hogyan maradjak aktív a házban és körülötte?
Próbálja meg lecsökkenteni az üléssel töltött hosszú időket munka, tanulás, tévénézés, olvasás, közösségi média használata vagy videó játék közben. Csökkentsd a hosszú ideig tartó folyamatos ülést, 20 - 30 percenként rövid 3-5 perces szünetekkel törd meg. Egyszerűen állj fel és nyújtózkodj, vagy ami még jobb, sétálj a ház körül, a szobába, fel és le a lépcsőn vagy a kertbe. Csak mozgással és nyújtással javíthatod a közérzetedet és egészségedet. További ötleteket az egészség megőrzéséhez illusztrációkkal itt találsz.
 Készíts egy általános napi rutint hogy, minden nap aktív legyél úgy, hogy akár önállóan tervezd meg a testmozgást vagy csatlakozz egy online csoporthoz, vagy pedig beszélj meg egy időpontot barátaiddal, munkatársaiddal, akikkel együtt akarsz mozogni az online térben. Előre meghatározott időben történő aktívtás elősegíti a betervezett napi fizikai aktivitás elvégzését. Írd be az időpontot a naptárba és az emlékeztetni fog téged. Ragaszkodj hozzá, és segíteni fogja a rendszeres rutin kialakítását valamint segíteni fog a COVID-19 miatt megváltozott új munka-, tanulási és családi élethez való alkalmazkodást.
Legyél aktív családoddal és barátaiddal együtt. A másokkal való kapcsolat segíthet neked és családodnak, hogy az otthonodban vagy máshol együtt eltöltött időt aktív legyen. A gyermekekkel való aktív időtöltés otthon történhet mozgást igénylő játékokkal, sétával a parkokban vagy a kerékpározással, mely egész család kikapcsolódását szolgálhatja miközben együtt lehettek, aktívan és egészségesen.
Állíts fel magadnak és családodnak célokat. Válasz ki egy adott tevékenység típust és napszakot valamint az időtartamot, amelyet minden nap elvégezitek az aktivitást. Kérj meg minden családtagot, hogy válasszon saját célt, amely egy kicsit kihívást jelent, de reális a család vagy a barátok segítségével és a motiválásával. Jegyezd fel az előrehaladását egy heti tevékenységi diagramban, és ha úgy gondolod, hogy ez segíthet, jutalmazd meg magad valamivel.

 

További tevékenység ötletek, melyek segítenek aktívnak maradni

 

1 év alatti csecsemők számára
 - Tölts rendszeres időt a padlón játszó gyermekkel, fekvő helyzetben és tedd meg ezt többször a nap folyamán, mikor a baba ébren van.
 5 év alatti gyermekek számára
- Aktív játék otthon és környékén - fedezd fel azokat a játékokat, amelyek aktívvá teszik és fejleszthetik a dobást, elkapást, rúgást, valamint a testtartást és az egyensúlyt.
- Olyan játékok, ahol a gyermekek kifulladnak például futás, ugrálás.

5-17 éves gyermekek és serdülők számára

 

– Mozgásos családi játékok, pl: twister.

– Csatlakozzon mozgásos online játékokhoz vagy ilyen csoportokhoz, keressen online testnevelési órákat, valamint a serdülők számára megfelelő testmozgási programokat.

– Állíts be a beltéri játszótéri játékokat, például ugrókötél és mini ugráló asztal – csinálj új játékokat és kihívásokat, amelyek aktívvá teszik őket.

– Tanuljon meg új készségeket – próbáljon meg például megtanulni zsonglőrködni.

– Ösztönözd az izomerősítő edzések elvégzésére, például a súlyemelésre vagy használjon improvizált súlyokat, például vizet vagy homokot tartalmazó palackokat.

 

Felnőtteknek

- Mássz fel a lépcsőkön, ahányszor csak tudsz és gondolj rá úgy, mint egy testmozgási lehetőségére.
- A házimunka is fizikai aktivitás növelésének egyik módja lehet.
- Csatlakozz egy online testmozgás órához, vagy találd ki saját magad hogyan tudod megmozgatni a fő izomcsoportokat és megnövelni a pulzus számodat a kedvenc zenédre.
- Végezz izomerősítő tevékenységeket, például súlyemelést. Készíts súlyt vizesflakonból, vagy egyszerűen csak használd a saját testsúlyodat és végezz különböző gyakorlatokat.
- Maradjon időd szórakozásra is.  Például táncra vagy zenehallgatásra.

 


Hol kaphatsz további segítséget és információt

 

További ötletekhez használd az internetet és nézd meg a közösségi médiák által javasolt ingyenes lehetőségeket, bármilyen életkorú és bármilyen képességű felnőtt számára

A fertőzések megelőzésével és kezelésével kapcsolatos útmutatások a hosszú távú gondozó létesítmények számára a COVID-19 összefüggésében

A hosszú távú gondozási intézmények, például ápolási otthonok és rehabilitációs központok, olyan létesítmények, amelyek fizikai vagy mentális fogyatékossággal küzdő emberek gondozására szolgálnak, akik közül néhány még idősebb is. Az intézményben élő emberek kiszolgáltatott csoportok, akiknél nagyobb a veszélye a káros következményeknek és a fertőzésnek, mivel mások közvetlen közelében élnek. Ezért ezekben az intézményekben különleges óvintézkedéseket kell tenniük lakóik, alkalmazottaik és látogatóik védelme érdekében. 

Ha még nem kért ajánlatot tőlünk akkor ne lépjen még ki.
Adja meg nevét, telefonszámát és visszahívjuk 24 órán belül.

BugInfo által védett terület