Épület fertőtlenítés

Épület fertőtlenítés

Épületek fertőtlenítését vállaljuk!

Ha kérdése, kérése van, kérem keressen a lenti telefonszámon:

+36-30-34-23-648

8 dolog ami segíthet megvédeni a munkahelyét a koronavírus ellen

Az irodáknak, munkahelyeknek saját maguknak kell felkészülni a koronavírus ellene védekezésre.

A COVID-19, azaz a koronavírus elterjedése az irodai munkahelyeket is érinti világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírusok olyan vírusok nagy családja, amelyek betegségeket okoznak, kezdve a megfázástól a súlyosabb betegségekig. A vírus zoonózis, azaz állatokról emberre képes terjedni. A fertőzés elterjedésének megakadályozására szolgáló szokásos ajánlások közé tartozik a rendszeres kézmosás, a száj és az orr lefedése köhögés és tüsszentés esetén, a hús és a tojás alapos főzése, valamint a szoros érintkezés elkerülése bárkivel, aki légúti megbetegedések tüneteit mutatja, mint például köhögés és tüsszentés. Ma a hangsúly a terjedés korlátozására összpontosít. Az egészségügyi tisztviselők szigorú egészségügyi intézkedéseket hoznak a terjedés megakadályozására, amelyet a munkahelyeknek be kell építeniük a mindennapokba.

Nem kell túl messzire visszanéznünk, hogy egy közelmúltbeli példát találjunk az egészségügyi világjárványról, és hogy az irodák mit tettek a terjedés megakadályozása érdekében. A SARS miatt mára sok irodában megtalálhatóak az antibakteriális fertőtlenítők. A nemrég Bill Gates figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus lehet “egyszer egy században előforduló kórokozó, amiért aggódhatunk”. De lehet, hogy nem is. Egy másik kórokozó is előfordulhat a jövőben. Ezért gondolkodnunk kell arról, hogyan lehetne jobban átalakítani jelenlegi és jövőbeli irodaterületünket, hogy megvédjük az alkalmazottakat a jelenlegi és a jövőbeni kórokozók ellen. Így a következő alkalommal, amikor egy olyan patogén, mint a SARS vagy a koronavírus elterjed, már jobban fel leszünk készülve:

 • Az ajtóknak nincs szükségük fogantyúkra, és mindkét irányban kinyílhatnak, ha csak a lábukkal vagy a vállukkal nyomják őket.
 • Telepítsen mozgásérzékelő világítást, beleértve a mellékhelységet is. (Ez környezetbarát is).
 • Szereljen fel mozgásérzékelő eszközöket a mellékhelységek összes szolgáltatásához. A kézmosáshoz nem szabad megérinteni a csapot. A piszoár automatán öblíti le magát.
 • Tervezze meg az irodahelyiséget, amely magában foglalja a újfajta együttműködést támogató technológiát és a távoli munkát támogatja. Ha olyan kísérleti programokat hoz létre, amelyek elősegítik az alkalmazottak, hogy időről időre hatékonyan dolgozzanak otthonról, akkor jobban fel lesznek készülve arra, hogy otthonukban dolgozzanak, amikor betegnek érzik magukat. Vagy ha félnek, hogy elkapják a kórokozót. A munkahelynek támogatnia kell a videokonferencia lehetőségét. Ez magában foglalja az irodahelyiség kialakításának újszerű gondolatát, kis konferenciaterem kialakításától az egyszemélyes irodák megvalósításáig, így az emberek jobban tudnak kapcsolódni az otthonról dolgozókhoz. Ha az alkalmazottak gyakrabban dolgoznak otthonról, az irodában akár meg is duplázhatják a megosztott íróasztalok számát azok számára, akik a hét néhány napján otthon dolgoznak, ezért nincs szükségük kijelölt íróasztalra az irodájukban.
 • Fektessen be személyi laptopokba, táblagépekbe és telefonokba alkalmazottainak, így nem osztják meg a billentyűzeteket és a számítógépeket. Az alkalmazottak magukkal vihetik eszközeiket. Ha minden alkalmazottnak megkapta a saját eszközét, akkor korlátozza a kábelek és az asztalon elhelyezett tárgyak számát, így a takarító személyzet könnyebben tarthatja tisztán és egészségesen a munkahelyet.
 • Fektessen be vezeték nélküli technológiákba konferenciatermekben. Az alkalmazottaknak képesnek kell lenniük arra, hogy mobiltelefonjuk segítségével csatlakozzanak egy konferenciahíváshoz, amely a konferenciatermében zajlik, anélkül, hogy meg kellene érintenie a hangszórót vagy a megosztott mikrofont. Ezt már mindannyian csináljuk amikor zenét hallgatunk, meg tudjuk tenni ugyanezt a konferenciahívásokkal is!

Ha egy új gyermek szüleje vagy akkor tudod, hogy csak olyan otthoni bútorokat szabad vásárolni, amelyek könnyen tisztíthatók. Ugyan ez igaz az irodákra is. Sok irodában az irodaház vagy egy harmadik fél takarító személyzete érkezik a nap végén takarítás céljából. Ezért bármi, ami a munkájuk hatékonyabbá teheti, javítani fogja az irodai alkalmazottak egészségét.

Sok irodában ki akarják hagyni a napi takarítást. Nem kellene. A környezetbarát eljárást használó takarítószemélyzetnek el kell végezni minden olyan felület fertőtlenítését, amely szennyezett lehet. Az irodában egy megbízott személynek meg kell vizsgálnia, hogy milyen termékeket használ a takarítószemélyzet (azok ne veszélyeztessék a környezetet vagy az alkalmazottakat, ugyanakkor megöljen minden olyan baktériumot és vírust is, amely az alkalmazottait megbetegedheti). Ezenkívül ellenőriznie kell, hogy megfelelően tisztítanak-e olyan dolgokat, mint a hűtőszekrény és a másológépek.

5. A kézfertőtlenítő legyen üzemkész folyamatosan minden konferencia teremben, közösségi tereken és recepción. Még ha senki sem használja, akkor is minden látogató számára elmondja, hogy elvárja, hogy irodája tiszta és egészséges legyen, így az alkalmazottak és a látogatók is nyugodtak lehetnek.

Sok irodában ez már egy emésztőgödör. A hűtőszekrényeknél azonban technológiai fejlődés történt. Például, ha átalakítja az irodát, most már kialakíthatja a hűtőszekrény fiókokat. Minden osztálynak lehet saját fiókja. Ez azonban nem mindenki számára elérhető. Egy másik lehetőség lehet egynél több hűtőszekrény használata. Az egyik hűtőszekrény az alkalmazottaké, a másik a vendégek számára, vagy ingyenes italoknak az alkalmazottak és vendégek számára. A fogantyúkat rendszeresen fertőtleníteni kell. Telepíthet valamilyen kéztisztítót a hűtőszekrény ajtaja mellé.

Soha nem lehet elég fertőtlenítő törlőkendő. Ajándékozzon minden alkalmazottjának egy csomaggal, amelyet az asztaluknál tarthat. Ha ez túl sok, akkor tartson egy csomót egy olyan közös helyiségben, amelyhez könnyen hozzáférhetnek.

Tudta, hogy a cink tartalmú szopogató tabletták hatékonyan megakadályozzák a koronavírus (és a legtöbb más vírus) szaporodását a torokban és az orrlyukban? Ezenkívül a latex kesztyűk és a sebészeti maszkok is hasznosak lehetnek, ha az alkalmazottak aggódnak. Töltse fel az elsősegély dobozokat, így az alkalmazottak úgy érzik, hogy a törődnek velük.

Kérdések és válaszok a koronavírusról (COVID-19)

A WHO folyamatosan figyel és reagál erre a járványra. Ez a kérdés és válasz frissül, mivel többet tudunk a COVID-19-ről, annak terjedéséről és arról, hogy ez hogyan érinti az embereket világszerte. További információért rendszeresen ellenőrizze a WHO koronavírus oldalait. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

A koronavírusok egy olyan víruscsalád, amely állatokban vagy emberekben betegségeket okozhat. Emberekben számos koronavírusról ismert, hogy légúti fertőzéseket idéz elő, a megfázástól a súlyosabb betegségekig, mint például a Közel-Kelet légzési szindróma (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS). A legutóbb felfedezett koronavírus a koronavírus betegséget (COVID-19) okozza.

A COVID-19 a legutóbb felfedezett koronavírus okozta fertőző betegség. Ez az új vírus és betegség ismeretlen volt, mielőtt a kitörés 2019 decemberében megkezdődött Wuhanban (Kína).

A COVID-19 leggyakoribb tünetei a láz, fáradtság és száraz köhögés. Néhány betegnél fájdalom és orrdugulás, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés fordulhat elő. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan kezdődnek. Néhány ember megfertőződik, de nem jelentkeznek tünetek, és nem érzik magukat rosszul. A legtöbb ember (kb. 80%) anélkül gyógyul a betegségből, hogy különleges kezelésre lenne szükség. A COVID-19-et kapó 6 ember közül körülbelül 1-nél súlyos beteg lesz, és nehéz légzést okoz. Az idősebb emberek és azok, akik mögöttes egészségügyi problémákkal küzdenek, mint például a magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos betegségben. Lázas, köhögéses és nehéz légzésű embereknek orvoshoz kell fordulniuk.

Az emberek elkaphatják a COVID-19-et másoktól, akiknek vírusuk van. A betegség emberről emberre terjedhet az orrból vagy a szájból származó kis cseppekkel, amelyek akkor terjednek, amikor a COVID-19-es személy köhög vagy kilélegzik. Ezek a cseppek az ember körüli tárgyakra és felületekre szállnak le. Ezután mások elkapják a COVID-19-et azáltal, hogy megérinti ezeket a tárgyakat vagy felületeket, majd szemüket, orrát vagy szájukat. Az emberek akkor is elkaphatják a COVID-19-et, ha cseppecskéket lélegeznek be a COVID-19-es személytől, aki köhög, vagy kilélegzi a cseppeket. Ezért fontos, hogy a betegtől 1 méternél távol legyen.

A WHO értékeli a COVID-19 elterjedésének folyamatban lévő kutatásait, és folytatni fogja a frissített eredmények megosztását.

Az eddigi tanulmányok azt sugallják, hogy a vírus, amely a COVID-19-et kiváltja, elsősorban légzési cseppekkel való érintkezésbe kerül, nem pedig levegő útján. Lásd a „Hogyan terjed a COVID-19?” Című korábbi választ.

A betegség terjedésének fő módja a légzőcseppek cseppje, amelyet egy köhögő ember kiürített. Nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a COVID-19 elkapja a tünetekkel nem rendelkező embert. A COVID-19-ben szenvedő emberek sokasága azonban csak enyhe tüneteket tapasztal. Ez különösen igaz a betegség korai szakaszában. Ezért el lehet kapni a COVID-19-et olyan személytől, aki például enyhe köhögéssel rendelkezik, és nem érzi magát rosszul. A WHO értékeli a COVID-19 átviteli idejével kapcsolatos folyamatban lévő kutatásokat, és továbbra is megosztja a frissített eredményeket.

Alacsony annak a kockázata, hogy a COVID-19 elkapható a fertőzött személy székletétől. Noha a kezdeti vizsgálatok szerint a vírus bizonyos esetekben előfordulhat a székletben, ezen az úton történő terjedés nem a járvány fő jellemzője. A WHO értékeli a COVID-19 elterjedésének folyamatban lévő kutatásait, és továbbra is megosztja az új eredményeket. Mivel ez kockázatot jelent, ez egy másik oka a kéz rendszeres megtisztítására, a fürdőszoba használata után és étkezés előtt.

Védelmi intézkedések mindenkinek

Legyen tisztában a COVID-19 kitörésével kapcsolatos legfrissebb információkkal, amelyek elérhetők a WHO weboldalán, valamint a nemzeti és helyi közegészségügyi hatóságon keresztül. Világszerte sok országban láttak COVID-19 eseteket, és többen járványok is kitörtek. Kína és más országok hatóságai sikeresen lelassították vagy megállították kitöréseiket. A helyzet azonban kiszámíthatatlan, ezért rendszeresen ellenőrizze a legfrissebb híreket.

Néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkentheti a fertőzés vagy a COVID-19 terjedésének esélyét:

 • Rendszeresen és alaposan tisztítsa meg a kezét alkohol alapú géllel, dörzsölje le vagy mossa le szappannal és vízzel.
  Miért? Kézmosás szappannal és vízzel, vagy alkoholos alapanyagú kézmosás használatával elpusztítja a kezén lévő vírusokat.
 • Tartson legalább 1 méter távolságot maga és mindenki között, aki köhög vagy tüsszent.
  Miért? Amikor valaki köhög vagy tüsszent, az orrából vagy a szájukból kis folyadékcseppet permetez be, amely vírust tartalmazhat. Ha túl közel van, lélegezhet a cseppek, beleértve a COVID-19 vírust is, ha a köhögő betegnek van betegsége.
 • Kerülje a szem, az orr és a száj érintését.
  Miért? A kezek sok felületet érintenek, és fel tudják venni a vírusokat. A szennyeződést követően a kezek átvihetik a vírust a szemébe, az orrába vagy a szájába. Onnan a vírus bejuthat a testébe, és beteggé tehet.
 • Ügyeljen arra, hogy Ön és a környező emberek tiszteletben tartsák a helyes légzés-higiéniát. Ez azt jelenti, hogy a száját és az orrát lehajtja a könyökébe vagy egy zsebkendőbe, ha köhög vagy tüsszent. Ezután azonnal távolítsa el az érintett ruhát.
  Miért? A cseppek terjesztik a vírust. A helyes légzés-higiénia betartásával megvédi a környező embereket olyan vírusoktól, mint például a megfázás, az influenza és a COVID-19.
 • Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát. Láz, köhögés és légzési nehézség esetén telefonon forduljon orvoshoz. Kövesse a helyi egészségügyi hatóság útmutatásait.
  Miért? A nemzeti és helyi hatóságok a legfrissebb információkkal rendelkeznek a környéken kialakult helyzetről. Az előzetes telefonálás lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltató számára, hogy gyorsan a megfelelő egészségügyi intézménybe irányítsa. Ez egyúttal megvédi Önt, és segít megelőzni a vírusok és más fertőzések elterjedését.
 • Tartsa naprakészen a legújabb COVID-19 gócpontokkal (városokban vagy helyi területeken, ahol a COVID-19 széles körben elterjedt). Ha lehetséges, kerülje az utazást – különösen, ha idősebb ember vagy, vagy cukorbetegsége, szív- vagy tüdőbetegsége van. Miért? Nagyobb esélye van arra, hogy elkapja a COVID-19-et ezen területeken. 

Védelmi intézkedések azon személyek számára, akik a COVID-19 terjedésének olyan területein tartózkodnak vagy nemrégiben jártak (az elmúlt 14 napban)

 • Kövesse a fent vázolt útmutatást (Védelmi intézkedések mindenkinek)
 • Szigetelje el magát otthon maradva, ha rosszul érzi magát, még enyhe tünetekkel is, mint például fejfájás, alacsony fokú láz (37,3 ° C vagy ennél magasabb) és enyhe orrfolyás, amíg meggyógyul. Ha elengedhetetlen, hogy valaki hozzon önnek árucikkeket, vagy, hogy kimenjen, pl. ételt vásárolni, akkor viseljen maszkot, hogy elkerülje mások megfertőzését.
  Miért? Ha elkerüljük másokkal való érintkezést és az orvosi létesítmények látogatását, ezek a létesítmények hatékonyabban működhetnek, és megvédik Önt és másoknak a lehetséges COVID-19 és más vírusoktól.
 • Ha láz, köhögés és légzési nehézség jelentkezik, azonnal telefonon forduljon orvoshoz, mivel ennek oka lehet légzőszervi fertőzés vagy más súlyos állapot. Telefonáljon előre, és tájékoztassa szolgáltatóját a közelmúltbeli utazásairól vagy az utazókkal való kapcsolattartásról.
  Miért? Az előzetes telefonálás lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltató számára, hogy gyorsan a megfelelő egészségügyi intézménybe irányítsa. Ez elősegíti a COVID-19 és más vírusok esetleges terjedését is.

Az Ön kockázata attól függ, hogy hol tartózkodik – és pontosabban attól, hogy van-e ott COVID-19 kitörés.
A legtöbb helyen a legtöbb embernél a COVID-19 elkapásának kockázata továbbra is alacsony. A világon azonban vannak olyan helyek (városok vagy területek), ahol a betegség terjed. Ezeken a területeken élő vagy látogató embereknél a COVID-19 elkapásának kockázata nagyobb. A kormányok és az egészségügyi hatóságok határozott lépéseket tesznek minden alkalommal, amikor a COVID-19 új eseteit azonosítják. Feltétlenül tartsa be az utazásra, a mozgásra vagy a nagy összejövetelekre vonatkozó helyi korlátozásokat. A betegség elleni küzdelemmel való együttműködés csökkenti a COVID-19 elkapásának vagy elterjedésének kockázatát.
A COVID-19 kitörései megfékezhetők és az átvitel megállítható, amint azt Kínában és néhány más országban kimutatták. Sajnos új járványok jelentkezhetnek gyorsan. Fontos, hogy tisztában legyen azzal a helyzettel, ahová tartózkodni vagy menni szándékozik. A WHO naponta frissíti a COVID-19 helyzetét világszerte.
Ezeket a https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/ oldalon találhatja meg.

A COVID -19 fertőzés miatti betegség általában enyhe, különösen gyermekek és fiatal felnőttek esetében. Ennek ellenére súlyos betegséget is okozhat: minden öt ember közül kb. 1-nek szüksége van kórházi ápolásra. Ezért teljesen normális, ha az emberek attól tartanak, hogy a COVID-19 kitörése befolyásolja őket és szeretteiket.
Aggályainkat az önmagunk, szeretteink és közösségeink védelmére irányuló cselekvésekbe tudjuk irányítani. Ezen tevékenységek közül mindenekelőtt a rendszeres és alapos kézmosás, valamint a jó légzési higiénia. Másodszor, folyamatosan tájékozódjon és kövesse a helyi egészségügyi hatóságok tanácsát, ideértve az utazásra, a mozgásra és az összejövetelekre vonatkozó minden korlátozást.
Tudjon meg többet arról, hogyan védheti meg magát a https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Miközben még tanulmányozzuk, hogy a COVID-2019 hogyan befolyásolja az embereket, úgy tűnik, hogy az idős emberek és a korábban fennálló betegségben szenvedő személyek (például magas vérnyomás, szívbetegség, tüdőbetegség, rák vagy cukorbetegség) súlyos betegségben szenvednek, mint mások.

Nem. Az antibiotikumok nem működnek a vírusok ellen, csak baktériumfertőzéseknél működnek. A COVID-19 vírust okoz, tehát az antibiotikumok nem működnek. Az antibiotikumokat nem szabad használni a COVID-19 megelőzésének vagy kezelésének eszközeként. Kizárólag az orvos utasításai szerint szabad felhasználni baktériumfertőzés kezelésére.

Noha néhány nyugati, hagyományos vagy otthoni gyógymód nyújthat kényelmet és enyhítheti a COVID-19 tüneteit, nincs bizonyíték arra, hogy a jelenlegi orvoslás megakadályozhatja vagy gyógyíthatja a betegséget. A WHO nem ajánlja az öngyógyítást egyetlen gyógyszerrel sem, beleértve az antibiotikumokat, a COVID-19 megelőzésére vagy gyógyítására. Számos folyamatban van azonban klinikai vizsgálat, amely magában foglalja mind a nyugati, mind a hagyományos gyógyszereket. A WHO továbbra is frissített információkat szolgáltat, amint rendelkezésre állnak a klinikai eredmények.

Még nincs. A COVID-2019 megelőzésére vagy kezelésére eddig nincs oltás és nincs specifikus antivirális gyógyszer. Azonban az érintetteknek gondoskodniuk kell a tünetek enyhítéséről. A súlyos betegségben szenvedő embereket kórházba kell vinni. A legtöbb beteg az ellátásnak köszönhetően gyógyul.
A lehetséges oltásokat és néhány speciális gyógyszeres kezelést jelenleg vizsgálják. Ezeket klinikai vizsgálatok révén tesztelik. A WHO összehangolja a COVID-19 megelőzésére és kezelésére szolgáló oltások és gyógyszerek kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseket.
A leghatékonyabb módja, hogy megvédje magát és másokat a COVID-19ellen, ha gyakran tisztítjuk a kezünket, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe köhögünk, és legalább 1 méter távolságunk tartunk fenn azoktól, akik köhögnek vagy tüsszögnek. (Lásd az új koronavírus elleni alapvető óvintézkedéseket ).

Nem. A vírus, amely a COVID-19-et kiváltja, és amely a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) kitörését okozta 2003-ban, genetikailag rokonságban vannak, de az általuk okozott betegségek meglehetősen eltérőek.

A SARS halálosabb, de sokkal kevésbé fertőző, mint a COVID-19. 2003 óta a világon nem történt SARS-kitörés.

Csak akkor viseljen maszkot, ha COVID-19 tünetekkel szenved (főleg köhögés), vagy vigyáz valakire, akinek COVID-19 lehet. Az eldobható arcmaszk csak egyszer használható fel. Ha nem beteg vagy vigyáz valakire, aki beteg, akkor maszkot pazarol. Világszerte hiányzik a maszkok, ezért a WHO sürgeti az embereket, hogy okosan használják a maszkokat.

A WHO az orvosi maszkok racionális használatát javasolja az értékes források felesleges pazarlásának és a maszkok helytelen használatának elkerülése érdekében ( lásd: A maszkok használatával kapcsolatos tanácsok ). 

A leghatékonyabb módja, hogy megvédje magát és másokat a COVID-19ellen, ha gyakran tisztítjuk a kezünket, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe köhögünk, és legalább 1 méter távolságunk tartunk fenn azoktól, akik köhögnek vagy tüsszögnek. az új koronavírus elleni alapvető óvintézkedéseket.

 1. Ne felejtse el, hogy a maszkot csak egészségügyi dolgozók, ápolók és olyan személyek használhatják, akik légzési tünetei vannak, például láz és köhögés.
 2. Mielőtt megérinti a maszkot, tisztítsa meg a kezét alkoholos alapú kézmosással, szappannal és vízzel.
 3. Vegye elő a maszkot, és ellenőrizze, nincs-e rajta szakadás vagy lyukak.
 4. Keresse meg, melyik a felső oldal (ahol a fémcsík/szalag van).
 5. Ügyeljen arra, hogy a maszk megfelelő oldala kifelé nézzen (színes oldal).
 6. Helyezze a maszkot az arcára. Nyomja az orrára a maszk fémcsíkját vagy merev szélét, hogy az orrának megfelelő formájú legyen.
 7. Húzza le a maszk alját, hogy lefedje a száját és az állát.
 8. Használat után vegye le a maszkot; távolítsa el a rugalmas hurkokat a fülek mögül, miközben tartsa a maszkot az arcától és a ruháitól, elkerülve, hogy megérintse a maszk potenciálisan szennyezett felületeit.
 9. Használat után azonnal dobja el a maszkot egy zárt tartályba.
 10. A maszk megérintése vagy levetése után hajtsa végre a kézhigiénét – Használjon alkoholos alapú kézi dörzsölést, mosson kezet szappannal és vízzel.

Az „inkubációs periódus” azt az időtartamot jelenti, amely a vírus elkapás és a betegség tüneteinek megjelenése között van. A COVID-19 inkubációs periódusának legtöbb becslése 1-14 nap, általában öt nap körül. Ezeket a becsléseket frissítjük, amint több adat válik elérhetővé.

A koronavírusok az állatokban gyakori víruscsalád. Időnként az emberek megfertőződnek ezekkel a vírusokkal, amelyek tovább terjedhetnek más emberekre. Például a SARS- CoV- t asszociált macskákkal társították, míg a MERS- CoV- t dromedary tevék közvetítik. A COVID-19 lehetséges állati forrásait még nem erősítették meg. 

Védje magát, például amikor élő állati piacokat látogat meg, kerülje az állatokkal való közvetlen érintkezést és az állatokkal érintkező felületeket. Mindig gondoskodjon a helyes élelmiszer-biztonsági gyakorlatról. A nyers húst, tejet vagy állati szerveket körültekintően kezelje, hogy elkerülje a főzött ételek szennyeződését, valamint a nyers vagy nem főtt állati termékek fogyasztását.

Noha Hongkongban egy alkalommal egy kutya megfertőződött, eddig nem volt bizonyíték arra, hogy egy kutya, macska vagy bármely kedvtelésből tartott állat továbbítaná a COVID-19-et. A COVID-19 elsősorban olyan cseppeken terjed, amely akkor keletkezik, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, vagy beszél. Saját magának védelme érdekében tisztítsa meg kezet gyakran és alaposan.   

A WHO továbbra is figyelemmel kíséri a legújabb kutatásokat ezen és más COVID-19 témákban, és frissíti, amint új eredmények rendelkezésre állnak.

Nem biztos, hogy mennyi ideig marad fenn a COVID-19-et okozó vírus a felületeken, de úgy tűnik, hogy úgy viselkedik, mint más koronavírusok. A tanulmányok arra utalnak, hogy a koronavírusok (ideértve a COVID-19 vírusra vonatkozó előzetes információkat is) néhány órán át vagy akár több napig fennmaradhatnak a felületeken. Ez eltérő körülmények között változhat (pl. A felület típusa, a hőmérséklet vagy a környezet páratartalma).

Ha úgy gondolja, hogy egy felület fertőzött, tisztítsa meg egyszerű fertőtlenítőszerrel, hogy elpusztítsa a vírust, és megvédje magát és másoktól. Tisztítsa meg a kezét alkohol alapú kézzel, dörzsölje le vagy mossa le szappannal és vízzel. Ne érintse meg a szemét, a száját vagy az orrát.

Igen. Alacsony annak a valószínűsége, hogy a fertőzött személy fertőződik-e a kereskedelmi árukkal, és a vírus elkapásának kockázata is, amely a COVID-19-et elhozza egy csomagból, amelyet mozgattak, utaztak, és más feltételeknek és hőmérsékletnek vannak kitéve. 

A következő intézkedések NEM NEM hatékonyak a COVID-2019 ellen, és ártalmasak lehetnek:

 • Dohányzás
 • Maszk többszöri viselése
 • Antibiotikumok szedése (lásd a 10. kérdést: ” Van-e olyan terápiás gyógyszer, amely megelőzi vagy gyógyítja a COVID-19-et? “)

Mindenesetre, ha láz, köhögés és légzési nehézségei vannak, keressen korán, telefonon az orvosi segítséget, hogy csökkentse a súlyosabb fertőzés kialakulásának kockázatát, és mindenképpen ossza meg legfrissebb utazási előzményeit az egészségügyi szolgáltatóval.

Jelenleg a SARS-CoV-2, a COVID-19-et kiváltó koronavírus ( CoV ) forrása ismeretlen. Az összes rendelkezésre álló bizonyíték arra utal, hogy a SARS-CoV-2 természetes állati eredetű, és nem épített vírus. A SARS-CoV-2 vírus valószínűleg a denevérek ökológiai tározójával rendelkezik. A SARS-CoV-2 a genetikailag rokon vírusok csoportjába tartozik, amely magában foglalja a SARS- CoV-t és számos más denevérpopulációból izolált CoV-t is . A MERS- CoV is ebbe a csoportba tartozik, de kevésbé szorosan kapcsolódik egymáshoz.

A COVID-19 első emberi eseteit 2019 decemberében fedezték fel Kínában, Wuhan City-ben. Ebben a szakaszban nem lehet pontosan meghatározni, hogy a kínai emberek hogyan kezdetben fertőződtek meg a SARS-CoV-2-vel.

A SARS- CoV, az a vírus, amely 2003-ban a SARS-kitörést okozta, az állatokról (macskák, tenyésztett vadállatok) az emberekre ugrott, majd az emberek között terjedt. Hasonló módon azt gondolják, hogy a SARS-CoV-2 átugrotta a fajgátat, és kezdetben megfertőzte az embereket, de valószínűbb egy közbenső gazdaszervezet révén, ez lehet egy másik állatfaj, amelyet az emberek többet kezelnek – ez lehet háziállat , egy vadállat vagy háziasított vadállat, amelyet eddig nem azonosítottak.

Amíg a vírus forrását nem azonosítják és ellenőrzik, fennáll annak a veszélye, hogy a vírus újból bekerül az emberi populációba, és fennáll az olyan új járványkitörések veszélye, mint amelyeket jelenleg tapasztalunk.

A vírus, amely a COVID-19-et okozza, elsősorban cseppecskéken terjed, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, vagy beszél. Ezek a cseppek túl nehezek ahhoz, hogy a levegőben lebegjenek. Gyorsan leesnek a padlóra vagy a felületre. 

Megfertőződhet a vírus belégzésével, ha a COVID-19-es személytől 1 méteren belül van, vagy megérinti a szennyezett felületet, majd a keze mosása előtt megérinti a szemét, az orrát vagy a száját.

A hosszú távú gondozási intézmények, például ápolási otthonok és rehabilitációs központok, olyan létesítmények, amelyek fizikai vagy mentális fogyatékossággal küzdő emberek gondozására szolgálnak, akik közül néhány még idősebb is. Az intézményben élő emberek kiszolgáltatott csoportok, akiknél nagyobb a veszélye a káros következményeknek és a fertőzésnek, mivel mások közvetlen közelében élnek. Ezért ezekben az intézményekben különleges óvintézkedéseket kell tenniük lakóik, alkalmazottaik és látogatóik védelme érdekében. 

Ha még nem kért ajánlatot tőlünk akkor ne lépjen még ki.
Adja meg nevét, telefonszámát és visszahívjuk 24 órán belül.

BugInfo által védett terület