5 ok miért a nyár a kártevők évszaka

Amikor tombol a nyár, valószínűleg már te is észrevetted, hogy a kártevők is tombolnak. Miért a nyarat szeretik a legtöbb károkozó? Dr. Ron Harrison az amerikai Orkin cégtől megmutatja a top 5 indokot miért gyarapodnak a kártevők, mint a hangyák, csótányok, szúnyogok és pókok jobban a nyári hónapokban.

  1. Hőmérséklet

A magasabb tavaszi és nyári hőmérséklet hatással van a rovarok viselkedésére és fejlődésére. De minden rovarnak meg van a maga korlátja, amikor a hőmérséklet extrém magas. Magyarországon természetes környezetben szerencsére nem megtalálható tűzhangyák például a mélybe ássák magukat vagy más rovarok hűvösebb belső helyeket keresnek a magas hő elkerülése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a hőmérsékletet kedvelő kártevők aktívabbak, addig a pontig, amikor is hajlamosak arra, hogy beköltözzenek a légkondicionált helységbe, ahol mi is lakunk.

  1. Nedvesség

Víz a túlélés alapvető eleme, ezért sok kártevő gyarapodik nedves területeken. A levegő páratartalmának szintén van hatása, ezért a nyári esőzések és magas páratartalom kedvező feltételeket teremtenek. Aszályos időben a kártevők elindulnak befelé nedves helyeket keresve menedéknek.

  1. Élelmiszerforrás

Ha otthon a hétvégéket fűnyírással töltöd, akkor tisztában vagy vele, hogy nyáron a fű és más növényzet dúsabban nő. Sok állatnak ez olyan, mint egy All-you-can-eat büfé. Ez a rovar populáció megnövekedéséhez vezet addig, amíg az élelmiszerforrások ki nem merülnek és a rovarok elindulnak befelé.

  1. Életciklus

Kártevők nagy része hidegvérű, ezért nagyban függnek az időjárástól. Ennek eredményeképpen az életciklusaik bizonyos szakaszaiban fokozottabb aktivitás lép fel, különösen a nyári hónapokban. Például a hangya kolóniák drasztikusan megnövelik egyed számukat, ezzel biztosítva a kolónia túlélését a hűvösebb hónapokra, amikor is visszafogják

  1. Napfény

A nyár hosszabb nappalokat és rövidebb éjszakákat jelent, amit nagyon szeretünk. A magasabb napos órák száma azt is jelenti, hogy a kártevőknek több idejük van a táplálkozásra. Ez azt jelenti, hogy a nyári napokon, miközben élvezzük a kinti időjárást, több kártevőt látunk, mint amennyit szeretnénk

Sok nyári kártevő jelenléte nem csak zavaró az emberek számára, de jó néhány fájdalmas harapásokat, szúrásokat okoz és betegséget terjesztenek. Kövesse ezeket a megelőzési tippeket a házban és annak környékén:

–       Ellenőrizze és tisztítsa meg a csatornákból származó törmeléket, mert, nedvesség tartalma miatt ideális tenyésztési területeket alkotnak.
–       Korlátozza a növényzetet és vágja vissza az épületek oldalánál növekvő ágakat. Próbáljon meg legalább 60 cm növényzetmentes területet létrehozni, hogy megakadályozza a búvóhelyek és rejtett belépési pontokat kialakulását.
–       Ellenőrizze körbe az épületet keresse meg a falazaton és a járdán található réseket, repedéseket. Tömje be őket időjárásálló tömítőanyaggal.
–       Szeméttároló edényeknek szorosan záródó fedéllel kell rendelkeznie. A kukákat szükség esetén mossa ki vagy ha elhasználódott cseréltesse ki a szolgáltatóval. Kukák tisztán tartása főleg nyáron fontos, amikor a gyorsabban lebomló hulladék szaga jobban odacsalogatja a kártevőket.

 

Forrás: www.orkin.co

Hozzászólás küldése

Your email address will not be published. Required fields are marked *