Ágyi poloska veszedelem

Fogalmazhatunk úgy is, hogy a teremtő kiszúrása az emberiséggel. Míg például a szúnyoglárvával táplálkoznak a halak és télen a szúnyogok elpusztulnak, addig az ágyi poloskák vígan élnek a lakókörnyezetünkbe télen-nyáron. Nincs természetes ellensége, csak az emberek vérét szívja.

Hogyan kerülhető el az ágyi poloska behurcolása? – Egy szóval: Sehogy.

Ha nagyon, de nagyon alaposak vagyunk és minden nap a lakásba belépve átvizsgáljuk a ruhánkat és mindent, amit beviszünk a lakásba még akkor sem biztos, hogy végül nem kerül be pár példány előbb-utóbb. Mondjuk egy túlfertőzött szomszédtól.

Az ágyi poloska terjedése passzív, azaz leginkább behurcolással terjed. Aktívan csak akkor, ha már nagyon nagy a szaporulat vagy megszűnik a táplálékforrás. Ezért jellemzően a társasház egy-egy lakásban van fertőzöttség, de előfordult már olyan a gyakorlatunkban, hogy a társasház minden lakását kellett kezelni, mert akkorára nőtte ki magát a probléma. Mivel lehet behurcolni az ágyi poloskát: ruha, bútor, használt könyv, emberitest, építési anyag, stb.

Mit tehetnek a lakók és társasházkezelők, hogy ne fertőződjön el a társasház.

Lakók feladatai:

  1. Észlelés esetén azonnal keressenek szakembert. Nem találkoztam még olyannal, aki házilag ki tudta volna irtani az ágyi poloskát.
  2. TILOS kidobni bármilyen fertőzött tárgyat, ruhát megfelelő kezelés nélkül.
  3. Tartsák be a szakember kéréseit, utasításait a kezelés során.
  4. Fokozottan figyelni az újra fertőzés elkerülésére. Ehhez az kell, hogy a szakember segítségével megtalálják a fertőzés forrását. Amit lehetőség szerint szintén kezelni kell.

Társasházkezelők feladatai:

  1. Lakosok tájékoztatása a kialakult helyzetről.
  2. Kidobott bútorok, ruhák egyéb tárgyak ellenőrzése. Fertőzött tárgyak azonnali megsemmisítése vagy elszállíttatása szakképzett céggel.
  3. Vésztartalék létrehozása: Nem minden lakó engedheti meg magának az ágyi poloska irtás költségét. Ilyen esetben jobb, ha a ház fedezi a költségeket mielőtt elszabadul a pokol és több lakás kezelése válik esedékessé.

Fontos tudni, hogy az ágyi poloska mentesítés időtartama hagyományos módszerekkel 6-8 hét. Kettő permetezéssel végzett kezelést tartalmaz. Az ágyi poloska biológiájából és az alkalmazott módszernek köszönhetően, sajnálatos módon a 6. – 7. hét végéig a lakók tapasztalhatnak csípéseket.

Létezik egy másik eljárás, a hőkezeléses eljárás is. Ez nem alkalmazható minden esetben. Nagy előny, hogy egy kezelés elegendő a teljes ártalom felszámolásához és az este már nyugodtan tölthető az ágyban.

A következő írásban a Permetezés vagy hőkezeléses ágyi poloskairtásról lesz szó.

Hozzászólás küldése

Your email address will not be published. Required fields are marked *